Hit enter after type your search item

E420 I Sorbitol. Aditiv pentru diabetici. În ce alimente se găsește?

/
/
/
183 Views

E420 I sorbitol este un îndulcitor natural, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum și agent de îngroșare, prezent în mod natural în fructe. Este un înlocuitor al zahărului. Unele fructe pot conține până la 5% sorbitol. Este un edulcorant recomandat diabeticilor. E420 I sorbitol este cu 30% mai puțin dulce decât zahărul obișnuit (zaharoza) și este utilizat în loc de zahăr, deoarece nu afectează nivelul zahărului din sânge și provoacă carii ale dinților.

Sorbitolul este răspândit în natură în regnul vegetal și animal. În regnul vegetal se găsește în Crategus oxiacantha, Sorbus domestica, Sorbus aucuparia, în al­gele roșii, în mere, pere, caise, cireșe, etc. În regnul animal, mamiferele conțin sorbitol în sânge­le foetal, în plasmă și în vezicule seminale, (metabolit intermediar).

Sorbitolul este un polialcool (hexanhexol) derivat de la monozaharidul glucoza. Sinonimul său este D-glucitol, D-sorbitol. Denumirea chimică este D-glucitol. Industrial se obține prin hidrogenarea catalitică a glucozei în prezența amalga­mului de sodiu, a aluminiului sau cu hidrogen activat catalitic. Sorbitolul se prezintă sub formă de pulbere albă cristalină, de fulgi sau de granule. Este inodor și are un gust dulce. Este foarte solubil în apă și ușor solubil în etanol, butanol, ciclohexanol, izopropanol, , acid acetic, dimetilformamidă şi piridină.

Temperatura sa de topire este de 110-112°C, iar căldura de combustie este 3994 cal/g. Sorbitolul este o substanță foarte higroscopică. Absoarbe umiditatea din mediul ambiant, pe care o reține. Acest fapt are importanță în utilizarea sa la acele produse alimentare la care umiditatea reținută joacă un rol esențial în păstrarea prospețimii lor, consistenței moi, plasticității și flexibilității acestora.

Condiții de utilizare a aditivului E 420 I sorbitol în industria alimentară

Pentru aditivul E420 I sorbitol utilizat în industria alimentară, se cere un conținut minim de 91% D-sorbitol, iar de polioli totali, de 97%, raportat la substanța uscată. Conținutul de zaharuri reducătoare este de maximum 0,3% iar de zahăr total, 1%. În mediul alcalin, sorbitolul formează esteri, complecși metalici, acetali. Este un bun se­chestrant pentru ionii de Fe, Cu și Al. Această proprietate se diminuează la valori de pH care tind spre 7. O proprietate caracteristică a sorbitolului sub formă de soluție de concentrație 70% este aceea de a cristaliza ușor la scăderea tempera­turii.

În ce alimente se găsește aditivul E420 I sorbitol?

E420 I sorbitol se găsește într-o serie de produse alimentare, ca de exemplu în produse zaharoa­se și de cofetărie, precum și în alte deserturi și produse similare. În industria alimentară, E420 I sor­bitol se folosește ca îndulcitor pentru produse de cofetărie pe bază de amidon, pe bază de fructe uscate, de , în guma de mestecat, în tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi, toate acestea fiind cu valoare energetică scăzută sau fără adaos de zahăr.

De asemenea, se adaugă în deserturi aromate pe bază de apă, de lapte și produse derivate, de , de ouă, de gră­simi, pe bază de , în produse de pentru micul dejun, în gemuri, jeleuri, marmelade, fructe confiate, preparate din fructe, sosuri, muștar, produse fine de brutărie, toate fără adaos de zahăr, precum și în produse cu destinație specială sau suplimente alimentare în stare solidă.

De ce se folosește aditivul E420 I sorbitol?

E420 I sorbitol este îndulcitorul natural, care are gradul de dulce 0,5 comparativ cu zaharoza considerată etalon (grad de dulce 1), dar cu valoare calorică identică cu cea a glucozei. Utilizarea sorbitolului în industria alimentară se bazează nu numai pe proprietatea pe care o are de îndulcitor, dar și pe higroscopicitatea sa, motiv pentru care se adaugă în produsele care au drept caracteristică o consistență moale, precum și plasticitate sau flexibilitate. De asemenea, sorbitolul este folosit ca umectant la fabricarea țigaretelor.

Efecte secundare / efecte ale aditivului E420 I sorbitol

E420 I sorbitol este recomandat diabeticilor, fiind folosit ca edulcorant, datorită faptului că este absorbit de către organismul uman mai lent decât glucoza sau fructoza. În cazul diabeti­cilor s-a observat numai o foarte ușoară creș­tere a glicemiei. Experiențele efectuate cu sorbitol au arătat că acesta, administrat pe cale orală, este metabolizat la dioxid de carbon în procentajul de 75%. Experiențele făcute pe șobolani sau pe iepuri prin administrarea de doze foarte mari de sorbitol au arătat că edulcorantul nu induce niciun fel de modificare histopatologică în principalele organe ale acestora, și nici în ceea ce privește creșterea greutății corporale sau reproducerea. La om, dozele mai mari de 50 g/zi produc ușoare efecte laxative, datorită absorbției intestinale lente. Nu se admite utilizarea sa în alimentația sugarilor și a copiilor mici. Din acest motiv se limitează consumul zilnic la 20 g/zi.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :