Hit enter after type your search item

E403 alginat de amoniu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
136 Views

E403 alginat de este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, gelifiant și agent de îngroșare. Industrial se obține din algele brune, uscate la temperatura de 50°C. După tocarea lor, urmează demineralizarea succesivă care se realizează cu o soluție apoasă de acid clorhidric. Se lucrează la un raport acid clorhidric: alge de 1:20. După spălare și filtrare, extracția se realizează cu o soluție amoniacală.

Algi­natul de amoniu se prezintă sub formă de pudră fibroasă sau granulară, de culoare alb-gălbuie. Este o substanță inodoră și insipidă. Se solubilizează ușor în apă, iar soluția este vâscoasă. Vâscozitatea crește odată cu con­centrația substanței și cu gradul său de polimerizare.  Vâscozitatea soluției sale apoase scade la creșterea temperaturii până la 50°C. Acest comportament este reversibil. Peste 50°C, scăderea vâscozității este ireversibilă, deoarece au loc modificări structurale în molecula sa, ca de exemplu depolimerizarea. 

În ce alimente se găsește aditivul E403 alginat de amoniu?

Aditivul E403 alginat de amoniu este folosit la gemuri, jeleuri, marmelade, paste și piureuri tartinabile, produse simi­lare pe bază de fructe sau în produsele cu conținut scăzut de calorii, separat sau împreună cu aditivii E400, E401, E402, E404, E406, E407, , E412, , E418. Aditivul E403 se mai găsește în sosuri, , , vinuri, , nectaruri, praf de miere, maioneză, salate, conserve de , măsline, murături, băuturi răcoritoare, și produse din , ciuperc.

De ce se folosește aditivul E403 alginat de amoniu?

Utilizarea aditivului E403 este necesară pentru proprietățile sale funcționale de , stabilizare, gelifiere și glazurare.

Alte denumiri ale aditivului E 403

Denumirea sa chimică este: sarea amoniacală a acidului alginic sau alginat de amoniu. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Alginic acid ammonium salt;
  • Ammonium polymannurate;
  • Analgine;
  • Callatex;
  • Digamon;
  • Protomon;
  • Superloid;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E403 alginat de amoniu

E403 alginat de amoniu nu prezintă toxicitate pentru organismul uman. Prin testarea alginatului pe animale, s-a evidențiat faptul că doza metabolizată de acestea este proporțională cu cantitatea de substanță ingerată. Ca și ceilalți alginați, alginatul de amoniu este metabolizat în partea inferioară a aparatului digestiv, iar digestia sa are loc sub influența microflorei intestinale. În cazul organismului uman, experiențele efectuate au arătat că metabolismul calciului nu este pertur­bat de metabolismul aditivului. Unii autori consideră alginatul ca un balast, care ușurează digestia, dar care are și un rol negativ, în sensul că acesta poate împiedica asimilarea unor . La om, doza admisibilă este de maximum 50 mg/kilocorp, exprimată în acid alginic. Unii autori consideră că în doze mari alginatul de amoniu poate inhiba absorbția de fier și calciu în intestin, dar fără să influențeze negativ sănătatea.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :