Hit enter after type your search item

E334 acid tartric. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
84 Views

acid tartric este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate. Acidul tartric este răspândit în natură în frunzele unor plante și în fructe, sub formă liberă sau de săruri, fiind un constituent natural al acestora. Acidul tartric L(+) se găsește în sucul de , ca sare acidă de potasiu greu solubilă în apă și alcool diluat, datorită cărui fapt se depune în timpul fermentării vinului pe fundul vaselor, sub forma unor cristale (tartru).

Acidul tartric se prezintă în patru stări izomere: levo, dextro, racemic și mezotartric, dintre care optic inactive sunt formele racemic (±) și mezotartric. Denumirile chimice ale acidului L(+) tartric (care este forma utilizată în industria alimentară) sunt: acidul L-2,3-dihidroxibutandioic.

Industrial, se obține din tartru de , care este tartratul acid de potasiu, prin tratarea acestuia cu acid clorhidric și lapte de var. Se precipită tartratul neutru de calciu, care mai departe, tratat cu acidul sulfuric, pune în libertate acidul tartric cristalizat, cu două molecule de apă. Forma (-) se separă ca sare de cincoină din acidul racemic. Se mai poate obține și prin , când rezultă acidul (+) tartric. De asemenea, se sintetizează și din acid maleic și fumărie, prin tratare cu permanganat de potasiu, rezultând în final racemic, cei doi enantiomeri și o formă mezoinactivă. Acidul L(+) tartric se prezintă sub formă de cristale monoclinice, transparente sau sub formă de pudră cristalină de culoare albă. Este o substanță care are un gust acru și este inodoră. Aditivul alimentar trebuie să conțină minimum 99,5% acid tartric raportat la substanța anhidră.

În ce alimente se găsește aditivul E334 acid tartric?

Aditivul E334 acid tartric se adaugă în produse pe bază de și ciocolată, în concentrație de 0,5%; în gemuri și jeleuri, în marmelade; paste; piureuri tartinabile și în produse similare pe bază de fructe, inclusiv în produsele cu un număr scăzut de calorii; în în conservă; în paste proaspete. Se mai adaugă în vinuri, și în băuturi nealcoolice.

De ce se folosește aditivul E334 acid tartric?

Folosirea aditivului E334 acid tartric în industria alimen­tară este o necesitate deoarece acesta are rolul de acidulant pentru (stru­guri), gemuri și jeleuri, sau pentru conserve de fructe și legume. Pe lângă faptul că reglează pH-ul produsului, previne și dezvoltarea unor microorganisme care sunt responsabile de sau de apariția toxiinfecțiilor alimentare. Acidul tartric este un sinergetic pentru unele substanțe antioxidante, un bun agent de afânare pentru unele sortimente de (paste) și un chelatizant în produsele care conțin grăsimi. De asemenea, este o substanță sinergetică în prevenirea râncezirii grăsimilor și un stabilizant pentru condimente uscate și pentru vin.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E334 acid tartric

E334 acid tartric este considerat inofensiv pentru organismul uman. El se metabolizează doar în proporție de 20% din cantitatea ingerată, restul fiind degradat în intestin sub acțiunea bacteriilor intestinale. Cercetările efectuate pe , cu doze diferite de acid introduse în dieta acestora pe termen lung, nu au evidențiat modificări esențiale metabolice. Unii autori, însă, au arătat că doze mari de acid tartric reduc asimilarea calciului în organismul uman. Aditivul E334 nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. 

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :