Hit enter after type your search item

E333 citrat de calciu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
54 Views

E333 citrat de calciu este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, antioxidant, conservant, aromatizant. De asemenea, mai îndeplinește și rolul de dedurizator al apei. Se prezintă sub formele E333(I)- Citrat monocalcic, E 333(II) – Citrat dicalcic sau E 333(III) – Citrat tricalcic, acestea fiind săruri de calciu ale acidului citric.

Citratul monocalcic (E 333 I) are ca sinonime: citrat monocalcic sau citrat de calciu monobazic. Industrial, se obține prin tratarea acidului citric cu un amestec de de calciu și carbonat de calciu. Citratul monocalcic se prezintă sub formă de pudră albă fină. Este puțin solubil în apă rece. Aditivul alimentar trebuie să conțină minimum 97,5% substanță activă, raportat la substanța anhidră.

Citratul dicalcic (E 333 II) – are ca sinonime: citrat dicalcic sau citrat de calciu dibazic. Se prezintă sub formă de pudră albă fină. Este puțin solubilă în apă rece. Citratul tricalcic (E 333 III) – are ca sinonime: citrat tricalcic sau citrat de calciu tribazic. Se prezintă ca o pulbere fină de culoare albă. Este o substanță inodoră.

În ce alimente se găsește aditivul E333 citrat de calciu?

Aditivul E333 citrat de calciu (I, II, III) este folosit la gemuri și , în marmelade, precum și în alte produse similare pe bază de , inclusiv în produsele cu un conținut scăzut de , în compoturi de fructe, în , și moluște neprelu­crate sau refrigerate și congelate, în și grăsimi de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline), în în conservă (în borcane sau cutii) sau în carne tocată, în preparate din carne tocată proaspătă, preambalate, în alimente pentru sugari și copiii mici. De asemenea, aditivii E333 se mai găsesc în sucuri, , sosuri, muștar etc.

De ce se folosește aditivul E333 citrat de calciu?

Utilizarea citratului de calciu reprezintă o necesitate prin faptul că acest aditiv este un bun regulator al pH-ului pentru unele , de stabilizare la obținerea unor geluri la care ca substanțe gelifiante se folosesc alginații, precum și ca sechestrant pentru unele metale grele.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 333 citrat de calciu?

Aditivul E 333 citrat de calciu nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Doza zilnică admisibilă pentru a fi ingerată de om, conform FAO/OMS, nu este restricționată. Nu este totuși recomandat să consumi cantități mari, deoarece pe termen lung ar putea produce coroziune dentară.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :