Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Aditiv alimentar E 174 Argint – colorant de suprafață

/
/
440 Views

Argintul este foarte răspândit în natură și este componentul unui mare număr de minerale, dar cu toate acestea este considerat un metal rar, deoarece se află în cantități mici. E 174 este un alimentar natural, aprobat de Uniunea Europeană. Se utilizează ca agent în produse alimentare și băuturi.

Ca aditiv alimentar, E 174 se utilizează sub formă de pudră de culoare argintie sau de foi subțiri. Argintul este un metal nobil, dar este cel mai reactiv din această categorie de metale. Aditivul alimentar trebuie să conțină minim 99,5% Argint. E 174 este folosit în doze “qs” în stratul exterior al produselor de cofetărie, în ornamente de și pentru lichioruri.

De ce se folosește E 174?

Argintul ca aditiv este folosit în industria alimentară drept colorant pentru a îmbunătăți aspectul produselor de cofetărie (torturi, prăjituri etc.) și a elementelor de ornament ale acestora. O caracteristică a ionilor de Ag este acțiunea lor bactericidă, care însă nu se manifestă și asupra sporilor. În cazul efectuării tratamentelor cu argint, acesta este utilizat sub formă de argint coloidal, sau după absorbția sa pe un suport purtător adecvat (de exemplu, dioxidul de titan). Tratamentul cu argint este eficace în principal asupra bacteriilor. Drojdiile sunt însă inhibate într-o măsură mai mică.

Nivelul de toxicitate

NIVEL DE TOXICITATE MARE. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT

E 174 este folosit numai pentru ornamente exterioare produsului, deci nu se pune probleme ingerării sale. Argintul absorbit în organismul uman se poate fixa în țesuturi, provocând otrăvirea organis­mului. Din rinichi, eliminarea argintului se efectuează lent. Dacă argintul este absorbit în organism prin piele, acesta provoacă o afecțiu­ne gravă, cunoscută sub numele de argirie. Afecțiunea se manifestă printr-o pigmentare albastră sau brună a pielii, care apare după expunere la soare și nu mai dispare. De cele mai multe ori pigmentarea este generală și numai rareori este localizată la ochi. Riscul de argirie este exclus, având în vedere utilizările acestui aditiv.

Citește și: Aditivul E173 – Aluminiu 

În doze mici E 174 provoacă decolorarea pielii. În doze mari cauzează deteriorarea sistemului nervos și a creierului. De asemenea, consumul în doze mari mai cauzează tulburări renale, decolorare blue-gri a nasului, a septului nazal, a gâtului. Utilizarea argintului sub formă de colorant alimentar este interzisă în Australia. Produse alimentare în care se poate întâlni aditivul E 174 sunt torturile.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar