Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E 173 Aluminiu. Cât de nociv este? În ce alimente se găsește?

/
/
793 Views

este un colorant argintiu, artificial, mineral. Este permisă utilizarea doar pentru decorarea unor produse de cofetărie. Persoanele bolnave de rinichi pot acumula aluminiu. Unele cercetări îl asociază cu boala Alzheimer și Parkinson. Este neurotoxic, fiind asociat și cu osteoporoza.

Aluminiul este unul dintre cele mai răspândite metale din natură (7,45% din litosferă). Nu exista în stare nativă. Industrial, aluminiul se obține prin mai multe metode, dar cel mai utilizat procedeu se bazează pe electroliza unei topituri formate din criolit și oxid de aluminiu dizolvat în acesta. Ca aditiv se folosește aluminiu sub formă de pulbere. Pudra de aluminiu este compusă din particule fine de aluminiu.

E 172 Oxizi de fier

Este un metal moale, ductil, cu o conductibilitate termică și electrică ridicată. Pudra de aluminiu folosită ca aditiv are culoarea gri-argintie. De asemenea, mai poate fi folosit în industria alimentară și sub formă de foițe subțiri. Este insolubil în apă și în solvenți organici, dar se solubilizează în acid clorhidric diluat. Pulberea de aluminiu introdusă în flacără se aprinde și arde cu o mare degajare de energie. Aditivul alimentar trebuie să conțină 99% aluminiu față de produsul utilizat fără ulei. Pierderile la uscare prin încălzire, la 105°C până la greutate constantă, nu trebuie să depășească 0,5%.

Ce alimente conțin E 173?

Aditivul E 173 este utilizat în stratul exterior al produselor de cofetărie pe bază de zahăr, pentru ornarea prăjiturilor și a produselor de patiserie și pentru lichioruri. Utilizarea aditivului se face în scopul ornării unor produse de cofetărie (torturi, prăjituri etc.) pentru a îmbunătăți aspectul acestora.

Cât de nociv este aditivul E 173?

Fiind în stratul exterior, pentru colorarea elementelor de ornare ale produselor de cofetărie sau patiserie, nu se pune problema ingerării acestuia. Aluminiul introdus în organism este dăunător persoanelor cu deficiențe renale. Unii specialiști arată că încă nu se cunosc bine efectele lui secundare, motiv pentru care trebuie evitată ingerarea sa. Unele studii îl asociază cu bolile Alzheimer și Parkinson. De asemenea, aditivul este neurotoxic, motiv pentru care poate fi considerat răspunzător și de instalarea osteoporozei. Este interzis în Australia.

Surse:
Elena O., Aditivii alimentari Necesitate și Risc;
Ultralife, E-urile periculoase;
Gheorghe M., 
Biblia Alimentară;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar