Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E 170 Carbonat de Calciu (colorant de suprafață, corector de pH)

/
/
794 Views

este un colorant și antioxidant alb, natural, mineral. Carbonatul de calciu se obține din calcar sau prin precipitarea ionilor de calciu cu ioni de carbonat. Insolubil în apă și în alcool. Se dizolvă cu efervescență în acid acetic diluat. În cantități mari poate tulbura balanța mineralelor, stimulează apariția hemoroizilor, a pietrelor la rinichi, durerilor abdominale, comportament confuz.

În ce produse se găsește E 170?

este adăugat în produse pe bază de cacao și ciocolată, conform legislaţiei în vigoare, în doza de 7% raportat la materia uscată degresată exprimată în carbonați de potasiu, alături de E 500, E 501, E 503, E 504, E 524, E 525, E 526, E 527, în suc de struguri conform legislației în vigoare, în doza “qs”, în brânza maturată, “qs”, în brânza maturată feliată și rasă, în doza “qs”, în alimentele pentru înțărcare, pentru reglarea pH-ului, în doze “qs”. Mai este utilizat la obținerea vinurilor, drept colorant de suprafață etc.

E 163 Colorant natural

De ce se utilizează E 170?

Utilizarea aditivului este o necesitate ca substanță colorantă, pentru colorarea de suprafață. Este utilizat și în scopul obținerii unei paste de lustruire (polish). În produsele vegetale este necesar ca substanță de întărire. Se mai folosește și în scopul întăririi aluatului. În brânzeturi, aditivul este utilizat datorită faptului că furnizează ioni de calciu. Aditivul mai este necesar și la fabricarea vinurilor, în scopul reglării pH-ului. Prin reglarea acidității vinurilor se creează condiții optime pentru dezvoltarea drojdiilor de fermentație.

E 170 prezintă riscuri pentru sănătate?

Aditivul E 170 este considerat inofensiv pentru sănătatea consumatorului. Este permisă folosirea sa chiar în ecologice. Utilizat, însă, în doze mari, peste limitele admise, poate produce modificări în funcționarea normală a organismului (favorizează formarea pietrelor la rinichi, creează un dezechilibru în balanța mineralelor, induce un comportament confuz etc.).

Surse: Elena O., Aditivii alimentari Necesitate și Risc;
Ultralife, E-urile periculoase;
Gheorghe M., 
Biblia Alimentară;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar