Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E 163 Colorant natural. Ce sunt antocianinele. Surse de antociane

/
/
927 Views

Antocianinele sunt roz până la albastru închis, reprezentând un grup mare de pigmenți vegetali hidrosolubili. Antocianii determină culoarea roșie, albastră sau violetă a fructelor și legumelor. Aditivul se obțin prin extracție cu apă acidulată, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare. Pe lângă acești pigmenți se extrag acidul tartric, zaharuri, taninuri, substanțe minerale. În stare naturală antocianii se găsesc sub forma derivaților hidroxilați ai glicozidelor 2-fenil-benzopiera. Cei mai importanți fiind: peonidina, cianidina, delfinidina, malvidina, pelargonidina, petunidina.

Aproximativ 200 de pigmenți antocianici se găsesc în natură, în regnul vegetal. În fructe, sunt în strugurii roșii, zmeură, fragi, vișine, coacăze negre și roşii, prune, mere, cireșe, căpșuni etc. În legume sunt în: morcovi, varză roșie, ceapă colorată, părțile colorate ale tuberculilor de cartofi etc. În flori sunt în petunii, trandafir, mușcată etc. Cianidina se găsește în cantitate mare în fragi, vișine, coacăze negre și roșii, zmeură, agrișe, prune și mere. Alături de cianidină, în unele din fructele enumerate mai sus, este prezentă şi pelargonidina. Crizantemina se găsește în majoritatea fructelor. Ideina este întâlnită în cireșe, ca și cheracianina.

E 163 se găsește în următoarele alimente

Coloranții antocianici se adaugă în produse și în doze identice cu cele prezentate la E 101. În afară de acestea, aditivul E 163 se mai adaugă în brânză marmorata roșie în doza “qs”, în legume conservate în oțet, saramură sau ulei (exclusiv de măsline), în doza “qs”, în cereale pentru micul dejun, cu aroma de fructe, “qs”, în gemuri, jeleuri și marmelade precum și în alte preparate similare din fructe, inclusiv produse cu un număr scăzut de calorii, singur sau în combinație cu alți aditivi, în doze “qs”.

De ce se utilizează E 163 în alimente?

În urma procesului tehnologic de prelucrare sau la depozitarea produselor alimentare care conțin pigmenți antocianici, se constată uneori o degradare a culorii naturale sau o modificare a acesteia, având la bază o serie de procese fizico-chimice, biochimice, microbiologice.

De exemplu, lumina acționează asupra pigmenților antocianici din sucuri de fructe și vinuri, denaturând culoarea, ca urmare a intensificării proceselor de oxidare ale acestor substanțe, prin degradarea grupelor cromofone. Prezența metalelor grele (Fe, Cu, Pb) provenite din corodarea recipientelor, instalațiilor sau chiar din materia primă vegetală determină modificarea culorii prin catalizarea unor reacții redox sau prin formarea unor combinații complexe (chelatice), colorate în albastru.

Aditivul E 163 mai este adăugat în produsele alimentare fără culoare, în scopul colorării acestora. Pe lângă faptul că pigmenții antocianici imprimă o culoare caracteristică produselor în care se încorporează, au un rol important și în ceea ce privește formarea gustului.

E 163 – Riscuri pentru sănătate

Conform specialiștilor, E 163 nu prezintă nici risc asupra sănătății consumatorului. Pigmenții antocianici au valoare biologică de vitamine P precum și o ușoară acțiune bacteriostatică.

Surse: Elena O., Aditivii alimentari Necesitate și Risc;
Ultralife, E-urile periculoase;
Gheorghe M., 
Biblia Alimentară;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar