Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

E 160 și E 161 Coloranți naturali. Ce sunt carotenoidele?

/
/
814 Views

și (carotenoidele) sunt coloranți naturali. În natură sunt cunoscute aproximativ 400 de carotenoide colorante în galben, portocaliu sau roșu. Se regăsesc în regnul vegetal în fructe, legume, flori, alge, ciuperci, iar în regnul animal în ficat, în ouă, unt etc.

 • β-carotina (E 160 a II), colorant galben portocaliu, este prezentă în morcovi, portocale, alge, în plante verzi.
 • Licopina (E 160 d), colorant roșu-portocaliu, se găsește în tomate.
 • Luteina (E 161 b), în gălbenușul de ou, în plante verzi.
 • Zeaxantina se află în porumb.
 • Criptoxantina se află papaya.
 • Violaxantina, în panseaua galbenă.
 • Cantoxantina roșu-portocaliu, în crustacee, ciuperci și plante verzi.
 • Capsantina și capsorubina (E 160 c), paprica, oleorezina (E 160 c), de culoare roșie se găsesc în ardeiul roșu.
 • Crocetina se află în șofran.

E 160 a (ii)

Colorant portocaliu natural prezent în fructe și legume colorate galben-portocaliu (morcov), în ficat se transformă în vitamina A. Poate fi obținut prin sinteză, artificial sau prin biosinteză din organisme modificate genetic. În cazul supradozării pielea poate căpăta un aspect gălbui, crește riscul de cancer pulmonar la fumători, dar nu-l reduce la nefumători. Se recomandă un consum moderat de beta natural.

E 160 b – annatto, bixină, norbixină

Colorant, portocaliu natural, din clasa carotenoidelor, extras din pericarpul fructului Bixa orellana L. cu diferiți solvenți. Norbixina se obține prin hidroliza alcalină a bixinei. Norbixina conține produsul de hidroliză al bixinei sub formă de săruri de sodiu sau potasiu, prezente în formele cis sau trans. Se poate obține și din organisme modificate genetic (GMOs). Produsul poate provoca urticarie și nu este recomandat copiilor hiperactivi. Poate destabiliza edemele angioneurotice, induce astm persoanelor sensibile la salicilați (aspirine). Doza zilnică admisă 2,5 mg/Kg corp. SE RECOMANDĂ UN CONSUM MODERAT.

E 160 c – extract de ardei roșu, capsantina, capsorubina

Colorant, roșu-porfocaliu natural, obținut prin extracție cu solvenți din ardeiul roșu, Capsicum anum L.
ESTE CONSIDERAT INOFENSIV.

E 160 d Lycope, Rubixantina

Colorant, roșu-galben din clasa carotenilor, natural, obținut prin extracție cu solvenți din soiuri de tomate, Lycopersicon esculentum L. Licogenul este componenta colorantă majoră însoțită și de alți caroteni. Licopenul are punct de topire cuprins între 173 și 175 grade Celsius fiind solubil în uleiuri și grăsimi. Poate reduce riscul de apariție al cancerelor. ESTE CONSIDERAT SIGUR.

E 160 f

Coloranți portocalii, artificiali de sinteză, cu punct de topire între 136 – 140°C. Solubili în apă, puțin solubili în alcool etilic și uleiuri vegetale. Nu au fost suficient cercetați, nefiind posibilă o apreciere definitivă. SE RECOMANDĂ UN CONSUM MODERAT.

E 161 b Luteina

Colorant galben, natural, din clasa xantofilelor, înrudite cu carotenoidele. În stare naturală se găsesc neoxantina şi neocromul, precum şi esterii acizilor grași ai acestora. Xantofilele sunt reprezentate de: flavoxantina, luteina, criptoxsantina, rubixantina, codoxantina, cantaxina, violoxantina. Luteina este un alcool carotenoidic, obținut prin extracție cu solvenți din fructe, legume, lucernă, crăițe (Tagetes erecta), gălbenele (Calendula ofFicinalis). Principalii coloranți din produsul comercial sunt carotenoidele din care luteina şi esterii săi cu acizii grași reprezintă partea majoritară. NU AU FOST SUFICIENT EVALUAT, NEFIIND POSIBILĂ O APRECIERE DEFINITIVĂ.

E 161 g Cantaxantina, Xantofila

Colorant galben, portocaliu sau roșu artificial. Se găsește și în natură. Poate determina depuneri pe retină. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.

De ce se utilizează aditivii E 160 și E 161 în alimente?

Adăugarea aditivilor E 160 în produsele alimentare este o necesitate, prin faptul că, la procesarea sau depozitarea unor alimente, colorantul inițial se degradează din mai multe cauze. După natura cauzelor care le provoacă, accidentele și defectele de fabricație ce au ca urmare modificarea culorii pot fi grupate în defecte de natură fizico-chimică, biochimică și microbiologică. Defectele de natură fizico-chimică sunt un rezultat al transformările ce apar în urma acțiunii unor procese fizice (mecanice, termice), prezenței metalelor, sau în urma reacțiilor chimice catalizate sau necatalizate de enzime, reacții ce au loc în diferitele faze ale procesului tehnologic.

Modificările de culoare de natura biochimică sunt provocate de acțiunea catalitică a unor enzime oxidative asupra pigmenților carotinoidici. Modificării de culoare microbiologică sunt determinate de prezența unor microorganisme, care, în timpul depozitării produselor alimentare, modifică culoarea inițială dată de pigmenții carotinoidici. Dintre factorii fizico-chimici responsabili de modificarea culorii inițiale, un rol important îl au metalele grele care formează cu pigmenții combinații complexe chelatice foarte stabile.

Colorant E 154 sau Brun FK. Colorant Brun, Azoic, Artificial

Lumina, de asemenea, dă naștere la denaturări ale culorii. Astfel, sub acțiunea luminii, culoarea se reduce ca urmare a intensificării proceselor de oxidare a carotenoidelor. Totodată, au loc și procese de izomerizare, forma trans trece în cis. Aceste reacții sunt întâlnite în conservele de fasole verde, mazăre spanac. În cazul pastei de tomate, se constată îmbrunarea acesteia, din cauza degradării licopinei. La congelarea produselor vegetale, se produce o decolorare a carotinoidelor, ca urmare a degradării lor sub acțiunea lipooxidazei, conform unui mecanism de oxidare cuplat la care participă şi acidul linoleic. Și în cazul produselor deshidratate, se constată apariția modificărilor de culoare.

Coloranții carotenoidici mai sunt folosiți și în scopul colorării unor produse lipsite de culoare, sau în scopul de a da acesot produse un aspect mai plăcut. Este cazul coloranților de nuanțare.

E 160 și E 161 – Risc pentru sănătate

Aditivii E 160 (a-f) și E 161 b, g sunt considerați inofensivi. Este cunoscut efectul benefic al carotenoizilor asupra organismului uman. Licopenul este unul dintre carotenoizii alimentari cu cea mai puternică acțiune anti-oxidantă. Unii autori sugerează faptul că licopenul are chiar activităţi antiproliferative celulare anticancerigene şi antiaterogenetice, având acțiune benefică în bolile cardiace și în cancer. De asemenea şi vitamina A joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, contribuind la protejarea organismului împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a unor forme de cancer (bucal, al bronhiilor, laringelui, esofagului, de vezică, al sânului, al prostatei, al colului uterin, al rectului, al stomacului, al colonului, pulmonar, precum și în cazul melanomului – o formă a cancerului de piele).

Un studiu recent efectuat a arătat că femeile care consumă suplimente cu carotene (suc de tomate și de morcovi) au înregistrat un nivel semnificativ scăzut al cancerului ovarian. Vitamina A este utilă în prevenirea bolilor infecțioase și neinfecțioase ale sistemului respirator (alergii, astm bronșic, emfizem, sinuzită). Astfel, betacarotenul poate proteja membranele celulare, precum și alte structuri celulare, de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Precursor al vitaminei A, betacarotenul este un antioxidant care inhibă oxidarea excesivă a| lipidelor (peroxidare lipidică) în celule.

Ca și vitamina E, beta-carotenul este încorporat în lipoproteine cu densitate mică (LDL) și poate lucra sinergie cu alte substanțe nutritive (inclusiv vitamina A) în prevenirea oxidării LDL, unul dintre factorii responsabili de apariția bolilor coronariene. S-a evidențiat faptul că, persoanele cu un nivel ridicat de carotenoide în sânge prezintă cel mai scăzut risc de ateroscleroză. Licopenul alfa și beta – carotenul și zeaxantina sunt esențiale în funcționarea normală a ochilor. În prezența vitaminei C, E și a zincului, reduc riscul formării cataractei și a degenerescenței maculare (AMD). Doza zilnică admisibilă este de 2-5 mg/kilocorp.

Surse:
Elena O., Aditivii alimentari Necesitate și Risc;
Ultralife, E-urile periculoase;
Gheorghe M., 
Biblia Alimentară;

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar