Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Alimente / E 142 sau Verde acid brillant BS

E 142 sau Verde acid brillant BS

/
/
/
523 Views

Verde acid brillant BS este un colorant care are ca sinonime: C.I. Food Green 4, Wool Green BS, Wool Green 3, Colorant alimentar verde C.I.4, Verde Brillant BS SAU Verde Acid Brillant BS. Aditivul se obține prin sinteză chimică, iar substanța utilizată ca materie primă este p-tetrametil-diaminobenzihidrolul (hidrolul lui Michler). Acesta reacționează cu acidul naftalin disulfocianic în mediu acid, iar în urma reacției rezultă o leucobază incoloră. Prin oxidarea leucobazei cu PbO2 sau MnO2 în mediu acid, se obține colorantul Verde Acid Brillant  BS. În indrustria alimentară este utilizat sub formă de sare de sodiu. Aditivul alimentar mai conține și auxiliari împreună cu clorura de sodiu și/sau sulfatul de sodiu, sub formă de componente principale incolore.
Aditivul E 142 se prezintă sub formă de pulbere verde, de pudră sau de granule de culoare albastru-închis sau verde-închis. Pentru a putea fi utilizat în industria alimentară, conținutul său în substanță activă colorantă trebuie să fie de minimum 82% total coloranți calculați sub formă de sare sodică. Conținutul de coloranți auxiliari nu trebuie să depășească 1%.

Dozele admise în produsele alimentare
Aditivul E 142 este adăugat în produse și în dozele prezentate la E 100.

Necesitate
E 142 este încorporat în diverse produse alimentare în doze mici, pentru a restabili culoarea lor inițială, care a fost degradată la prelucrarea sau depozitarea acestora: conserve de fructe verzi și legume, fructe și legume confiate, băuturi alcoolice (lichior de mentă), sosuri (sos de mentă) etc. De asemenea, se folosește pentru colorarea unor produse lipsite de culoare, ca de exemplu, produse de cofetărie și de patiserie, produse zaharoase, condimente, salate, înghețată etc., pentru ca acestea să devină mai apetisante. E 12 în ocmbinație cu coloranții galbeni se utilizează pentru a obține diferite nuanțe de verde.

Riscuri ce pot apărea
E 142 produce o sensibilizare a organismului și în anumite cazuri, organismul poate avea o sensibilitate lentă, fără reacții clinice, imediat după ingestia sa. Acestea se manifestă prin apariția sindromului de hiperactivitate, astm și alergii. Unii autori includ aditivul E 142 în grupa substanțelor cu potențial cancerigen. Utilizarea sa este interzisă în Suedia, Norvegia și SUA. Doza zilnică admisibilă este de 0-5 mg/kg corp.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar