Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Coloranți / E 132 sau Indigotina

E 132 sau Indigotina

/
/
/
256 Views

Indigotina este un colorant artificial, albastru, sinonimă cu C.I. Food Blue 1, FD et C, BLUE nr.2 indigocarmin. Indigotina, în cele ce urmează este descrisă sub formă de sare de sodiu. Sărurile de calciu și de magneziu sunt de asemenea autorizate. Aditivul E 132 face parte din clasa de compuși ai indigoului. Materia colorantă (indigotina), în unele țări ca Bengal, Java, poate fi izolată din planta Indigofera tinctoria prin extracție. Colorantul alimentar E 132 se obține prin sinteză chimică. Din punct de vedere chimic, este format dintr-un amestec de săruri sodice ale derivaților sulfonați ai indigoului. Industrial, sinteza sa se realizează prin mai multe metode: metoda clasică folosește ca materie primă acidul antranilic, care, prin reacție cu acidul cloracetic, formează acid fenil-glicin-orto-carboxilic. Prin topirea alcalină la 220°C cu NaOH, rezultă acidul indoxil-2-carboxilic; prin oxidarea în aer a acestuia, se obține indigoul. O altă metodă mai economică utilizează anilina în locul acidului antranilic. În urma reacției cu acidul cloracetic, rezultă fenil glicină, care prin topire alcalină cu NaNH2 la 190°C, formează indoxilul. Oxidarea sa la indigou se poat face în aer sau cu sulf. Se mai aplică și varianta înlocuirii acidului cloracetic, prin folosirea anilinei, formaldehidei și a cianurii de sodiu. Colorantul Indigotina se prezintă sub forma unei pulberi sau granule albastre, care sublimează la aproximativ 300°C și se descompune la temperatura de 390°C. Este insolubil în apă. Introducerea grupelor sulfonice în structura sa este necesară pentru creșterea solubilității colorantului în apă și în solvenți organici (alcool, eter). Pentru a putea fi utilizat în industria alimentara, conținutul său în substanță colorantă activă trebuie să fie de minim 85% total calculați sub formă de sare sodică. Coloranții auxiliari nu trebuie să depășească maxim 1%, iar alți compuși organici, alții decât , total maxim 0,5%.

Dozele admise în produsele alimentare
Indigotina ( ), se utilizează pentru produsele și în dozele arătate la E 100.

Necesitate
E 132 se utilizează pentru restabilirea culorii inițiale deteriorate prin procesarea, păstrarea, ambalarea și distribuția unor produse alimentare. De asemenea, prin colorare, produsele lipsite de culoare devin mai atractive, ca de exemplu, produsele zaharoase, rahat, înghetată, produsele de patiserie etc.

Risc
Colorantul E 132 trebuie evitat de către persoanele care prezintă reacții alergice. Folosirea poate provoca reacții cutanate (mâncărire, urzicături), greață, creșterea tensiunii arteriale, tumori cerebrale sau probleme respiratorii, în special în cazul în care doza de folosire depășește limitele admise de către legislațiile sanitare. Este recomandată eliminarea aditivului E 132 din dieta copiilor. Introducerea intravenoasă în doză de 1 % a indigotinei la animalele de experiență a determinat formarea fibrosarcomului la aproximativ 18% din animale. La testele efectuale pe animale s-a mai constatat că administrarea concomitentă a indigotinei și a nitritului de sodiu (E 250) poate conduce la apariția de leziuni ale materialului genetic. Cei doi aditivi sunt utilizați uneori în combinație la unele preparate din carne (șuncă, salamuri), dulciuri, lichioruri ș.a.. Se interzice folosirea sa ăn Norvegia. Doza zilnică admisibilă este de la 0 la 5 mg/kilocorp.

Surse:
Gheorghe Mencinicopschi, Biblia Alimentară, Editura Litera, București;
Elena Orănescu, – Necesitate și Risc, Editura Agir, București 2008;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.