Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

E 131 sau Albastru patent V

/
/
580 Views

Albastru patent V face parte din clasa coloranților derivați de triarilmetani. Este un colorant albastru-violet. Industrial se obține din meta-nitrobenzaldehida condensată în mediu acid cu dietilanilina. Rezultă o leucobază incoloră. Printr-o serie de reacții succesive (reducerea grupei nitro, transformarea grupei amino în hidroxil), prin diazotare, disulfonare cu trioxid de sulf și oxidare rezultă colorantul Albastru patent V. Se prezintă sub formă de pulbere sau granule de culoare albastru-închis, solubil în apă, dar puțin solubil în alcool. Aditivul alimentar trebuie să aibă un conținut minim de 85 % total calculați sub formă de sare sodică, iar de auxiliari maxim 2 %. Substanțele insolubile în apă nu trebuie să depășească 0,2%, iar alți compuși organici, alții decât coloranții, total maxim 0,5%.

Dozele admise în produsele alimentare
E 131 este utilizat singur sau în combinație cu alți coloranți, în produse și în doze similare cu cele prezentate la E 104. În afară de produsele menționate la E 104, aditivul E 131 se mai folosește și pentru colorarea decorativă a unor alimente precum și pentru ștampilarea cojilor de ouă.

Necesitate
Albastru patent V sau E 131 se utilizează pentru colorarea acelor produse lipsite de culoare, în scopul de a le face mai atractive și pentru colorarea produselor la care colorantul natural a fost distrus prin prelucrare sau depozitare.

Risc
Este bine ca persoanele alergice să evite acest colorant, deoarece el cauzează sensibilizarea pielii, manifestată prin înțepături, mâncărime și înroșire. De asemenea, E 131 poate provoca greață, scăderea tensiunii arteriale, tremurături, precum și unene simptome respiratorii. Se recomandă ca acest aditiv să fie eliminat din dieta copiilor. Este interzis în Australia, SUA și Norvegia. Colorantul este inclus în grupa substanțelor care produc în timp cancer la diferite organe interne. Doza zilnică admisibilă este de la 0 la 15 mg/kilocorp.

Gheorghe Mencinicopschi, Biblia Alimentară, Editura Litera, București;
Elena Orănescu, – Necesitate și Risc, Editura Agir, București 2008;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar