Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Coloranți / E 128 sau Rosu 2G

E 128 sau Rosu 2G

/
/
/
390 Views

Rosu 2G se obține industrial ca și ceilalți azoici, prin reacția de cuplare între o sare de diazoniu și o componentă de cuplare. Ca amină primară din care se prepară sarea de diazoniu, se utilizează anilina, iar componenta de cuplare este acidul 1-hidroxi-8-acetamidonaftalin-3,6-disulfonic. Aditivul se prezintă sub formă de pudră sau de granule de culoare roșie. Este o substanță solubilă în apă. Prin dizolvare în apă se obține o soluție de culoare roșie. Identificarea colorantului se poare face spectrometric. Absorbția maximă este la lungimea de undă de 532 nm (în apă). Aditivul alimentar trebuie să aibă un conținut minim de 80% total , calcular sub formă de sare de sodiu, iar de auxiliari, de maxim 2%. Conținutul de substanțe insolubile în apă este de maxim 0,2%, iar de substanțe extractibile în eter, de maxim 0,2% (în mediu neutru). Alți compuși organici în afară de reprezintă maxim 0,5%.

Dozele admise în produsele alimentare
E 128 este folosit în „Breakfast Sausages” cu un conținut minim de 6% cereale, și în carne tip burger cu un conținut minim de 4% legume și cereale, în doza de 20 mg/kg.

Necesitate
Utilizarea colorantului E 128 la produsele menționate mai sus se face în scopul colorării și intensificării culorii lor inițiale. În acest mod, preparatele devin mai atractive.

Risc
E 128 este aditivul responsabil de alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile.[highlight] Nu este recomandat în dieta copiilor. Poate de asemenea să interfereze, prin unele reacții nedorite, cu hemoglobina sangvină. Este interiză folosirea aditivului E 128 în Australia, Austria, Canada, Japonia, Norvegia, Suedia și SUA. Conform cercetărilor recente, aditivul Rosu 2G este considerat cancerigen și se interzice folosirea sa și în țările Uniunii Europene.

Gheorghe Mencinicopschi, Biblia Alimentară, Editura Litera, București;
Elena Orănescu, – Necesitate și Risc, Editura Agir, București 2008;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar