Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

E 127 sau Eritrozina

/
/
642 Views

Eritrozina face parte din grupa coloranților xantenici. Industrial, eritrozina se obține prin condensarea anhidridei ftalice cu două molecule de rezorcină. Fluoresceina rezultată în prima etapă se iodurează cu iod sau cu acid iodic, în alcool. Colorantul eritrozina se prezintă sub formă de pulbere sau granule de culoarea roșie brună. Este solubil în apă și în alcool etilic. Aditivul alimentar trebuie să aibă un conținut minim de 87 % total coloranți, calculați sub formă de sare sodică anhidră. Cantitatea de ioduri anorganice calculate sub formă de ioduri de sodiu nu trebuie să depășească maximum 0,1 %, iar substanțele insolubile în apă maxim 0,2 %. Coloranții auxiliari (fără fluoresceină) admiși sunt de maxim 40 %, iar de fluoresceină, de maxim 20 mg/kg. Cele prezentate mai sus se referă la sarea de sodiua eritrozinei. Sunt autorizate însă și sărurile de potasiu sau de calciu.

Dozele admise în produsele alimentare
E 127 este aditivul inclus pe lista substanțelor utilizate în scopul colorărilor decorative, pentru colorarea cireșelor pentru cocktail și a cireșelor confiate, pentru cireșe Bigarreaux în sirop și pentru cocktail.

Necesitate
E 127 este utilizată pentru colorarea produselor alimentare și a băuturilor răcoritoare sau alcoolice, în cazul decolorării acesotora în timpul procesării, depozitării sau transportului. Prin colorația roșie-roz pe care o dă produselor în care se încorporează, acestea devin mai atractive pentru consumator. Ca și ceilalți aditivi sintetici sau naturali, eritrozina se folosește și pentru colorarea produselor fără culoare.

Risc
Prin procesarea alimentelor la temperaturi în jurul a 200 °C, eritrozina se degradează parțial eliberând iod, fapt ce afectează activitatea tiroidiană (neindicat persoanelor cu afecțiuni tiroidiene). De asemenea, colorantul poate fi implicat în procese de fototoxicitate (sensibilitate la lumină). Din experiențele făcute pe animale, s-a constatat faptul că la doze mari de eritrozina este inhibată enzia pepsina, dar nu și lipaza, iar prin testele pe termen lung, la doze de 5 % eritrozina, s-a observat o inhibare a creșterii precum și apariția cirozei hepatice. La om, aditivul poate fi suspectat de generarea unor modificări de tip carcinogenic la nivelul glandei tiroide. Folosirea colorantului este interzisă în țările nordice și în SUA. Doza zilnică admisibilă pentru om este de la 0 la 1,25 mg/kilocorp.
Consumul nu este recomandat!

Surse:
Gheorghe Mencinicopschi, Biblia Alimentară, Editura Litera, București;
Elena Orănescu, – Necesitate și Risc, Editura Agir, București 2008;

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar