Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Coloranți / E 124 – Ponceau 4R, Rosu cosenila

E 124 – Ponceau 4R, Rosu cosenila

/
/
/
46 Views

E 124 – face parte din clasa coloranților monoazoici. Are ca sinonime: Roșu C17, Coccine now, L-Rot 4, Cocineai Red A. Industrial, Ponceau 4R se obține prin reacția de cuplare între o sare de diazoniu și o componentă de cuplare (metoda generală de obținere a coloranților azoici). Reacția are loc în mediu bazic, deoarece toate componentele de cuplare utilizate au structură de fenol. Pentru obținerea colorantului Ponceau 4R, ca amină primară aromatică se folosește acidul naftionic, iar componenta de cuplare este acidul 7-hidroxi-naftalin-1,3-disulfonic. Aditivul alimentar Roșu Ponceau 4R conține în principal trisodiu-2-hidroxi-1-(4-sulfonato-1-naftilazo)naftalin-6,8-disulfonat și coloranți auxiliari, împreună cu clorura de sodiu, sub formă de componente incolore principale. Ponceau 4R este descris sub formă de sare de sodiu. Sărurile de calciu sau de potasiu sunt de asemenea autorizate. Aditivul alimentar se prezintă sub formă de pudră sau de granule de culoare roșu-intens. Este solubil în apă, glicerină și alcool etilic. Conținutul minim de total coloranți este de 80% (calculați sub formă  de sare de sodiu). Determinarea colorantului se poate face spectrofotometric, iar absorbția maximă este de 505 nm (în apă). Conținutul de substanțe insolubile în apă este de maxim 0,2 %, de coloranți auxiliari maxim 1 %, iar de compuși organici, alții decât coloranții, maxim 0,5%.

Dozele admise în produsele alimentare
Aditivul E 124 este utilizat singur sau în combinație cu alți coloranți în produse și în doze similare cu cele prezentate la E 104. Se face însă specificația că în băuturile aromatizate nealcoolice, în gheață alimentară, în deserturi și în produse fine de cofetărie, amestecul de coloranți poate fi utilizat până la limita maximă indicată la E 104, dar cantitatea de colorant E 124a nu poate să depășească doza de 50 mg/l sau 50 mg/kg (chiar și în cazul în care este folosit singur). În afară de produsele prezentate la E 104, Ponceau 4R mai este folosit pentru colorarea băuturii Americano, pentru bitter soda sau bitter vino, în gemuri, jeleuri, marmelade și în alte preparate similare din fructe, inclusiv în produsele cu un număr scăzut de calorii.

Necesitate
E 124 este utilizat pentru colorarea unor produse alimentare lipsite de culoare sau a produselor la care culoarea inițială a fost degradată la procesare sau depozitate.

Risc
Colorantul E 1242 produce alergii și intoleranță, asemănătoare cu cea provocată de aspirină. În cazul persoanelor astmatice, prin consumul alimentelor care conțin acest aditiv, afecțiunea se agravează. Ponceau 4R este un compus cancerigen care produce tumori ale glandei tiroide. De asemenea, mai poate produce sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare (ADHD). Este interzis în SUA și Norvegia. Doza zilnică admisibilă este de 4 mg/kg corp.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *