Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Coloranți / E 122 sau Azorubina

E 122 sau Azorubina

/
/
/
213 Views

Azorubina este sinonimă cu carmoizina și cu cardinal 3B.  Este un colorant azoic de culoare roșie.

Obținere și caracterizare
Azorubina se prepară prin reacția de cuplare între o sare de diazoniu și o componentă de cuplare care este acidul 4-hidroxi-1-naftalin sulfonic (acidul Neville-Winter). Se obține sintetic din acid α-naftolamino-4-sulfonic diazotat și acid α-naftol-4-sulfonic. Se prezintă sub forma unei pulberi brună-roșie, solubilă în apă, dar puțin solubilă în alcool etilic. Aditivul alimentar trebuie să aibă un conținut de substanță activă, de minim 85% totali, calculați sub formă de sare sodică. Sărurile de calciu și de potasiu ale azorubinei sunt de asemenea admise ca aditivi pentru colorare. Conținutul de auxiliari admiși este de maxim 2%.

Dozele admise în produsele alimentare
E 122 este utilizat singur sau în combinație cu alți coloranți, în produse și doze similare cu cele prezentate la colorantul E 104. Se face însă specificația că în produsele: băuturi aromatizate, nealcoolice, în gheață alimentară, în deserturi și în produse fine de cofetărie, amestecul de coloranți poate fi utilizat până la limita maximă indicată la E 104, dar cantitatea de colorant E 122 nu poate să depășească doza de 50 mg/kg (chiar și atunci când este folosit singur). Azorubina se mai adaugă singur sau în combinație în “Americano”, în bitter soda și în bitter vino

Necesitate
Utilizarea azorubinei (E 122) pentru colorarea în roșu (până la roșu-brun), a produselor alientare în care se încorporează constă în necesitatea restabilirii culorii naturale a acestora, degradată la procesare, depozitare sau transport. Ca, și în cazul celorlalți coloranți, azorubina are și rolul de a colora produsele alimentare lipsite de culoare, pentru a le face mai atractive.

Risc
E 122 poate cauza fenomene alergice și/sau reacții de intoleranță asemănătoare cu cele provocate de aspirină, ca de exemplu: iritație digestivă cu tulburări dispeptice, erupții cutanate, prurit, bronhospasm (mai ales la asmatici), amețeli, cefalee, greață, etc. Sunt cazuri în care s-a constatat și o retenție pronunțată a apei în țesuturi. De asemenea, azorubina poate provoca deficiență de concentrare (ADHD) și sindromul de hiperactivitate. Folosirea aditivului este interzisă în Japonia, Suedia, Norvegia, și în statele Unite. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0 – 4mg/kilocorp.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.