Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

E 101 sau Riboflavina

/
/
618 Views

Riboflavina se găsește în regnul animal și vegetal, ca de exemplu în ficat, rinichi, lapte, ouă, drojdie de bere, semințe încolțite, vegetale verzi, nuci. Acest colorant se poate extrage din produsele naturale în care se găsește sau se mai poate obține prin sinteză chimică sau biosinteză. În industria alimentară se utilizează drept colorant și sarea de sodiu a riboflavin-5-fosfat. Sunt coloranți galbeni sau galben oranj.

Cum se obține Riboflavina?

Are ca sinonime: lactoflavina, vitamina B2. Denumirea chimică este 7,8-Dimetil-10-(D-ribo-2,3,4,5-tetrahidroxi-pentil)benzo(g)pteridină-2,4/93H,10H)-dionă sau 6,7-Dimetil-9-(D-1-ribitil)-izoaloxazină. Riboflavina se poate obține industrial prin sinteză chimică, utilizând ca materii prime riboza, 3,4-dimetilanilina și acidul barbituric. Deoarece riboza este o materie primă costisitoare, se utilizează D-glucoza care este transformată în D-riboză prin metode chimice, biochimice sau prin metode combinate. Metodele de biosinteză se bazează pe utilizarea bacteriilor (Bacillus subtilis) sau a drojdiilor (Sacharomyces cerevisiae), care se dezvoltă pe medii nutrtitive formate din melasă, săruri anorganice, aminoacizi, proteine, etc. De asemenea, sarea de sodiu a riboflavin-5-fosfatului se obține tot prin sinteză chimică din riboflavină.

Riboflavina este un colorant galben sau galben-oranj. Se prezintă sub formă de pulbere cristalină. Are p.t.=280°C (cu descompunere). Este greu solubil în apă și alcool (1:3 în apă și în alcool 0.0045%). Nu se solubilizează în eter, cloroform, benzen și acetonă. Se mai caracterizează faptul că are și un gust specific amar. Din cauza solubilității sale reduse, este dificil de a-l încorpora în multe produse alimentare. Pentru a înlătura această deficiență, în locul riboflavinei se utilizează sarea de sodiu a riboflavin-5-fosfatul (-II), denumit impropriu flavin-mononucleotidă, un compus cristalizat, de culoare galben-oranj. Face arte din clasa de compuși izo-aloxazinici. Are denumirea chimică: monosodiu (3R,3R,45)-5-(3)10-dihidro-7-8-demetil-2-4-dioxo-10-benzo[Y] pteridinil 2,3,4-trihidroxipentil fosfat sau sarea monosodică a 5-monofosfat ester al riboflavinei.

Colorantul se prezintă sub formă de pudră cristalină de culoare galben-oranj și are miros caracteristic și gust slab amărui. Este mult mai solubil în apă decât riboflavina, chiar higroscopic, în schimb este mai instabil la lumină. După ingestie acest compus este rapid transformat în riboflavina liberă. Aditivul alimentar trebuie să aibă un conținut minim de 95% coloranți și se exprimă în C17H20N4NaO9P2H2O. Ca impurități sunt admiși coloranții auxiliari, ca riboflavina liberă, în doză de maxim 6% și difosfat de riboflavina, de maxim um 6%.

Dozele admise în produsele alimentare

E 101 este utilizat singur sau în combinație cu alți coloranți, în doze “qs”, în următoarele produse: în băuturi aromate nealcoolice, în fructe și legume confiate, în conserve de fructe roșii, în produse de cofetărie, în ornamente și cuverturi, în produse fine de brutărie (biscuiți, napolitane), în deserturi, inclusiv produse lactate aromate, în sosuri și condimente.

De asemenea, mai este utilizat “qs” la muștar, la pastă de pește și de crustacee, la crustacee semipreparate, la substituenți de somon, la icre de pește și la pește afumat. Se mai adaugă în snaks cu diverse gusturi, expandate sau extrudate, în preparate complexe pentru controlul greutății corporale, destinate înlocuirii totale a alimentelor zilnice sau a unei mese individuale, în preparate complete și suplimente nutritive utilizate sub supraveghere medicală, în suplimente alimentare/integratori dietetici lichizi sau solizi, precum și în produse similare din carne și pește pe bază de proteine vegetale. Tot în doză “qs” riboflavina se  mai  adăugă în băuturi spirtoase, în vinuri aromate, în vinuri din fructe, cidru și rachiu de pere aromate precum și la legume conservate în oțet, saramură sau ulei. În doză de 100mg/l (separat sau în combinație cu alți coloranți) se mai utilizează la băuturi (Americano), la bitter soda și la bitter vino.

De ce se utilizează în industria alimentară?

E 101 este necesar pentru colorarea unor produse alimentare la care a avut loc decolorarea pigmenților naturali, la procesarea, depozitarea, ambalarea și transportul acestora. De asemenea, E 101 mai este utilizat și pentru colorarea acelor produse alimentare lipsite de culoare, pentru a deveni mai atractive.

Risc pentru sănătate!!

Aditivul E 101/riboflavina nu reprezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorului. Riboflavina este necesară, fiind un micronutrient cu un rol esențial în menținerea sănătății umane.

 • Este cunoscută importanța sa în procesele de metabolizare a grăsimilor, glucidelor și a proteinelor, în stimularea creșterii organismelor tinere.
 • Intră în compoziția fermentului galben al respirației, cu rol esențial în reacțiile de oxido-reducere celulară.
 • Este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii, unghiilor și a părului;
 • De asemenea, este cunoscută acțiunea sa în reglarea activității tiroidiene.
 • Lipsa riboflavinei din organism se manifestă prin tulburări ale vederii și auzului. Această vitamină are implicații în prevenirea cataractei.
 • Este necesară organismului uman și datorită faptului că intră în compoziția unor sisteme enzimatice vitale.
 • Riboflavina, poate acționa conjugat cu fierul, în corectarea anemiei feriprive. Experiențele efectuate pe animale au arătat că vitamina B2 joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Lipsa acestei vitamine reduce capacitatea organismului de a produce anticorpi.
 • De asemenea, în absența riboflavinei se observă o creștere a sensibilității țesuturilor esofagiene la cancer. Carența de vitamina B2 se poate observa la persoanele cu probleme psihice.
 • Simptomele ale deficienței în vitamina B2 se manifestă și la nivelul buzelor, limbii și al cavității bucale (ca, de exemplu, apariției stomatitei angulare, formarea de mici crăpături ale cavității bucale, inflamarea sau înroșirea limbii, arsura sau durerea buzelor etc.).
 • Vitamina B2, ca toate vitaminele hidrosolubile, după ingerare și trecerea în tractul gastrointestinal este absorbită în vena portă, iar surplusul este excretat prin urină.

Datorită acestor procese, vitamina B2 se depozitează în foarte mică măsură în organism.  Conform FAO/OMS, doza zilnică admisibilă pentru om este de 0 la 0,5 mg/kilocorp.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

1 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar