Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Colorantul E 100 sau Curcumina

/
/
981 Views

Curcumina se găsește răspândit în natură în rizomul plantei Curcumina longa (turmeric). Această plantă conține un colorant galben – curcumina. Aditivul mai este cunoscut și sub următoarele denumiri: Galben natural CI 3, Galben de curcumă, Diferoilmetan, curcuma sau curcumina. Curcumina se prezintă sub formă de pulbere cristalină, galben-portocalie, insolubilă în apă, dar solubilă în alcool etilic la cald, în acid acetic glacial, și în acid sulfuric concentrat. Extractul galben este fluorescent.

Praful de turmeric se caracterizează nu numai prin calitatea sa de colorant, dar și de condiment (de curry), fiind mult utilizat în bucătăria tradițională indiană, precum și din alte țări. Colorantul, curcumina, sub formă de extract sau pulbere cristalină este stabil la încălzire, dar puțin rezistent la lumină în prezența oxigenului (se decolorează). Are temperatura de topire 183°C. Aditivul trebuie să aibă un conținut total de de 90%.

Dozele admise în produsele alimentare

se adaugă în margarină, precum și în alte emulsii grase și grăsimi neemulsionate, în doze „qs”, în băuturi 100mg/l, separat sau în combinație cu alți coloranți, în bitter soda, în bitter vino, 100mg/l. Se mai adaugă în gemuri, marmelade și jeleuri, precum și în alte preparate similare din fructe, exclusiv produsele cu un număr redus de calorii, în doze „qs”. se mai folosește la obținerea cârnaților, pateurilor și supelor, în doze de 20mg/kg, în granule și fulgi de cartofi uscați, în doze „qs”.

Alături de alți coloranți (sau singur), colorantul mai este adăugat în băuturi nealcoolice, în doze de 100mg/l, în fructe și legume confiate 200mg/kg precum și în conservele de fructe, 200 mg/kg. Curcumina mai este adăugată în produsele de cofetărie, 300 mg/kg, în ornamente și cuverturi 500 mg/kg, în produse fine de brutărie (bicuiți, napolitane etc.), 200 mg/kg în brânză topită aromată, 100mg/kg în deserturi inclusiv produse lactate aromate 150 mg/kg, în sosuri, condimente, saramuri etc, în doză de 500 mg/kg.

Se mai adaugă în muștar 300 mg/kg, în pastă de pește și crustacee 100mg/kg, în crustacee semipreparate 250mg/kg, în substituenți de somon 500 mg/kg, în pește afumat 100 mg/kg, în icre de pește 300 mg/kg, în supe 50 mg/kg, în snacks-uri diverse 200 mg/kg. E 100 se mai adaugă în suplimente alimentare/integratori dietetici lichizi, în doză de 100 mg/kg și solizi 300 mg/kg, în produse similare din carne și pește pe bază de proteine vegetale 100 mg/kg, în vinuri aromate sau băuturi aromate pe bază de vin 200 mg/l, precum și în vinuri din fructe, în cidru, în rachiu de pere etc.

De ce se utilizează E 100 în industria alimentară?

Este necesară colorarea anumitor produse alimentare și în același timp aromatizarea acestora. De exemplu, în cazul muștarului, turmericul restabilește gustul picant al acestuia. Colorantul curcumina (E 100), pe lângă faptul că atribuie culoarea galbenă unor alimente, fiind astfel mai apetisante, ajută ca produsele respective să fie mai ușor digerabile. Necesitatea utilizării sale constă în faptul că aditivul colorează produsele alimentare la care colorantul a fost distrus în timpul procesării sau depozitării. În același timp, colorantul este adăugat și pentru calitățile sale de condiment.

Risc pentru sănătate?

În general, E 100 nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului, când este folosit în doze moderate. Mai mult, curcumina are un efect benefic, prin reducerea conținutului de colesterol seric și prin scăderea glicemiei, în cazul bolnavilor de diabet. De asemenea, curcumina micșorează activitatea microzimică și are o acțiune inhibantă asupra producției de citokine a monocitelor sangvine și a macrofagelor alveolare. Curcumina prezintă și un efect anticancerigen, evidențiat prin experiențele efectuate pe animale, precum și un efect protector față de acțiunea procancerigenă a benzopirenului și a metil-nitrozoguanidei.

În India se comercializează pastile de curry în scopul prevenirii unor forme de cancer. Curcumina nu prezintă efecte mutagene. S-a constatat însă că dozele prea mari nu sunt recomandate în caz de obstrucții ale căilor hepatice, colici acute biliare sau tulburări toxice hepatice. Doza zilnică admisibilă, temporar, pentru om este de 0-2,5 mg/kilocorp (turmeric) și 0-0,1 mg/kilocorp (curcumină)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar