Hit enter after type your search item

Diferite opinii referitoare la folosirea aditivilor alimentari

/
/
/
916 Views

În privința folosirea aditivilor alimentari sunt conturate două curente total contradictorii, care folosesc, mai mult sau mai puțin argumente științifice.

Primul curent este acela care consideră că toți prezintă un risc potențial pentru consumatori și, de aceea, aceștia nu trebuie utilizați. Unele argumente aduse în sprijinul acestei opinii ar fi:

 • faptul că nu au fost efectuate teste de toxicitate cronică pentru toți aditivii și, prin urmare, nu a fost stabilit potențialul carcinogenic și teratogenic al acestor aditivi.
 • nu se cunosc cu precizie transformările pe care le suferă fiecare aditiv la procesarea alimentelor, mai ales în cazul tratamentelor termice dure cum ar fi prăjirea, coacerea frigerea.
 • alimentele, mai ales cele care provin din regnul vegetal, pot conține deja multe substanțe cu caracter toxic, cum sunt pesticidele, metalele grele și alți contaminanți care măresc, astfel, potențialul toxic al alimentelor la care s-au folosit aditivi.

În alimentația actuală a populației, mai ales din mediul urban, intră mai multe alimente în care sunt încorporați aditivi, astfel încât doza zilnică admisibilă se însumează, ceea ce face ca marja de siguranță, respectiv factorul de siguranță (FS) de 100, să se diminueze chiar până la zero, în care caz riscul toxic devine evident întrucât NOAEL (No Observable Effect) a fost determinat pe animale de experiență, iar indivizii umani sunt mai sensibili la toxicitatea unei substanțe. Pentru a exemplifica teoretic cele de mai sus, conform datelor statistice, în SUA, în fiecare zi, o persoană ingerează 60-70 aditivi diferiți prin consum de alimente ceea ce ar însemna (60…70)*ADI, respectiv o reducere a marjei de siguranță de la 100 la 100/60…100/70, dacă presupunem că toți aditivii ingerați odată cu alimentele au valori ADI apropiate.

Cel de-al doilea curent de opinie consideră că marja de siguranța (factorul FS) este suficient de mare, așa că nu există pericolul ca ADI să ajungă la nivelul NOAEL.

Chiar în condițiile în care un aditiv ar prezenta un eventual potențial de risc, folosirea aditivilor este justificată economic și social din următoarele considerente:

 • economic, deoarece se protejează alimentele de deteriorare microbiologică, ceea ce înseamnă mai multe alimente pentru oameni, mai ales în condițiile în care alimentele devin din ce în ce mai scumpe având în vedere productivitatea actuală a agriculturii.
 • în condițiile fabricării moderne a produselor alimentare, folosirea aditivilor este o necesitate deoarece produsele alimentare care sunt atractive sunt pe placul consumatorului care, de regulă, nu au o educație nutrițională suficientă. De exemplu, consumatorii nu acceptă preparatele din care nu au culoare roșie deschis sau roșu brilliant (ceea ce presupune folosirea azotiților), culoarea cenușie a unor preparate din carne fără adaos de azotiți fiind asociată cu alterarea microbiologică.
 • realizarea unor alimente (bere, vin, brânzeturi, alcool, siropuri de porumb, siropuri de glucoză, hidrolizate proteice, aromatizanți și gume de fermentare) nu este posibilă fără utilizarea aditivilor biochimici sau a culturilor starter de bacterii.
 • stabilitatea în timp a vinurilor albe sau roșii nu poate fi încă realizată la nivel industrial fără utilizarea adivilor sulfiți și produselor derivate de sulf.
 • practic, este imposibilă obținerea de înghețate, maioneze, margarine etc fără folosirea aditivilor specifici.

folosirea-aditivilor-alimentari

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :