Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Diabeticul. Este ciocolata interzisă diabeticilor?

/
/
491 Views

Când este obez sau slab

Dacă diabeticul este obez, iar pancreasul său secretă prea multă insulină, ne regăsim în cazul unui subiect supraponderal.

În privinţa diabeticului slab, concepţiile legate de regimul său au evoluat de multă vreme, astfel că el are dreptul la o anumită raţie zilnică de glucide, pe care le poate gospodări cum doreşte, dar va evita alimentele cu indice glicemic ridicat, ca:

 • zahărul pudră sau cubic,
 • mierea,
 • dulceaţa,
 • cartofii,
 • orezul alb,
 • pastele obişnuite,
 • prăjiturile.

Va consuma de preferinţă

 1. glucide cu indice glicemic scăzut
 2. multe fibre: pâine integrală, orez integral, paste integrale, fructe, cereale, linte, mazăre şi fasole uscată.

Care este locul ciocolatei în această calsificare?

Consumul de este urmat de un vârf glicemic puţin ridicat:

 • Pentru o cantitate de 100 g de ciocolată neagră, cu un conţinut de 64% cacao, glicemia urcă de la 1 g/1 la 1,20 g/1 în douăzeci de minute.
 • După o oră, valoarea glicemiei este de 1,25 g/ 1.
 • Revine la 1 g/1 în 3 ore.

Indicele glicemic calculat de diverşi autori este de 22, adică deosebit de scăzut. Aceste cifre sunt valori medii calculate la subiecţi sănătoşi, nu diabetici.

Astfel, o cincime dintr-un baton de ciocolată, adică 20 g, aduce 10 g de glucide, ceea ce înseamnă o cantitate cât se poate de rezo­nabilă, în cadrul raţiei zilnice de glucide permise de regimul prescris.

Ideal ar fi, desigur, ca ciocolata să conţină mai puţine glucide. Slaba cantitate de glucide din cacao este imposibil de înlăturat. În schimb, se poate interveni asupra proporţiei de zahăr adăugat la fabricarea ciocolatei.

Ciocolata care poate fi mâncată de un diabetic

Există tipuri de ciocolată în care o parte din zaharoză este înlocuită cu fructoză, al cărei efect asupra glicemiei este mai redus. În teorie, aceasta este o formulă bună, dar, în practică, gustul obţinut lasă de dorit.

Sunt, de asemenea, sortimente de ciocolată în care zahărul este înlocuit cu polioli şi cu un îndulcitor. Dar trebuie ştiut că poliolii au ca unic avantaj faptul că nu produc carii. Însă efectul lor asupra glicemiei este identic cu cel al zaharozei. Şi în cazul lor, gustul decepţionează.

Ciocolata cu sorbitol provoacă creșterea trigliceridelor

În comerţ se găseşte şi ciocolata de regim, numită „cu conţinut de glucide redus”. Aceasta are în compoziţie sorbitol şi este reco­mandată diabeticilor. Profesorul Lederer raportează cazul unui bolnav de 40 de ani, cu greutatea de 72 kg la o înălţime de 1,74 m. Acestuia i s-a prescris un regim sărac în glucide, din cauza unui început de diabet, cu prezenţa zahărului în urină. Recomandările dietetice au dus la echilibrarea rapidă a diabetului, cu o valoare a trigliceridelor între 0,66 g/1 şi 0,92 g/1 (valoarea normală este sub 1 g/1).

Aflând de ciocolata pentru diabetici, bolnavul a început să con­sume zilnic aproximativ 50 g de ciocolată cu un conţinut de 35% sorbitol şi 30% lipide. După cinci luni de consum regulat, valoarea trigliceridelor îi ajunsese la 2,85 g/1, fără modificări paralele în privinţa glicemiei şi a colesterolului. După ce un medic i-a interzis ciocolata cu sorbitol, trigliceridele i-au scăzut. Într-o lună, până la 1,35 g/1, iar după două luni şi jumătate, la 1,18 g/1.

Prin urmare, ciocolata cu sorbitol trebuie evitată. Deoarece pro­voacă o mare creştere a valorii trigliceridelor, a căror nocivitate este bine cunoscută. Există riscuri cardiovasculare la care îi expun pe subiecţii afectaţi de hipertrigliceridemie.

In fond, diabeticul are tot interesul să consume cu măsură o ciocolată de foarte bună calitate, a cărei fineţe să-i facă o reală plăcere, în loc să prefere „ciocolata de regim”, cu gustul atât de decepţionant!

Mierea și diabeticii. Câtă miere poate consuma un diabetic?

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar