Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Determinarea substanțelor minerale (cenușa)

/
/
1061 Views

Principiul metodei
Substanțele totale reprezintă reziduul obținut după calcinarea probei la 525±25°C până la greutate constantă.

Materiale necesare
– etuvă de uscare termoreglabilă;
– cuptor de calcinare termoreglabil;
– creuzete de porțelan;

Mod de lucru
Într-un creuzet de porțelan curat, uscat și tarat se cântăresc la balanța analitică cca. 5 g din produsul analizat. Se deshidratează la etuva reglată la 125 °C, apoi se supune arderii până la carbonizare la flacăra unui bec de gaz timp de 10-15 minute. După terminarea operației de carbonizare, creuzetele se introduc cu ajutorul unui clește cu brațe lungi în cuptorul de calcinare reglat la temperatura de 525±25°C unde se țin 16-18 ore neîntrerupt.
Pentru produsele din carne al căror conținut de grăsime este mic, creuzetele cu produsul deshidratat se pot introduce direct în cuptor, se răcesc în exicator și se cântăresc la balanța analitică. Se repetă operația de calcinare prin 1-2 expuneri la cuptor de scurtă durată (cca. 1 oră) până la greutate constantă.

Calculul rezultatelor
Conținutul de totale se calculează folosind următoarea formulă:

Cenușă, % = m1/m*100

în care:
– m1 – este cantitatea de cenușă, în g, care se deduce din diferența între greutatea creuzetului de cenușă și greutatea creuzetului gol (tara);
– m – cantitatea de produs luată în lucru, acesta calculându-se din diferența între greutatea creuzetului cu proba înainte de uscare și tara acestuia;

Notă – Cenușa astfel obținută poate fi folosită în continuare pentru alte determinări, cum ar fi determinarea elementelor chimice, alcalinitatea cenușii etc.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar