Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Determinarea dioxidului de sulf din iaurturile cu fructe

Determinarea dioxidului de sulf total și liber din iaurturile cu fructe prin metoda iodometrică

Determinarea dioxidului de sulf total

Principiul metodei

Dioxidul de sulf legat este pus în libertate cu hidroxid de sodiu și împreună cu dioxidul de sulf liber se titrează, în mediu acid, cu soluție de iod, în prezența amidonului ca indicator.

Reactivi:

  • hidroxid de sodiu, soluție 1n;
  • acid sulfuric (d=1,84) diluat 1±3
  • amidon, soluție 1% proaspăt preparată;
  • iod, soluție 0,02n; 12,7 g iod pur se dizolvă într-o soluție obținută din 20g iodură de potasiu și 50 cm³ apă și apoi se aduce la semn într-un balon cotat de 1000 cm³. Se obține o soluție de iod 0,1n din care se iau 200 cm³ și se aduc la 1000 cm³ într-un balon cotat. Soluția se păstrează în sticlă brună la întuneric. Se verifică normalitatea înainte de folosire.

Mod de lucru

Din proba bine omogenizată, se cântăresc circa 20g, cu precizie de 0,01g., omogenizarea și cântărirea se fac cu grijă, cât mai repede, pentru a evita pierderile de . Proba cântărită se trece cantitativ într-un balon cotat de 200 cm³ se aduce la semn cu apă distilată fiartă și răcită, se agită și se lasă 30 de minute. Din lichidul limpede se iau cu o pipetă 50 cm³ și se introduc într-un vas Erlenmeyer  de 200-300 cm³ cu dop rodat în care s-au introdus 25 cm³ soluție de hidroxid de sodiu. Vasul se închide, se agită și se lasă în repaus 15 minute după care se adaugă 15 cm³ acid sulfuric și 1 cm soluție de amidon. Se titrează imediat cu soluție de iod, până la colorație albastră persistentă care se menține cel puțin 30 de secunde.

Calcul:

% dioxid de sulf=0,00064*V*4/m*100

în care:
V – volumul soluției de iod 0,02 n folosit la titrare în cm³
m – masa probei luate pentru analiză în g
0,00064 – cantitatea de dioxid de sulf în g corespunzătoare la 1 cm³ soluție de iod 0,02n

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar