Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Determinarea conținutului de grăsime din smântână

Smântâna este un produs lactat având o compoziție asemănătoare cu cea a laptelui, dar având un conținut mai mare de . Aceasta variază în limite destul de largi, între 20 și 70%, în mod obișnuit fiind cuprins între 20 și 40%. Smântâna mai conține apă și substanță uscată negrasă formată din componenții laptelui, a căror proporție variază în funcție de procentul de . Determinarea conținutului de din se descrie în rândurile de mai jos. De exemplu, smântâna cu un conținut de 30% are, în medie,
următoarea compoziție:

Smântână - compoziție
Smântână – compoziție

Proteinele, lactoza și substanțele minerale reprezintă substanța uscată negrasă care cu apa formează așa numita „plasmă” în care este emulsionată grăsimea. Smântâna se obține din lapte prin așa numita smântânire a laptelui care constă în separarea grăsimii din lapte pe baza diferenței de densitate între grăsimea din lapte și ceilalți componenți ai laptelui. În urma smântânirii laptelui se obține smântâna și laptele smântânit. Smântâna pentru consum poate fi de doua tipuri: smântână dulce (nefermentată) sau smântână fermentată.

Determinarea conținutului de grăsime din smântână

Reactivi și aparatură:

  • centrifuga;
  • butiromeru pentru smântâna;
  • acid sulfuric cu densitatea ρ=1,810 – 1,812;
  • alcool izoamilic, ρ=0,810 – 0,812;
  • pipete gradate.

Determinarea conținutului de grăsime din smântână – mod de lucru

Într-un butiromertu pentru smântâna se pun 10 mL acid sulfuric, 5 mL smântâna si 5 mL apa distilată călduță cu care se clătește pipeta cu care s-a măsurat smântâna. În final se adaugă 1 mL de alcool izoamilic. Se șterge butirometrul cu vata, se pune dopul de cauciuc prin înșurubare, se agita butirometrul cu mâna învelită într-un material protector. Agitarea se face până la dizolvarea completă a componenților smântânii. Se centrifughează fierbinte timp de 5 minute 1000-1200 rotații/minut. Apoi se introduce în baia de apa la 65 ± 2 ºC timp de 5 minute. Apoi se citește conținutul de grăsime pe tija butirometrului. Dacă conținutul de grăsime din proba examinată este mai mare de 40 %, în butirometru se introduc 2,5 g smântână și se adaugă 7,5 mL de apă distilată. Operațiile ulterioare sunt identice cu cele descrise mai sus.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar