Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Determinarea clorurilor din lapte

Clorurile sunt folosite deoarece produc mărirea densității laptelui. Este o falsificare greu de depistat, deoarece laptele are o concentrație mare de cloruri (aproximativ 140 mg/L) care este și mai mare în cazul laptelui mastitic. Clorurile din se pot determina prin următoarele metode:

Metoda Volhard atunci când laptele suspectat se tratează cu ferocianură de potasiu și acetat de zinc și acid azotic concentrat în prezența sulfatului de fier și amoniu, ca indicator. Azotatul de argint se adaugă în exces, în cantitate cunoscută. Acest exces este titrat cu o soluție de sulfocianură de potasiu în prezența sulfatului de fier și amoniu (alaun feriamoniacal) ca indicator, rezultând cianură ferică de culoare roșe caracteristică, ceea ce indică prezența clorurilor.

Metoda Mohr, atunci când filtratul obținut se titrează cu azotat de argint, în prezența cromatului de potasiu ca indicator. Culoarea roșie indică prezența clorurilor. Determinarea clorurilor prin una din cele două metode prezentate mai sus, necesită următoarele:

  • deproteinizarea probelor de lapte
  • rezultatele se exprimă în echivalent clor sau %NaCl, folosind factorii de conversie 0,0035 și respectiv 0,00585
  • interpretarea rezultatelor se face prin raportare la valoarea standard, în privința clorurilor: 120-170 mg/100 ml lapte pentru laptele normal și >200 mg/100 ml lapte pentru laptele falsificat.

Metoda Hayden, atunci când într-o eprubetă se introduc 5 ml soluție azotat de argint (134,16 g azotat de argint în 1000 ml apă) și 2 picături de cromat de potasiu soluție 10%). După agitare apare o culoare roșie. Se adaugă în continuare 1 ml lapte și se agită din nou. Se notează culoarea roșie persistentă și decolorarea (viraj spre galben) care se realizează într-un minut și cu atât mai rapid cu cât conținutul de cloruri al laptelui suspectat este mai mare.

Metoda titrării directe cu azotat de argint, atunci la 10 ml lapte se adaugă 15 ml azotat de argint soluție 0,02817 N. Excesul de azotat de argint se titrează cu sulfocianură de potasiu, soluție 0,02817 N până la virarea soluției la roșu. Laptele falsificat are > 200 mg cloruri/100 ml, iar cel mastitic poate avea p\n[ la 200 mg/100 ml.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar