Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Densitatea laptelui. Determinarea densității laptelui

Densitatea reprezintă masa unității de volum la 20°C, exprimată în g/cm³ și se determină la prin metoda aerometrică. Înainte de analiză, proba de se aduce la 20°C și se omogenizează bine prin efectuarea a 8-10 răsturnări, cu precauție pentru a nu se face spumă. În cazul laptelui de oaie, capră sau bivoliță, cu un conținut mai ridicat de grăsime, se recomandă mai întâi încălzirea probei la temperatura de 40°C, timp de 5 minute, omogenizarea, după care proba este adusă la 20°C.

Se toarnă cu atenție laptele în cilindrul ținut în poziție înclinată, ca lichidul să se prelingă pe pereții acestuia și să nu se formeze spumă. Termolactodensimetrul uscat se introduce în cilindrul cu lapte până la gradația 30 și se lasă să plutească liber, fără a atinge pereții cilindrului. Citirea densității și temperaturii se face după circa un minut, când lactodensimetrul rămâne stabil. Ochiul operatorului trebuie să fie la nivelul lichidului, iar citirea se face la nivelul superior al meniscului.

, corectă, se obține dacă determinarea se execută la 20°C; când temperatura diferă, valoarea citită trebuie corectată astfel:

  • dacă temperatura laptelui a fost peste 20°C se adaugă câte 0,0002 pentru fiecare grad de temperatură în plus;
  • dacă temperatura laptelui a fost sub 20°C se scade câte 0,0002 pentru fiecare grad de temperatură în minus;

Densitatea se mai poate exprima în grade lactodensimetrice, care reprezintă cea de a doua și a treia zecimală a cifrei densității. Corecția gradelor lactodensimetrice, în funcție de temperatură se face astfel:

D20=Dc±0,2Δt

D20 – reprezintă gradele lactodensimetrice la 20°C;
Dc – reprezintă gradele lactodensimetrice citite;
0,2 – factor de corecție;
Δt – diferența de temperatură.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar