Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Delicii din fructe de dud

/
/
1045 Views

Ieșirile din atenția orășenilor, care le consideră prea modeste ca să fie puse pe masă (alături de falnicele și toxicele fructe exotice de import), dudele, atât cele negre, cât și cele albe, se consumă în stare proaspătă, cu beneficii mari pentru sănătate (bolile miocardului), dar și sub formă de gemuri, dulcețuri și băuturi. Tot din se prepară și un lichior delicios, nelipsit, în trecut, din cămările gospodinelor.

Un kg de fructe se amestecă cu 1 kg de zahăr și se ține la răcoare 3-4 ore până se lasă sucul. După primul clocot, se fierbe pe foc mic 10-15 minute. A doua zi se fierbe din nou, adăugându-se sucul de la o lămâie. După răcire se pune în borcane.

Jeleu de dude

Un pahar de bine coapte se trec prin sită sau mixer. Se pun 3 pahare de apă într-un vas pe foc, se adaugă 1/2 pahar de zahăr, fructele mixate și 2 linguri de gelatină înmuiată în prealabil. Compoziția se amestecă cu o lingură de lemn, până la primul clocot, când se ia de pe foc. Se stoarce sucul de la o lămâie, se amestecă cu jeleul și se toarnă în boluri. După răcire se păstrează în frigider.

Marmeladă din dude și mere

Se spală și se curăță 500 g de mere dulci-acrișoare și se taie cubulețe. Se toarnă peste ele 1/2 pahar de apă și se aduc până la punctul de fierbere. Atunci se mai adaugă 500 g fructe de dud și 3/4 pahar de zahăr. Dacă fructele de dud sunt albe, se mai adaugă și sucul de la o lămâie. Se lasă pe foc mic și se mai adaugă treptat încă 2 pahare de zahăr. Se amestecă permanent până se topește tot zahărul și asa devine mai densă. Se toarnă fierbinte în borcane sterilizate.

Lichior de dude albe

  • 1 kg dude
  • 250 g zmeură
  • 250 g coacăze roșii
  • 1 kg zahăr
  • 2 L rachiu de 50°

Se aleg fructele sănătoase de impurități, se pun într-o strecurătoare și se spală la robinet sau se introduc de câteva ori cu strecurătorea în apă. Fructele se strivesc, se lasă în repaos circa o oră, apoi se pun într-un săculeț și se stoarce sucul. Se introduce într-o damingeană, se adaugă zahărul, rachiul, se amestecă bine, se pune dop și se lasă să stea 3-4 săptămâni. Damingeana se agită zilnic. După ce se dizolvă zahărul, se agită odată la 2 zile. Se filtrează, se toarnă în sticle, se astupă ermetic, cu dopuri și se păstrează într-un loc rece și lipsit de umezeală.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar