Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cultura de lobodă. Când se recoltează? Cum se obțin semințele?

/
/
229 Views

se pentru frunzele sale din care se prepară diferite mâncăruri, în special ciorbele. Fiind rezistentă la frig, este una dintre primele legume care apare primăvara foarte devreme. are o valoare alimentară ridicată. Astfel, frunzele de lobodă conțin: 90-92,3% , 7,7- 10% substanță uscată, 0,6-0,7% zahăr total, 0,18-0,21% aciditate totală titrabilă, 1,7-1,8% săruri minerale, 42,4-55,1 mg vitamina C la 100 g produs proaspăt. Mai conține acizi organici și antocianici.

Loboda – cerințe față de căldură, lumină, umiditate și soluri

Căldură. Loboda este o plantă rezistentă la frig. Semințele germinează la 2°C. Loboda crește bine atât la temperaturi moderate cât și la temperaturi ceva mai ridicate. Cultivată însă în condiții de temperaturi mai ridicate frunzele își pierd frăgezimea. Lumina. Loboda este una dintre speciile legumicole cel mai puțin pretențioase la lumină. Ea dă producții bune atât pe soluri însorite cât și pe cele semiumbrite. În locurile umbrite producția este mai scăzută.

Umiditatea. Și față de umiditate cerințele sunt mai reduse. Loboda în­sămânțată toamna târziu, în ferestrele iernii sau primăvara devreme dă producții bune, folosind numai rezervele de umiditate ale solului, acumulate din topirea zăpezilor. Această plantă suportă greu excesul de umiditate. În condiții de secetă, frunzele rămân la dimensiuni mici și este foarte mult grăbită apariția tulpinilor florale, care rămân tot de dimensiuni mici, dar formează muguri florali și înfloresc într-un timp scurt.

Solul. Cu toate că se poate cultiva pe toate tipurile de sol, producții ridicate se pot obține numai pe soluri fertile, bogate în humus, cu pH 6-7,5, ușoare sau mijlocii. Dă rezultate bune când se aplică fertilizarea cu organice.

Soiuri de lobodă

În cultură există un număr redus de soiuri sau hibrizi de lobodă, se cultivă cele trei forme de lobodă care se deosebesc între ele prin culoarea frunzelor și a tulpinii. La noi în țară s-a introdus în cultură soiul De Vidra.

loboda?

Loboda având perioadă scurtă de vegetație, se cultivă în sistemul culturilor succesive ca plantă anterioară. Bune premer­gătoare sunt culturile prășitoare, bine îngrășate cu gunoi de grajd. Pregătirea terenului. Pentru culturile de lobodă terenul se pregătește ca și în cazul culturii de salată.

Când se seamănă loboda?

Loboda se cultivă numai prin semănat direct în câmp. Se seamănă în ferestrele iernii sau primăvara foarte devreme. Se poate se­măna și toamna târziu astfel ca semințele să nu germineze până la venirea înghețului. Semănatul se face ca și la spanac. Norma de semănat este de 8-10 kg sămânță la ha.

Vezi aici un alt articol referitor la cum se cultivă loboda

Lucrări de îngrijire. Având un ritm rapid de creștere și o perioadă scurtă de vegetație, lucrările de îngrijire se reduc la o prașilă în caz de nevoie, irigarea de două ori, cu norme de udare de 200-250 m³/ha în condiții de secetă sau dacă cultura se prelungește mai mult spre vară (pe timp secetos, dacă nu se irigă, plantele se lignifică repede, frunzele sunt mai grosiere și își pierd frăgezimea) și o fertilizare suplimentară după răsărirea plantelor cu 50 kg/ha azot.

Când/cum se recoltează loboda?

Loboda se recoltează manual, eșalonat începând din faza de plante cu cotiledoane până când acestea au 4-5 frunze în rozetă, prin smulgerea plantelor și valorificarea lor sub formă de legătură. Producția este de 8-10 t/ha.

Cum se obțin semințele de lobodă?

Loboda fiind o plantă anuală, tehnologia producerii semințelor se aseamănă cu cea aplicată culturilor de consum, cu unele particularități și anume: se aplică distanța de izolare de cel puțin 1.500 m; plantele se răresc pe rând lăsându-se la distanța de 40-50 cm una de alta (plantele rezultate din rărire se dau Ia consum); de la plantele destinate producerii de semințe nu se recoltează frunzele pentru consum. În condiții normale plantele înfloresc și fructifică în luna iunie, iar semințele pot fi recoltate la sfârșitul lunii august. Recoltarea, treieratul și condiționarea semințelor se face ca și în cazul spanacului. Producția de semințe este de 50-60 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar