Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Procesul de distilare – Ce este? Care este schema distilării? Instalații de distilare

/
/
863 Views

Rachiul este o băutură alcoo­lică tare, produsă prin fermenta­rea fructelor și rădăcinilor care conțin zaharuri. Acestea, mărunțite, poartă numele de are loc în butoi. În cadrul acestui pro­ces, drojdia transformă zahărul în . În același timp se formează și noi substanțe aromate, pe lângă cele deja existente. În distileriile profesioniste alcoolul se obține și din cereale și cartofi. Acesta este comercializat de obicei la concentrații mari.

De ce depinde cantitatea de alcool obținută?

Cantitatea de alcool obținută depinde de conținutul de zaharuri al materiei prime și de gradul de fermentare. Doar fructele coapte, sănătoase și care au stat mult la soare conțin cantitatea corespunzătoare de zaharuri și au aroma caracte­ristică. Decoctul fermentat incorect conține resturi de zaharuri, astfel reducându-se, evident, cantitatea de alcool obținută. Pe lângă alcoolul alimentar (alcool etilic), în urma fermentației mai iau naștere și alte substanțe. Unele dintre acestea nu sunt comestibile sau au gust și miros neplăcut.

Schema obținerii alcoolului
Schema obținerii alcoolului

Separarea se poate face datorită punctului de fierbere diferit al substanțelor obți­nute. Alcoolul alimentar fierbe la cca 78°C. Celelalte substanțe fierb la temperatură mai scăzută sau mai ridicată, putând ast­fel fi separate prin încălzirea atentă în cazanul de distilare. Pentru a se obține un distilat de calitate, distilarea trebuie să fie dublă. Dacă se folosește coloana de distilare, nu este necesară repetarea procesului.

Procesul de distilare – ce este?

Prin procesul de distilare utilizat în distilerii, decoctul se în­călzește și aburii de alcool se conduc într-un turn de răcire unde se condensează. Alcoolul astfel obținut se numește „distilat”. Reziduurile rămase în urma distilării poartă numele de .

Schema distilării

tocarea fructelor – decoct – fermentație – distilare

La instalațiile simple de distilare alcoolul trebuie rafinat de două ori, însă la coloană ajunge o singură distilare pentru separarea pri­mei ape, a apei mijlocii și a ultimei ape.

Instalații de distilare

Instalație de distilare simplă (blaz – capac – tub lateral – răcitor) – distilarea trebuie făcută de 2 ori. Prima distilare: se obține un prim distilat, brut; reziduurile din cazan se numesc borhot. A doua distilare se obțin:

  1. prima apă (fracțiunea inițială, fruntea): se poate folosi pen­tru frecții, dar nu se poate consuma;
  2. apa mijlocie (fracțiunea de mijloc/principală, mijlo­cul): alcool alimentar (al­cool etilic), conține arome plăcute (gust, miros);
  3. ultima apă (fracțiunea ter­minală, coada de distilare): alcooli superiori, gust și miros neplăcut, amestecați cu puțin alcool alimentar; nu se poate consuma.

Instalație de distilare cu am­plificare (coloană de distilare fină). O singură trecere prin instalație este suficientă pen­tru separarea fracțiunii ini­țiale, de mijloc și terminale. Din motive financiare, aceste aparate sunt interesante doar dacă aveți cantități mai mari de decoct de rafinat. Au maximum trei nivele de distilare și sunt echipate pentru rachierii amatori.

Poate te interesează și Din ce se poate obține alcool?

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar