Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Hrana taurilor de reproducție. Cum se hrănesc taurii de montă?

/
/
146 Views

Alimentația rațională a taurilor trebuie să asigure condiția de pe tot parcursul anului, influențând favorabil desfășurarea normală a funcției de . La stabilirea regimului de hrănire și alcătuire a rațiilor, se vor avea în vedere următoarele obiective: menținerea lor în perfectă condiție de reproducător; menținerea apetitului sexual; obținerea unui material seminal de calitate și în cantitate suficientă. Pentru realizarea acestor obiective este bine ca rația zilnică a taurilor de (montă) să aibă un volum mic, să cuprindă nutrețuri variate, de bună calitate, cu valoare nutritivă ridicată și să corespundă normelor de hrană în vigoare. Taurii de montă nu se hrănesc des și în cantități mari, deoarece acest lucru duce la mărirea abdomenului și reducerea potentei sexuale.

Dacă subalimentația și alimentația dezechilibrată se reflectă asupra cantității și calității materialului seminal, supraalimentația este mult mai dăunătoare, determinând îngrășarea, urmată de tulburări locomotorii și reducerea apetitului sexual.

Hrana taurilor de reproducție (montă) depinde de masa corporală și de cât de des sunt folosiți la montă (numărul de recoltări, monte pe săptămână)

Normele de hrană pentru taurii de reproducție
Normele de hrană pentru taurii de montă

La întocmirea rațiilor furajere se ține cont de faptul că taurii au o capacitate de ingestie mai mică decât vacile, respectiv 1,8 kg substanță uscată/100 kg masă vie (față de 2,5 kg substanță uscată/100 kg masă vie, la ).

Care sunt cantitățile de nutrețuri (în kg) folosite în hrana taurilor de reproducție (montă)?

Cantități medii de nutrețuri (în kg) care pot fi folosite în hrana taurilor
Cantități medii de nutrețuri (în kg) care pot fi folosite în hrana taurilor

Ca nutrețuri fibroase se folosesc în special fânurile naturale sau de graminee cultivate și în mică măsură cele de leguminoase (1-3 kg/zi), cerințele în proteină fiind mai reduse. În cazul în care lipsește sau se administrează în cantități mici, pentru asigurarea necesarului de substanță uscată se recomandă să se administreze paie de cereale la discreție.

Cât siloz de porumb se dau taurilor de reproducție?

În ceea ce privește silozul de porumb, se recomandă cel mult 0,5 kg substanță uscată/100 kg masă vie. Pentru asigurarea carotenului (care are un rol important în procesul de spermatogeneză) se folosesc 2 – 6 kg morcovi/ cap/zi. Nutrețurile verzi se recomandă să fie cosite și administrate la iesle sub formă ofilită. Pentru a reduce volumul rației și a mări concentrația în energie și substanțe nutritive, în sezonul de vară alături de nutrețul verde se introduc 2 – 5 kg de fân în rația taurilor de reproducție.

Citește și: cum se hrănesc vacile pentru a crește producția de lapte?

Cantitatea de concentrate necesare taurilor de reproducție

Dintre concentrate, ovăzul trebuie să reprezinte 30-50% la care se adaugă orz, tărâțe de grâu, mazăre, șroturi etc. Uruiala de porumb nu trebuie să depășească 30% din amestecul de concentrate destinat taurilor, predispunând animalele la îngrășare. Cercetările din ultimii ani au evidențiat faptul că valoarea biologică a proteinelor din hrana taurilor nu a influențat cantitatea și calitatea materialului seminal, deci nu se mai recomandă utilizarea nutrețurilor de origine animală (ouă, ) în alimentația taurilor de reproducție.

Necesarul de substanțe minerale (calciu, fosfor, magneziu) este asigurat în general de nutrețurile obișnuite folosite în alimentația taurilor, însă pentru asigurarea cerințelor de vitamine liposolubile (A, D, E) și microelemente (mangan, zinc, cupru și iod) se recomandă folosirea unui premix vitamino-mineral specific.

Pentru taurii utilizați la însămânțări artificiale se pot folosi nutrețuri combinate cu nivel proteic între 15 – 16% proteină brută. Aceste nutrețuri combinate trebuie să asigure 70 – 80% din necesarul zilnic de substanțe nutritive (în special din cele energetice). Din nutrețul combinat folosit, circa 50 – 60% este reprezentat de ovăz uruit, urmat de orz, porumb, șroturi de floarea – soarelui sau soia, mazăre etc. Substanțele minerale și vitaminele se includ în nutrețurile combinate prin suplimente specifice și zoofort.

Cantitatea zilnică de nutreț combinat ce se administrează unui taur variază între 4 – 8 kg în funcție de diferiți factori ca: sezon, greutate corporală, vârstă, regim de folosire etc. Pentru taurii utilizați la însămânțările artificiale rația poate fi formată din: fan 10 kg (graminee și leguminoase), nutreț combinat 5 kg și suculente (morcov) 5 kg.

Rețete de nutrețuri combinate pentru taurii folosiți la însămânțări artificiale

Rețete de nutrețuri combinate pentru taurii de reproducție (30 - 1)
Rețete de nutrețuri combinate pentru taurii de  montă (30 – 1)
Rețete de nutrețuri combinate pentru taurii de reproducție (30 - 1) 2
Rețete de nutrețuri combinate pentru taurii de montă (30 – 1) 2

Taurii de montă trebuie hrăniți individual. Hrana taurilor de reproducție este în funcție de particularitățile și intensitatea folosirii la montă sau recoltări de material seminal. Diferențele între indivizi sunt făcute în general prin cantitatea și structura amestecului de concentrate. Când în hrană se folosesc cantități mari de concentrate (3-5 kg) acestea se administrează fracționat de 2-3 ori pe zi și numai după administrarea nutrețurilor de volum (fân, siloz etc.). Rația se administrează în 2-3 porții/zi.

Adăparea taurilor de reproducție se face la discreție. Se folosesc adăpători automate în adăposturi sau acolo unde acestea nu există, se practică adăparea zilnică de 4-5 ori. Adăparea la interval mare de timp nu este recomandată, deoarece animalul consumă multă apă, din care cauză se formează abdomenul de paie.

Rații pentru taurii de reproducție (rase de lapte)
Rații pentru taurii de montă (rase de lapte)
Nivelul de vitamine și minerale recomandate în alimentația taurilor de reproducție
Nivelul de vitamine și minerale recomandate în alimentația taurilor de reproducție

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar