Hit enter after type your search item

Cum se fabrică muștarul? Tehnologia fabricării muștarului

/
/
/
1361 Views

se poate prezenta atât sub formă de pastă, cât și sub formă de pulbere. Acest produs se conservă datorită acțiunii substanțelor fitoncide, care intră în compoziția boabelor de muștar. În alimentație, este considerat drept . de masă este fabricat din boabe de muștar măcinate, cu adaos de oțet, ulei, făină de grâu, sare, zahăr și condimente. În funcție de rețeta de fabricare, există numeroase sortimente. Curent, de masă se fabrică în tipuri: muștar extra, muștar superior (sau special), muștar obișnuit. extra și superior se fabrică în câte două sortimente, dulce și iute.

Materia primă pentru obținerea muștarului o constituie sămânța de muștar de culoare gălbuie, roșie-brună sau roșie-gălbuie. Materialele auxiliare folosite pot fi: sare, oțet, zahăr, ulei, piper, foi de dafin, usturoi, ienibahar, colorant alimentar (tatrazina), făină de grâu, glucoza, coriandru, cuișoare, hrean și altele, care diferențiază sortimentele de muștar.

Cum se fabrică muștarul?

Mai întâi are loc curățirea materiilor prime și auxiliare, urmărindu-se astfel îndepărtarea cojilor și a impurităților (camere-vânturare).

Măcinarea componentelor conform rețetei se referă, în mod deosebit, la sămânța de muștar, piper, ienibahar, coriandru, foi de dafin care se mărunțesc într-o moară cu discuri. Usturoiul se curăță manual și se trece printr-o mașină tip Wolf, prin site cu orificiu de 3-4 mm. Hreanul se curăță la mașina de curățat rădăcinoase, se taie în bucăți și se toacă mecanic.

Prepararea măceratului urmărește punerea în libertate a sistemului enzimatic mirozinazic, care scindează hidrolitic glicozizii: sinalbina și sinigrina cu punerea în libertate a senevolilor izotiocianat de p-oxibenzil, respectiv izotiocianat de alil ce conferă muștarului gustul și mirosul de iute. Amestecul obținut este introdus în bazine de oțel inoxidabil și dozat conform rețetei. Se adaugă celelalte componente și apoi se agită continuu, timp de 6-8 ore. Cantitatea de apă ce se adaugă depinde de sămânța și de tipul muștarului.

Omogenizarea produsului se face diferențiat, în funcție de tipul de muștar obținut: pentru muștarul de masă, maceratul este trecut printr-o moară coloidală, iar pentru sortimentul extra, maceratul este trecut printr-o moară coloidală și trei mori cu pietre. Pe parcursul omogenizării trebuie evitată ridicarea temperaturii peste 50°C, care depreciază calitatea muștarului obținut prin pierderea substanțelor volatile de aromă. Pasta de muștar obținută este introdusă într-un rezervor, prevăzut cu un sistem de agitare puternic.

Umplerea recipientelor se face cu ajutorul mașinilor de dozat produse vâscoase, atunci când produsul se dozează în recipiente de capacitate mică (borcane, pahare, tuburi) sau direct de la pompă, când se introduce în butoaie de lemn. Recipientele înainte de dozare sunt condiționate, în funcție de tip (spălare, aburire, etc.)

Închiderea recipientelor de sticlă sau materiale complexe se face cu capace din material plastic sau din materiale complexe, după care urmează etichetarea și depozitarea produsului la temperaturi de 20°C.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :