Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă/plantează vinetele în câmp? Tehnologia de cultură

/
/
811 Views

Plante bune premergătoare pentru sunt aceleași ca și pentru roșii. Unde există o solă săritoare cu lucernă, vinetele se în anul al doilea, după desțelenirea lucernei. Se vor evita ca premergătoare vinetele – culturile de vinete, cartofi și ceapa care a fost erbicidată cu Gesagard sau Afalon.

Pregătirea terenului pentru se face după regulile obișnuite. Toamna se administrează 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300 kg superfosfat și 150 kg/ha sare potasică. Arătura adâncă se face la 30-32 cm. Primăvara terenul se fertilizează cu 100 kg/ha azotat de amoniu și se erbicidează cu Balan 8 L/ha cu încorporarea sa în la adâncimea de 4-6 cm. Terenul se modelează în straturi înălțate cu lățimea la coro­nament de 104 cm.

Cultura vinetelor se face numai prin răsad. Răsadurile se produc în sere înmulțitor, solarii încălzite sau în răsadnițe calde. Sunt necesari 150 – 200 mp de răsadnițe sau înmulțitoare pentru a produce răsadul necesar unui hectar de culturi. Semănatul se face în intervalul 25 a II-a – 5 III-a, fiind necesare 0,8 – 1 kg sămânță pentru un ha de cultură. Semănatul se face în lădițe sau pe strat nutritiv, în rânduri la 5 cm, pe rând la 1-2 cm, la adâncimea de 1,5-2 cm. Imediat după semănat se stropește substratul cu Previcur SL – 0,15 %. Repicatul este obligatoriu în cuburi nutritive cu la­tura de 5 sau 7 cm, confecționate dintr-un amestec în care trebuie să intre și turba. Se aplică lucrări obișnuite de îngrijire. Vârsta răsadurilor este de 60 de zile.

Când se plantează vinetele?

Plantarea vinetelor are loc atunci când temperatura solului, pe adâncimea de 10-15 cm, este de minimum 14° C, calendaristic între 5 și 15 mai în zo­nele din sudul țării. Plantarea se face manual. Pe terenul modelat se plan­tează 2 rânduri la 80 cm, iar pe rând la 40-45 cm, realizând o densitate de 30.000 pl/ha.

Cum se îngrijesc vinetele?

Lucrările de îngrijire a vinetelor constau din udarea după plantare cu 150-200 m/ha și completarea golurilor, prășitul manual de 2-3 ori cu sapa pe rând și mecanic de 4-5 ori, de regulă după fiecare al doilea udat. Irigarea culturii se face prin 8-10 udări la interval de 7-10 zile, cu norme de udare de 300 – 350 mc/ha pentru primele 3-4 udări, după care norma de udare crește la 400-500 mc/ha. Se aplică 2-3 fertilizări faziale, în principal cu îngrășăminte foliare tip F. Prima fertilizare se face la 15-20 zile de la plantare cu F 411 – 0,5 %, iar a doua la 10-15 zile după prima, cu F 231 – 0,5 %, în cantitate de 1000 L soluție/ha.

Vinetele – Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor se face cu multă atenție. Frecvent pot apărea boli ca: pătarea brună (Alternaria dauci f. sp. solani), pătarea brună a frunzelor și fructelor (Didymella lycopersici), putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), putregaiul fructelor (Phytophtora parasitica), verticiloza (Verticillium dahliae) și fuzarioza (Fusarium oxysporurm d.sp. melongenae) și dăunători ca: păianjenul roșu (Tetranychus urticae), păianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus), păduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae), musculiţa albă (Trialeurodes vaporariorum), Lripsul comun (Thrips tabaci), gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata), omida fructelor (Helicoverpa armigera), coropişniţa (Gryllotalpa gryllotalpa).

Copilitul vinetelor se practică mai rar, de obicei în regiunile mai răcoroase și umede, înlăturându-se lăstarii fără rod. Cârnitul la culturile timpurii se face în cursul vegetației cu scopul de a limita numărul de fructe, iar la restul culturilor se aplică toamna cu 15-20 zile înaintea primei brume. Copilitul și cârnitul se fac cu foarfecele sau cu briceagul.

Când se recoltează vinetele?

Recoltarea vinetelor se face la maturitatea de consum, când au cu­loare specifică soiului și sunt elastice la apăsare, la interval de 5 – 6 zile. Producția obținută variază în funcție de soi și tehnologia aplicată, fiind cuprinsă între 30 și 40 t/ha.

Surse:
Ruxandra Ciofu, ș.a. Tratat de legumicultură
Nistor. T.S. ș.a. Legumicultură

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar