Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă sfecla de frunze? Tehnologia de cultură

/
/
708 Views

Sfecla de frunze a fost cunoscută și cultivată din antichitate de toate popoarele din regiunea mediteraneana. În prezent, este cu­noscută în toate țările Europei, mai ales în țările nordice. Sfecla de frunze se cultivă pentru  limbul şi pețiolul cărnos, folosiți la prepararea unor mâncăruri.

Sfecla de frunze – descrierea plantei

Este o plantă bienală, ale cărei caractere botanice sunt ase­mănătoare cu ale sfeclei obișnuite. Deosebirea principală constă în faptul că rădăcina este mult mai mică, mult ramificată și se lignifică foarte ușor, din care cauză nu se poate consuma. O altă deosebire constă în faptul că are frunzele late, cu limbul ondulat, iar nervura mediană foarte proeminentă. Pețiolul frunzelor este lung de 15-30 cm, lat de 4-7 cm și foarte cărnos.

Pretențiile față de factorii de mediu nu se deosebesc de sfecla roșie, particularitatea de bază constă în faptul că nu cere un pământ lucrat adânc. Pe solurile ușoare și bine aprovizionate în substanțe minerale dă producții mari de frunze și de calitate superioară.

Cum se cultivă sfecla de frunze?

Cultura se înființează primăvara, în cursul lunii aprilie, prin însămânțare directă în câmp. Se seamănă cu semănătoarea, în rânduri, la distanță de 40 cm unul de altul. Până la răsărire este bine să se facă o prașilă mecanică (prașilă oarbă), pentru a întreține terenul curat de buruieni. După ce plantele au răsărit, se execută primul rărit, la distanța de 5-7 cm, iar al doilea rărit se aplică după alte circa 20 zile când se lasă plantele la dis­tanța de 20-22 cm.

În județele mai sudice ale țării, cu ierni mai blânde, cultura se poate înființa și toamna. În acest caz se pot recolta frunzele în luna iunie dar cultura este destul de riscantă.

În cursul perioadei de vegetație se fac prășile repetate și iri­gări. Recoltarea frunzelor începe din luna iulie și durează până toamnă târziu. Prima recoltare de frunze se face cu grijă, pentru a nu slăbi planta, rupându-se 2-3 frunze; când plantele însă s-au fortificat, se pot recolta până la 30% din totalul frunzelor. Recoltarea nu se face prin tăiere, ci prin smulgerea frunzelor de pe colet.

CE ESTE ȘI CUM SE CULTIVĂ REVENTUL?

Producția de frunze este 30-45 t/ha. Valorificarea frunzelor se face imediat la legături sau se depozitează în spații frigorifice, unde se pot păstra cca 20—25 zile.

Cum se produc semințele de sfecla de frunze?

Producerea semințelor se face în al doilea an de cultură. Pentru aceasta, în anul I cultura se întreține în mod normal, dar nu se recoltează frunzele, iar plantele se răresc la 25-30 cm pe rând și la 80 cm între rânduri, în momentul, când se poate face prima recoltă.

Până la sfârșitul vegetației, cultura se fertilizează cu 200 kg/ha superfosfat, 200 kg/ha azotat de amoniu și 100 kg/ha sare potasică și se de 2-3 ori cu câte 300 m cubi/ha. Toamna, plantele mame se bilonează, în primăvara anului doi se fertilizează cultura cu ace­leași doze de îngrășăminte ca în primul an și se de 2-3 ori. În luna august se recoltează tulpinile florifere, se leagă snopi, se usucă în glugi și apoi se treieră semințele cu combina. Producția de semințe este de 300—500 kg/ha.
Surse: Cultura legumelor mai puțin răspândită, Gh. Vâlceanu

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar