Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă cartoful japonez? Când se recoltează?

/
/
581 Views

Cartoful japonez este o plantă originară din Japonia, de unde și-a luat și numele, fiind destul de răspândit în cultură. Această , aproape necunoscută în țara noastră, este tot atât de bogată în vitamine și substanțe minerale ca și cartoful timpuriu. Cartoful japonez la noi îl întâlnim numai în câmpurile de colecție la stațiunile de cercetări sau în grădinile botanice.

Cartoful japonez se pentru tuberculii săi gustoși, care se consumă atât în stare proaspătă (cruzi), cât și la prepararea unor mâncăruri distincte sau în combinație cu alte legume. Este o plantă vivace, care dezvoltă la suprafață o tufă foarte deasă, datorită unei ramificări puternice a lăstarilor aerieni. Frunzele sunt dințate, având culoarea și forma identică cu frunzele de izmă. În condițiile din Europa, planta nu înflorește, tulpina subterană (care reprezintă de fapt partea comestibilă a plantei) se prezintă sub formă de tuberculi mici, în formă de corn, albicioși la culoare, fragezi și suculenți. Cartoful japonez preferă pământurile ușoare cu suficientă umiditate.

cartoful japonez?

Terenul arat din toamnă (la 28-30 cm) este totodată și bilonat și mobilizat în vederea plantării. Înființarea culturii de cartof japonez are loc primăvara după trecerea perioadei de brume prin plantarea tuberculilor în cuiburi, punând 2-3 tuber­culi la cuib sau câte unul, înșirați pe rând, la;distanța de 60-70 cm între rânduri și 30 cm cuib de cuib (Fig. 8.2). În timpul verii, cultura se întreține prin prașile repetate (2-3 prașile pe vară) și tratamente contra bolilor și dăunătorilor. După ultima prașilă, cultura se rărițează, pentru mușuroirea plantelor și asigurarea condițiilor de creștere a tuberculilor.

Schema de înființare a culturii de cartof japonez
Schema de înființare a culturii de cartof japonez

Când se recoltează cartoful japonez?

Cartoful japonez se recoltează toamna spre sfârșitul lunii octombrie, când tulpinile aeriene sunt uscate și se poate face mecanizat cu mașina obișnuită de recoltat cartofi. Tuberculii sunt ceva mai rezistenți la temperaturi scăzute decât cartoful obișnuit, cu condiția să stea în pământ nerecoltați. Scoși din pământ, tuberculii nu se pot păstra timp mai îndelungat, deoarece se veștejesc și se oxidează foarte repede. Pentru o perioadă mai scurtă de păstrare se pot stratifica în nisip, în beciuri și pivnițe. Producția de tuberculi este de 15 t/ha. Pentru înființarea unui hectar de cultură sunt necesari 50 000-60 000 tuberculi, ceea ce corespunde cu o cantitate de 1 500-2 000 kg tuberculi.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar