Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum să am un stil de viață sănătos??

/
/
483 Views

Cu toţii ştim cât de importantă este menţinerea unei balanţe ideale intre o minte sănătoasă şi un corp sănătos. Indeplinirea necesităţilor fizice, fără antrenarea periodică a creierului, duce treptat la eşecuri din toate
punctele toxinelor. Recomandările diferă în ceea ce priveşte consumul optim de apă, însă cifrele se învârt în jurul valorii de 3 litri pe zi pentru bărbaţi şi 2,2 litri pentru femei. Trebuie să mai reţinem că mitul potrivit căruia a sănătos înseamnă a scump este doar atât, un mit. Există foarte multe reţete extrem de sănătoase care pot fi preparate cu un buget redus.

Pentru a avea o alimentaţie echilibrată, urmează 3 principii simple:

 • Evită excesele – de exemplu: prea mult , prea multă , multe rele sau un consum nerezonabil de alcool.
 • Mănâncă variat – dacă mănânci o mare varietate de , te asiguri că organismul tău capătă toţi nutrienţii de care are nevoie ca să funcţioneze normal: , carbohidraţi, , , minerale şi fibre.
 • Asigură-te că ai 3 mese pe zi – ca să iţi oferi o sursă constantă de energie şi nutrienţi. Dacă te infometezi sărind peste mese, îi transmiţi organismului tău semnalul că „nu se ştie când vine următoarea masă” şi că trebuie să îşi facă rezerve de grăsime. În plus, vei manca exagerat atunci când, în sfarşit, te aşezi la masă.

Dintre toate obiceiurile alimentare, cele mai nocive pentru inimă sunt consumul de şi excesul de sare. Aşa că elimină – sau măcar redu – grăsimile rele din alimentaţia ta şi înlocuieşte-le cu grăsimi bune. Grăsimile rele duc la creşterea nivelului de ―rău, iar un nivel ridicat de ―rău creşte riscul de boli cardiovasculare. În categoria grăsimilor rele intră grăsimile trans şi grăsimile saturate, iar în categoria grăsimilor bune intră grăsimile nesaturate.

Ca să fie simplu să deosebeşti grăsimile rele de cele bune, precizez că grăsimile rele sunt solide la temperaturi scăzute (ţinute în frigider), iar multe dintre ele sunt solide chiar şi la temperatura camerei. Grăsimile bune sunt lichide sau tartinabile (uşor de întins pe pâine) chiar la temperaturi scăzute (imediat după scoaterea din frigider). Iată şi lista alimentelor în care se găsesc:

 • Grăsimile rele (în cea mai mare parte, de origine animală) se găsesc în: carne grasă, mezeluri grase, produse lactate grase (unt, branză grasă), unele dintre grăsimile industriale (cele care conţin grăsimi parţial hidrogenate şi, în consecinţă, o cantitate mare de grăsimi trans), produse de patiserie sau dulciuri care conţin grăsimi hidrogenate, alimente prăjite – mai ales dacă sunt prăjite în grăsimi hidrogenate.
 • Grăsimile bune (în cea mai mare parte, de origine vegetală) se găsesc în: nuci, uleiuri vegetale (de floarea soarelui, soia, in, rapiţă şi de măsline), în produsele făcute din aceste uleiuri vegetale (precum margarinele tartinabile de calitate şi maionezele de calitate), în seminţe oleaginoase şi în peştele gras (macrou, somon, somn).

Dintre grăsimile bune, mare parte sunt aşa-numitele grăsimi esenţiale (Omega 3 şi Omega 6), care sunt vitale pentru organism, dar pe care organismul nostru nu le poate produce, deci trebuie să le obţinem din alimentaţie. Grăsimile esenţiale Omega 6 şi Omega 3 – care se găsesc în principal în uleiuri vegetale şi în peştele gras – sunt în special bune pentru inima ta, fiindcă scad nivelul colesterolului „rău”, cresc nivelul de colesterol „bun”, scad tensiunea sanguină şi protejează vasele de sânge. Cât priveşte consumul de sare, trebuie precizat că, din cele două componente din care este făcută sarea (clorul şi sodiul), sodiul este cel care iţi poate cauza probleme de sănătate. O cantitate mare de sodiu în organism are ca urmare reţinerea unei cantităţi mari de apă, ceea ce duce la apariţia edemelor şi la creşterea tensiunii arteriale. Cantitatea maximă de sare pe care ar trebui să o consumăm zilnic este de maximum 6g – sau 2,5g de sodiu – dar studiile arată că oamenii consumă de 2 ori mai multă sare decât cantitatea recomandată!

Pentru a evita excesul de sare:

 • încearcă să reduci cantitatea de sare pe care o pui în înlocuind-o cu ierburi aromatice: cimbru, tarhon, etc
 • ai grijă mai ales la sarea „ascunsă” în produsele alimentare procesate; încearcă să alegi produse cu etichetarea nutriţională completă, la care este menţionat clar conţinutul de sare sau sodiu
 • încearcă să reduci cantitatea de mezeluri din alimentaţia ta – mezelurile conţin o cantitate mare de sare şi alţi compuşi cu sodiu.

Iată câteva remedii pentru a avea un echilibru sănătos:

 • O alimentaţie corectă.
 • Comunicarea- comunicaţi cu oamenii, este o bună hrană pentru minte.
 • Mai multă activitate! Fiţi activi! Sportul este cel mai garantat rezultat! Dansurile, gimnastica, fotbal, tenis, innot, jogging. Dar dacă abonamentele la sala vă par scumpe, odată cu venirea vremii însorite, puteți  alerga în parc  dimineața!
 • Fiţi pozitivi, optimişti.
 • Straduiţi-vă să reduceţi stresul.
 • Zâmbiţi cât mai mult.
 • Nu crede tot ce auzi, nu mânca tot ce îţi place, nu cheltui tot ce ai, şi nu dormi atât cât vrei.

Surse:

BANU, C. ş.a. – 2000,  „Manualul inginerului de industrie alimentară”, vol. I şi II, Editura Tehnică,Bucureşti. PATRICHE,C.,   PISTOL, GH.  – 1998, ―Protectia Consumatorilor‖, Editura Monitorul Oficial,Bucuresti.   MENCINICOPSCHI, GH. – 2008, „Biblia alimentară”, Editura Litera Internaţional, Bucureşti.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar