Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum putem păstra ouăle pentru o perioadă mai lungă de timp?

/
/
3187 Views

Ouăle au o compoziție chimică care într-un mediu neprielnic se pot altera ușor, ducând la boli grave consumatorului. Se știe că există perioade ale anului când producția de este mai mare. Ele nu se pot consuma toate foarte proaspete și atunci, pentru a păstra compoziția intactă, acestea trebuie conservate.

Cum putem păstra ouăle în gospodărie sau în industrie pentru o perioadă mai lungă de timp?

  • ouăle de o zi se pun în cenușă, mălai, rumeguș sau amestec de nisip alb, sare, cărbune care astupă porii cojii și nu mai pătrunde aerul în ele;
  • ouăle puse în atmosferă de dioxid de carbon, împiedică eliminarea dioxidului de carbon din ou, dezvoltarea microorganismelor și modificarea compoziției oului;
  • conservarea prin pasteurizare, constă în cufundarea ouălor timp de 5-7 secunde în apa încălzită la 95-99°C;
  • ouăle puse într-o soluție de silicat de sodiu de concentrație 8% se pot consuma chiar și un an;
  • conservarea în soluție de hidroxid de calciu care se prepară din 5g oxid de calciu și 1 litru de apă;

Această ultima metodă prezintă unele avantaje, cum ar fi: acoperirea porilor, păstrarea un timp mai îndelungat a ouălor, datorită efectului bactericid al laptelui de var (hidroxid de calciu) în care sunt introduse, dar și unele dezavantaje, cum ar fi: calitatea ouălor mai mică decât cele conservate prin refrigerare și pentru că sporii sunt închiși, la fierbere coaja oului se sparge. Acest defect se poate elimina dacă oul înainte de a fi pus la fiert este înțepat în dreptul camerei de aer. Aceste metode de nu se pot folosi pentru ouăle care se comercializează. La ora actuală se practică conservarea ouălor prin frig sau deshidratare. 

La conservarea ouălor prin refrigerare se folosesc ouă proaspete, curate, care nu sunt sparte. Ouăle sunt supuse unui proces de prerăcire prin scăderea temperaturii până la -2°C și apoi sunt supuse refrigerării în depozite speciale cu umiditatea relativă a aerului de 85% pentru a se evita deshidratarea. Dacă temperatura este scăzută, conținutul oului este mai vâscos și gălbenușul nu se poate deplasa. Cu timpul vâscozitatea scade și gălbenușul se deplasează. Din acest motiv, ouăle trebuie întoarse periodic pentru a evita lipirea gălbenușului de coajă. Prin acest mod de conservare, ouăle se pot păstra până la 6 luni.

Conservarea ouălor prin congelare la temperaturi de -10°C – 15°C la umiditatea relativă a aerului de 85-88% în general în cutii metalice pentru export. Se folosesc ouă mai mici de 40 de g care nu se pot comercializa pe piață, care se spală, se dezinfectează și se îndepărtează cochilia. Congelarea se poate face separat gălbenuș de albuș sau în amestec de melanj (albuș și gălbenuș). Aceste produse se vor folosi numai pentru preparatele care suferă o prelucrare termică. Timpul de păstrare depinde de temperatura de depozitare. (la -12°C – 6 luni; -18°C – 12 luni; -25°C – 24 luni; -30°C – mai mult de 24 de luni).

Conservarea ouălor prin deshidratare se face în instalații speciale unde se obține praful de ouă. Praful se ambalează în cutii mici de carton, sterilizate – porții pentru consumul direct sau în cutii de 25-50 de kg pentru comercializarea en-gros. Din 45 de ouă se obțin 500 de g praf de ouă. Marii consumatori de ouă (producătorii de paste făinoase, concentrate alimentare, patiserie industrială) preferă ouăle conservate prin congelare sau deshidratare datorită avantajelor oferite la utilizare. Se obțin și se comercializează 6 sortimente de ouă conservate: melanj congelat, albuș congelat, gălbenuș congelat, melanj praf, albuș praf și gălbenuș praf.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar