Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cultura roșiilor timpurii. Cum se cultivă roșiile timpurii?

/
/
826 Views

roșiilor timpurii are o pondere destul de importantă și ur­mărește asigurarea de fructe proaspete la sfârșitul lunii iunie și toată luna iulie. Plante bune premergătoare sunt: lucerna, fasolea, mazărea, bulboasele, cucurbitaceele și unele rădăcinoase. Revenirea roșiilor pe aceeași solă se face după 3-4 ani. S-a constatat că prin monocultură producția sca­de considerabil, ajungând după 5 ani la numai 30 % din cea inițială. Pentru roșiilor timpurii se aleg terenurile cu textură lutonisipoasă, cu expoziție sudică, adăpostite contra vânturilor, plane sau cu o pantă ușoară favorabilă irigării pe rigole lungi.

timpurii. Pregătirea terenului

Pregătirea terenului se face cu multă grijă, din toamnă. După desfiin­țarea culturii anterioare se execută mobilizarea terenului în vederea nive­lării de exploatare. În mod normal, fertilizarea de bază trebuie efectuată în funcție de datele furnizate de cartarea agrochimică. Orientativ se pot apli­ca 30 – 40 t/ha gunoi de grajd nefermentat, 250 – 300 kg/ha superfosfat și 100 – 150 kg/ha sulfat de potasiu. Îngrășămintele sunt încorporate în sol prin arătura adâncă de 28-30 cm, care se lasă în brazdă crudă.

Primăvara, după ce terenul s-a zvântat, se întreține arătura până la plantare, cu grapa sau cultivatorul şi se administrează 150 kg/ha azotat de amoniu, 150 kg/ha superfosfat şi 75 kg/ha sulfat de potasiu. De asemenea, se recomandă și erbicidarea. Terenul se modelează în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm.

Cum se produc răsadurile de ?

Răsadurile se produc în sere înmulțitor, sere de plastic încălzite, ră­sadnițe calde în funcție de posibilităţi. Semănatul se face cu 45-60 zile înainte de plantare, în mod obișnuit între 20 februarie și 1 martie, folosind 250 g sămânță pentru un ha cultură. Pentru a mări precocitatea, semințele se tratează cu procaină 10 ppm timp de 4 ore sau Atonic 1:2000 timp de 12 ore. Se seamănă în rânduri, la 5 cm distanță între ele, iar pe rând la 1,5 – 2 cm. Pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui ha se vor însămânţa 40 metri pătrați de spațiu, cu 6-7 g sămânță/m.p..

Răsadul se repică în cuburi nutritive de 7x7x7 cm sau se produce prin semănat direct în ghivece. Pentru repicat este nevoie de o suprafață de 350 – 400 m.p. răsadnițe. Lucrările de îngrijire a răsadurilor sunt cele obișnuite: dirijarea facto­rilor de vegetație; asigurarea luminii necesare; corelarea temperaturii cu lumina; îngrășarea fazială cu soluții de fertilizând în concentrație de 0,4 – 0,5 %; tratamente contra bolilor și dăunătorilor. Pentru evitarea alungirii răsadurilor, în faza de 3-4 frunze adevărate, se fac tratamente cu Cycocel 0,1 %, 10 L la 100 m.p.. Cu 10-12 zile înainte de plantarea răsadurilor în câmp se face călirea acestora prin scăderea umidității și a temperaturii.

Cultura roșiilor timpurii. Când se face plantarea?

Plantarea în câmp se face în momentul în care temperatura în sol, la adâncimea de 10-15 cm, se stabilizează la 12° C și când pericolul bru­melor târzii a trecut (15-25 aprilie în sudul țării și 1-10 mai în zonele mai nordice). Pe stratul înălțat de 104 cm se plantează 2 rânduri distanțate la 60 cm, 70 cm sau 80 cm, iar între plante pe rând distanța este de 25 cm, 30 cm sau 40 cm, realizând o densitate cuprinsă între 40.000 și 50.000 pl/ha.

Plantarea se face manual în mod obișnuit, sau mecanizat cu mașina de plantat răsaduri. Adâncimea de plantare este până la prima frunză adevă­rată. Răsadul alungit se plantează culcat în lungul rândului. După plantare la fiecare plantă se aplică 1 -2 L apă pe suprafețe mai mici, sau pe rigole, cu norme de 150 – 200 m.c./ha pe suprafețe mari, pentru a asigura prinderea plantelor.

Cultura roșiilor timpurii. Care sunt lucrările de îngrijire?

Lucrările de îngrijire sunt destul de complexe, unele având caracter general, iar altele caracter special. La 3-5 zile după plantare se face completarea golurilor, manual, cu răsad de calitate, din același soi și de aceeași vârstă cu cel folosit inițial la plantare. Afânarea solului se realizează prin prașile mecanice și manuale de 3-4 ori, cu această ocazie fiind distruse și buruienile necombătute de erbicide.

Irigarea culturilor de roșii este corelată cu fazele de creștere și dez­voltare a acestora. După udarea de la plantare, următoarea udare se face la 4-5 zile, a treia după înfloritul primelor două inflorescențe, a patra și urmă­toarele la interval de 8-10 zile. Normele de udare sunt de 200-400 m.c./ha. Udările sunt mai dese în faze de formare și creștere a fructelor.

Cum se cultivă sfecla de frunze?

Se aplică două fertilizări, prima imediat după apariția primelor fructe cu 50 kg/ha azotat de amoniu și 50 kg/ha sulfat de potasiu, iar a doua la 15-20 zile după prima, când se aplică 120 kg/ha azotat de amoniu, 100 kg/ha superfosfat și 75 kg/ha azotat de potasiu.

Tratamente contra bolilor și dăunătorilor

Tratamentele contra bolilor și dăunătorilor au mare importanță. Dintre agenții patogeni mai frecvenți sunt: mana (Phytophthora infestans), pătarea frunzelor și bășicarea fructelor (Xanthomonas campestris pv. Vesica­toria), pătarea pustulară (Pseudomonas syringe pv. tomato), pătarea brună (Alternaría dauci f. sp. solani), septorioza (Septoria lycopersici), pătarea cafenie (Cladosporium fulvum), antracnoza (Colletotrichum atramentarium), iar dintre dăunători: păduchele solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae), gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) şi omida fruc­telor (Helicoverpa armígera).

Lucrările de îngrijire cu caracter special, de dirijare a creșterii și fruc­tificării cuprind: copilitul, care se face radical, lăsându-se doar tulpina principală; cârnirea tulpinii după 3-4 inflorescențe, la 2 frunze deasupra ultimei inflorescențe. În unele cazuri se poate lăsa primul copil prefloral cu o inflorescență, iar pe tulpina principală 3 inflorescențe. În primăverile răcoroase, pentru evitarea avortării florilor se pot face tratamente cu stimulatori de fructificare. Pen­tru accelerarea coacerii se utilizează soluții de Ethrel (200-250 ppm), pul­verizate fin pe plante, când fructele din prima inflorescență au diametrul de 2 – 2,5 cm. Susținerea plantelor se face pe araci sau spalier cu o sârmă la 40 – 45 cm.

În cazul apariției pericolului brumelor târzii de primăvară se iau mă­suri de protecție a culturilor prin realizarea perdelelor de fum din brichete fumigene sau din arderea diferitelor gunoaie.

Cultura roșiilor timpurii. Când se face recoltarea?

Recoltarea roșiilor timpurii începe după 15-20 iunie. Se face manual, eșalonat la 3-5 zile, până la sfârșitul lunii iulie, chiar începutul lunii august. În funcție de destinația producției, fructele se recoltează la diferite grade de maturare. Pentru export, în momentul apariției unei pete roz în zona punctului stilar, pentru transportul la distanțe mai mici în faza de pârgă, iar pentru consu­mul imediat la coacerea deplină. După recoltare, fructele se sortează, se calibrează și se ambalează conform standardelor recunoscute. Producția obținută în mod obișnuit este de 25 – 30 t/ha, dar potențialul biologic productiv este mult mai ridicat.

Surse:
Ruxandra Ciofu, ș.a. Tratat de legumicultură
Nistor. T.S. ș.a. Legumicultură

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar