Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cultura de praz. Cum se păstrează prazul peste iarnă?

/
/
337 Views

Prazul este o specie originară din bazinul Mării Mediterane și a fost cunoscut și cultivat cu mult înaintea erei noastre de către greci, egipteni și popoarele din Asia Mică. În Europa este răspândit mai mult în țările sudice și cele apusene. În țara noastră este cunoscut și cultivat mai mult în estul și sudul țării și este mai puțin răspândit în Banat și Transilvania. Din păcate cultura de praz în țara noastră este din ce în ce mai mică, cerințele față de această plantă fiind din ce în ce mai neînsemnate.

De ce se prazul?

Prazul se cultivă pentru consumul în stare proaspătă al tulpinii false îngroșate pe care o formează, sau se folosește pentru prepararea diferitelor mâncăruri. Valoarea sa alimentară este dată de un conținut ridicat în substanță uscată (10-13%), proteine (2-3%) și zahăr (6,7%). Conține de asemenea cantități însemnate de vitamine, acid fosforic și fitoncide.

Descrierea prazului

La răsărire, plantele tinere se aseamănă cu cele de când au format frunza cotiledonală. Frunzele adevărate se deosebesc însă de cele de prin faptul că sunt lineare, nu tubulare și cresc altern, într-un singur plan, de o parte și de alta a tulpina false. Tulpina propriu-zisă este sub formă de disc și formează o tulpină falsă mult îngroșată și lungă de 10-30 cm, formată din tecile mult îngroșate, cărnoase și fragede ale frunzelor, care reprezintă principala parte comestibilă a plantei.

Pe tulpina adevărată se formează în centru un singur mugure bine dezvoltat, din care se formează o singură tijă florală pe plantă. Tulpina florală este plină la interior cu un țesut spongios și crește înaltă până la 120-160 cm. Inflorescența este globuloasă ca cea de ceapă și înainte de înflorire este învelită de un țesut protector ca o scufie, care are o prelungire ca un cioc, lungă până la 15-20 cm.

Inflorescența are 800-3000 flori, care înfloresc eșalonat timp de 3-4 săptămâni. Este o specie alogamă, cu polenizare entomofilă și în condițiile din țara noastră se comportă ca o plantă bienală, fără a avea o perioadă de repaus vegetativ la sfârșitul primului an de cultură. Sămânța este de culoare neagră, asemănătoare cu cea de ceapă. Cerințele față de temperatură sunt moderate.

Semințele germinează la 3-5°C, iar plantele tinere sunt mai rezistente decât cele de ceapă la temperaturi scăzute și vegetează mai intens la temperaturi moderate. Prazul este o specie foarte pretențioasă față de umiditate în tot timpul perioadei de vegetație, dar este foarte sensibil și nu suportă excesul de umiditate și lipsa aerului din sol. Are aceleași cerințe ca și ceapa fată de lumină și crește și se dezvoltă cel mai bine pe soluri neutre sau ușor alcaline (pH 6-7,5) profunde ușoare și bogate.

Cultura de praz. Când se cultivă prazul?

Prazul se cultivă pe terenuri mijlocii, ușoare și cât mai bogate în substanțe nutritive, bine fertilizate organic în anul precedent sau chiar în anul de cultură. Pregătirea solului se face din toamnă când se administrează 30-40 t/ha gunoi putred, 200-250 kg/ha superfosfat și 80-100 kg/ha sulfat de potasiu, după care se ară adânc și se lasă în brazdă crudă peste iarnă. Primăvara terenul se discuiește și se modelează cât mai devreme posibil, se însămânțează cu ridichi de lună, salată sau cartofi timpurii care se recoltează până la sfârșitul lunii mai, iar prazul se ca răsad după aceste culturi. După recoltarea primei culturi, terenul se discuiește adânc și se modelează în brazde înălțate cu lățimea la coronament de 94 cm.

Schema de înființare a culturii de praz
Schema de înființare a culturii de praz

În țara noastră prazul se cultivă prin producerea și plantarea de răsad, dar se poate semăna și direct în câmp, sistem de cultură care este însă mai dificil și nu este practicat. Pentru producerea răsadului de praz se seamănă 2,5 – 4 kg semințe pentru un hectar de cultură, pe 200 mp (metri pătrați) straturi cu un pat germinativ foarte bun. Semințele se încorporează la adâncimea de 1,5-2 cm, iar după semănat se tasează ușor solul și se udă abundent. Semănatul se face la sfârșitul lunii martie sau începutul lui aprilie, după care se udă moderat la fiecare 3-4 zile, în așa fel ca solul să fie în permanență reavăn, fără exces de umiditate. Răsadul de praz este bun de plantat când are 4-5 frunze adevărate, când se scoate din pământ, se fasonează și se mocirlește.

Când se plantează prazul?

Plantarea de praz se face la sfârșitul lunii mai sau începutul lui iunie pe brazde înălțate, câte 3 rânduri pe brazdă, la distanța de 40 cm, iar pe rând la 10-12 cm. După plantare se irigă bine, pentru a se asigura înrădăcinarea răsadului, fără însă ca apa să băltească. La o săptămână după plantare se face completarea golurilor, dacă este cazul, cu răsad păstrat ca rezervă.

La două săptămâni de la plantare se administrează 150 kg/ha azotat de amoniu, pentru stimularea creșterii vegetative, iar după alte trei săptămâni (15-20 iulie) se mai face o fertilizare cu 100 kg/ha azotat de amoniu, 200 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha sulfat de potasiu. Întreținerea culturii se face prin 3-4 prașile mecanice din două în două săptămâni și o prașilă manuală pe rând odată cu prima prașilă mecanică. Irigarea culturii de praz se efectuează la fiecare 7-10 zile cu norma de udare de 250-300 mc/ha (metri cubi). Bolile se combat prin 2-3 stropiri cu Dithane M-45 sau Dithane Cupromix 0,2%, la care se adaugă Aracet 1,5%. La o stropire se dau 600 L soluție la hectar.

Când se recoltează prazul?

Pentru consumul de toamnă recoltarea de praz poate începe după 1 septembrie și se fac recoltări eșalonate în funcție de cerințele pieții. Pentru consumul în timpul iernii prazul se recoltează toamna târziu înainte de venirea primelor înghețuri. În zona de sud a țării recoltarea de praz are loc la sfârșitul lunii octombrie sau chiar în noiembrie.

Prazul se dizlocă cu tractorul echipat cu dislocator, apoi se recoltează manual, se fasonează prin tăierea vârfurilor frunzelor și a rădăcinilor, se leagă în snop de 50 de bucăți și se însilozează în șanțuri adânci de 50 cm. Snopii se pun în șanț în poziție oblică și se așează un strat de pământ de 15-20 cm peste ei, lăsând vârful frunzelor afară. Pentru consumul în timpul iernii se scot snopii din șanț după cerințe. Producția ce se poate realiza este până la 25-30 t/ha.

Soiuri de praz:

  • Cămuș – soi foarte productiv și tardiv, cu perioada de vegetație de 140-150 zile. Tulpina falsă (cu lungimea până la 50-60 cm, diametrul 2-3 cm) este fragedă, suculentă, de culoare albă slab verzuie și cu gust plăcut. Se cultivă mai mult în Moldova și în sudul țării.
  • De Carentan și Elefant sunt soiuri de origine olandeză, cu tulpina falsă foarte scurtă (10-15 cm) dar mult îngroșată, până la 4-6 cm în diametru, foarte fragedă, suculentă și foarte aromată. Se cultivă mai puțin deoarece potențialul de producție este de maximum 15-20 t/ha.

Cum se produc semințele de praz?

Pentru producerea semințelor de praz plantele se recoltează toamna cât mai târziu și se fasonează numai vârful frunzelor, lăsând rădăcinile intacte și se însilozează la fel ca plantele pentru consum. Terenul se pregătește în toamnă la fel ca pentru cultura de consum. Primăvara, în luna martie terenul se discuiește și se modelează în brazde înălțate cu lățimea la coronament de 94 cm. Plantarea se face la 70 cm între rânduri și la 20-25 cm pe rând. Fiecare plantă mamă emite o singură tijă florală.

Vezi aici cum se păstrează prazul peste iarnă

Plantarea plantelor mame se poate face și din toamnă, însă până la 15 octombrie pentru ca plantele să se înrădăcineze. În zonele unde nu sunt geruri sub -20°C se pot lăsa plantele mame pe loc, în care caz se răresc la 80 cm între rânduri și la 20 cm pe rând. Lucrările de întreținere a culturii sunt aceleași ca la cultura de consum. Recoltarea semințelor se face la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Producția de semințe este de 300-400 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar