Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cultura de conopidă în sere și în solarii. Cum se cultivă conopida în sere?

/
/
535 Views

Pentru obținerea unor producții de primăvara devreme sau toamna târziu se poate practica cultura în sere şi solarii.

Cultura de conopidă în sere

Cultura de conopidă în sere se efectuează în ciclul I. Pentru aceasta serele se pregătesc în mod corespunzător și se produce răsadul în sera înmulțitor. Semănatul are loc în ultima decadă a lunii octombrie. Se produce răsad repicat în cuburi nutritive sau ghivece de 7 x 7 cm, folosindu-se 300-350 g/sămânță. Răsadurile se plantează în decembrie-ianuarie la distanțe de 40/30 cm.

Lucrări de întreținere. La câteva zile după plantare se realizează com­pletarea golurilor. Solul se menține afânat prin prașile manuale și meca­nice, cu motoffeza. Se aplică udări în vederea asigurării unei umidități de 80-85% din capacitatea de câmp. Se fac 1-2 fertilizări faziale aplicându-se 150-200 kg/ha azotat de amoniu și 200-250 kg/ha sulfat de potasiu.

Pentru asigurarea luminii se menține sticla curată iar temperatura, în timpul zilei, trebuie să fie de 15-18°C și noaptea, cu 4-6°C mai scăzută. Prin tratamentele fitosanitare se urmărește prevenirea atacului de mană (Pere- nospora brassicae), a putregaiului cenuşiu (Botrytis cinerea), iar dintre dău­nători păduchii verzi (Myzus sp.,) şi melcii fără cochilie (Agriolimax agrestis, Limax maximus). Recoltarea are loc în perioada aprilie-mai. Producția este de 3-4 kg/mp.

Cultura de conopidă în solarii

Cultura de conopidă în solarii se poate efectua primăvara devreme sau toamna. În vederea plantării solarul se pregătește în mod corespunzător, începând din toamnă, când se fertilizează cu gunoi de grajd 40-60 t/ha, 300-350 kg/ha superfosfat și 200-250 kg/ha sulfat de potasiu, care se încorporează în sol cu rotosapa sau MSS-1,4. Primăvara, se acoperă solarul apoi, după zvântarea solului se aplică 150-200 kg/ha azotat de amoniu și se lucrează cu freza. Pentru cultura de toamnă, după desființarea culturii anticipate se ad­ministrează 250-300 kg/ha Complex III, se lucrează cu MSS-1,4 și se mărunțește apoi cu freza.

Răsadul de conopidă se produce în sera înmulțitor sau în răsadnițe calde pentru cultura de primăvară și pe strat, în liber, pentru cea de toamnă. Se produce răsad repicat în cuburi dar pentru cultura de toamnă poate fi și nerepicat. Sunt necesare 300-400 g sămânță. Perioada de semănat este în 10-20 ianua­rie, pentru cultura de primăvară şi în 15-30 iunie, pentru cea de toamnă.

Plantarea se face la începutul lunii martie, respectiv la sfârșitul lunii iulie, în funcție de felul culturii. Distanțele de plantare simt de 40/30-40 cm la plantările de primăvară și 60-70/35-40 cm la cele de toamnă, datorită habitatelor diferite ale soiurilor utilizate. Lucrările de întreținere sunt asemănătoare cu cele de la varză. Recoltarea se execută în perioada aprilie-iunie obținându-se 20-25 t/ha, la cultura timpurie și în noiembrie pentru cultura târzie, realizând o pro­ducție de 30-40 t/ha.

Cum se produc semințele de conopidă?

Datorită temperaturilor mai ridicate la care se produce vernalizarea plan­telor, producerea semințelor de conopidă durează un singur an. Fiind specie alogamă, culturilor semincere li se asigură distanțe de izo­lare de 2000 m.

Pregătirea terenului începe din toamnă, printr-o fertilizare cu 30-40 t/ha gunoi de grajd, 300-400 kg/ha superfosfat și 180-200 kg/ha sulfat de potasiu care se încorporează la 28-30 cm prin arătura adâncă. Primăvara, se fertili­zează cu 150-200 kg/ha azotat de amoniu, se erbicidează cu Treflan sau Dual 4 L/ha, care se încorporează în sol cu grapa cu discuri sau combinatorul.

Răsadurile de conopidă se produc în răsadnițe calde începând din ianuarie, fiind nece­sare 300-400 g sămânță. Răsadurile se repică în cuburi de 7×7 sau 10×10 cm. Cultura se înființează în ultima decadă a lunii martie, până în 10-15 aprilie. Se plantează la distanțe de 75/35-40 cm. Lucrările de întreținere sunt asemănătoare cu cele aplicate la culturile pentru consum, nefiind necesară protejarea inflorescențelor. Sunt necesare 3 lucrări de purificare biologică, îndepărtând din cultură plantele netipice soiului, cele bolnave sau slab dezvoltate precum și plantele la care inflo­rescențele nu se mențin o perioadă suficientă de timp în fază compactă. Pe suprafețe mici cultura se arăcește sau se palisează pe spalier.

Recoltarea semincerilor are loc în august-septembrie, manual, prin tă­ierea tulpinilor, apoi se leagă în snopi, se lasă să se usuce și se batozează. Producția de este de 200-250 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar