Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cultura ardeiului prin semănat direct în câmp. Cum se cultivă ardeiul?

/
/
1090 Views

Cultura ardeiului prin semănat direct prezintă o serie de avantaje: se face econo­mie de forță de muncă cu producerea răsadului și plantarea, rădăcinile pătrund mai adânc, plantele folosesc mai bine apa și elementele nutritive, chetuielile sunt mai mici, posibilitățile de mecanizare sunt mai mari, densitatea poate fi mult mai mare. Ca dezavantaje – obținerea unor recolte mai târzii și mai reduse, ca și limitarea arealului de cultură.

Alegerea soiului este esențială. Se preferă soiurile timpurii și cu dez­voltare rapidă, care formează mai multe fructe în același timp. Amplasarea culturii se face pe terenuri cu textură nisipolutoasă, care să nu formeze crustă. Înainte de semănat este necesară tăvălugirea terenu­lui. Erbicidarea se face cu Cobex 25 EC – 1,5-2 L/ha sau Devrinol 50 WP 3-4 L/ha înainte de modelarea terenului și încorporarea în solă la 4-5 cm. Imediat după semănat se aplică Galex 500 EC 6 L/ha.

Semănatul se face când în sol temperatura se menține la 13-14°C, adică în jurul datei de 10 mai în sudul țării. Sunt necesare 2 – 3,5 kg să­mânță la hectar. Calitatea semănatului este foarte importantă. Înainte de semănat să­mânța se dezinfectează ca la producerea răsadurilor. Se preferă semințele drajate, deoarece nu toate semințele germinează (uneori doar 60 %) și că la un ha se așteaptă să răsară 400.000 – 500.000 plante.

Se seamănă două rânduri pe stratul înălțat la 70 cm, folosind SPC – 6 sau semănătoarea Nisen, la adâncimea de 1,5-2 cm. Este bine ca sămânța de să se amestece cu sămânța de salată, 50 g/1 kg, ca plantă indica­tor, pentru a permite efectuarea de „prașile oarbe”. Se recomandă aplica­rea de îngrășământ Stuber, respectiv superfosfat 100 – 150 kg/ha.

Care sunt lucrările de îngrijire la cultura ardeiului prin semănat direct în câmp?

După semănat cultura se udă prin aspersiune cu jet fin cu 150 mc/ha, pentru a asigura răsărirea. Atunci când plantele au 2 – 3 frunze normale se face răritul manual, la 13-15 cm pe rând la ardeiul lung, 15-20 cm la ardeiul gras și 20-25 cm la gogoșar. Prășitul, fertilizarea fazială, combaterea bolilor și dăunătorilor se fac la fel ca la cultura prin răsad. Irigarea se aplică de 9-12 ori, cu norme moderate de 200-250 mc/ha, la intervale de 7-10 zile, având grijă ca apa să nu băltească pe teren.

Cultura ardeiului prin semănat direct în câmp – Când se face recoltarea?

Recoltarea ardeilor începe mult mai târziu și se face pe o perioadă mai scurtă, iar producțiile sunt mai mici decât la culturile prin răsad. La densități mari re­coltarea se face când 75 – 85 % din fructe au ajuns la maturitatea de consum. Cultura este rentabilă numai dacă se obține o producție de 11 t/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar