Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă topinamburul? Când se recoltează topinamburul?

/
/
687 Views

Locul de origine al topinamburului este nordul Americii (statele Ohio și Michigan), unde a fost luat în cultură de vechii indieni. Topinamburul se cultivă pentru tuberculii săi, care se consumă atât în stare crudă, cât și preparați sub diferite forme. Astăzi prezintă interes atât ca plantă tehnică, cât și furajeră. Tuberculii de topinambur reprezintă o materie primă valoroasă pentru industria și a dulciurilor. Se prelucrează mult mai ușor decât cartoful (din 100 kg de tuberculi se obțin 7-10 1 alcool și cca 60 kg borhot cu aceeași valoare nutritivă ca și cel din ).

Pentru furaj se întrebuințează atât tuberculii, cât și tulpinile. Primii se folosesc ca atare, iar tulpinile cu frunzele însilozate, fie singure, fie împreună cu cocenii de porumb. Este o plantă anuală ierboasă, care se înmulțește de obicei pe cale vegetativă. Prin sămânță se înmulțește numai pentru lucrări de ameliorare.

Sistemul radicular se aseamănă cu al cartofului, cu deosebirea că este mai viguros. Partea subterană a tulpinii formează stoloni, care, din punct de vedere morfologic, sunt identici cu tulpinile. Tuberculii iau naștere prin îngroșarea părții terminale a stolonilor, la fel ca și cei de cartofi. De cele mai multe ori ei au formă neregulată, cu protuberante și chiar ramificații pronunțate. Tulpina este cilindrică, de consistență cărnoasă. Spre maturitate se lignifică la partea inferioară. Dintr-un tubercul pot lua naștere 2-6 tulpini înalte de peste 1 m și groase de 1-3 cm. Frunzele sunt lung pețiolate și oval-lanceolate spre vârful tulpinii. Inflorescența se aseamănă cu floarea-soarelui, dar capitulul este mai mic. Florile de la periferia capitulului sunt ligulate, de culoare galbenă-deschis.

Florile tubuloase sunt hermafrodite, fertile, având un caliciu alb-gălbui. Fructul este o achenă. Greutatea a 1000 boabe este 7-8 g. Plantele de topinambur rezistă bine la temperaturi de minus 7-8°C, iar tuberculii suportă în pământ chiar și temperaturi de minus 30°C. În general, dă rezultate bune pe toate tipurile de sol.

topinamburul?

Cultura de topinambur se poate înființa după orice premergătoare, primăvara devreme, cu mașinile care se folosesc și la cartofi. Se practică distanțe de 60-70 cm între rânduri și 35-40 cm între cuiburi (plante) (Fig. de mai jos) pe rund, asigurând în felul acesta 35 000-40 000 de cuiburi la hectar. Cantitatea de tuberculi variază între 1 000-1 500 kg/ha. După răsărirea plantelor se grăpează, iar la aproximativ trei săptămâni se execută răritul culturii și se fac 3-4 prașile mecanice.

Schema de înființare a culturii de topinambur
Schema de înființare a culturii de topinambur

Când se recoltează topinamburul?

Recoltarea topinamburului include două lucrări aparte: recoltarea tulpinilor și recoltarea tuberculilor. Tulpinile se recoltează toamna după prima brumă, când sunt încă verzi și suculente. Lucrarea se execută mecanizat folosind mașina de tăiat și tocat cocenii de porumb. Aparatul de tăiere se reglează la 15-20 cm de la sol, din cauza lignificării la baza tulpinilor. Tuberculii se scot cu plugul de cartofi, deoarece ei se desprind greu de stolon. Dacă se recoltează primăvara, stolonii se usucă în timpul iernii, în acest caz se pot folosi foarte bine mașinile de recoltat cartofi. Producția ce se poate obține la hectar este de aproximativ 30 tone tuberculi și 30-40 tone masă aeriană – tulpini, frunze.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar