Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă pepenele verde? Când și cum se păstrează?

/
/
320 Views

verde se cultivă pentru fructele sale ajunse la maturitatea fiziologică, care sunt apreciate de consumatori datorită gustului echilibrat, dulce, fin și plăcut. Fructele au o valoare energe­tică de 26-29 cal./100 g s.p., cu un conținut în apă de 89-94 %, iar în zahăr de 7-11 %. La 100 g s.p. fructele conțin 0,2 g lipide, 0,5 g proteine, vitaminele A, complex B, vitamina C, vitamina H, vitamina PP, 12 mg fosfor, 2,5 mg potasiu, 0,2 mg Fe și 7 mg calciu.

Pepenele verde se păstrează aproximativ 30 zile. Are o bună rezistență la transport, putând fi valorificat în zonele nordice ale țării, unde nu se cultivă. Se consumă în stare proaspătă sau servesc ca materie primă în cofetării, pentru prepararea de fructe zaharisite, jeleuri, dulcețuri, sucuri etc. Fructele mici, ajunse toamna în stadiul de pârgă, se folosesc pentru murături. Ele au și o bună valoare terapeutică, sucul având acțiune diure­tică, fiind indicate pentru cura bolnavilor de rinichi, deoarece pot dizolva calculii renali.

Pepenele verde – cerințe față de sol, lumină, căldură și apă

Pepenele verde este o plantă termofilă, cu pretenții foarte mari față de căldură. La temperaturi minime de 14-16°C, semințele germinează în 21 zile, iar la cele optime de 25-30°C, în 5-6 zile.

Plantele vegetează bine la temperaturi optime de 25-30°C. La 10-15°C procesele fiziologice din plante încetinesc, iar la 8-10°C, pe o durată mai îndelungată de timp, plantele pier. Oscilațiile de peste 10°C între zi și noapte stânjenesc sau opresc vegetația. Plantele mature suportă bine temperaturi cu puțin peste 40°C. Pepenele verde este sensibil la curenții de aer, motiv pentru care culturile se înființează între perdele de plante cu port înalt.

Față de lumină pretențiile pepenelui verde sunt foarte mari. Are nevoie de 1500 ore de strălucire a soarelui. La lumină insuficientă plantele sunt slab dezvoltate, florile avortează, producția este redusă, iar conținutul în zahăr scade. Pepenele verde are cerințe mari față de apă, dar sistemul radicular pu­ternic dezvoltat asigură nevoile pe faze de vegetație. Sunt necesare 2-3 udări în perioada înfloririi și fructificării pentru producții mai mari.

Elementele minerale trebuie să se găsească în cantități corespunzătoare în sol. Excesul de azot dăunează formării și coacerii fructelor, însă potasiul și fosforul influențează favorabil fructificarea și calitatea fructelor. Cele mai bune soluri pentru cultură sunt cele cu structură nisipoasă sau nisipo-lutoasă, care se încălzesc repede.

Soiuri de pepene verde

 • timpurii: Timpuriu de Canada, Sugar baby;
 • semitimpurii: Dochiţa, Crimson Sweet, Fabiola Fu;
 • semitârzii: De Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, De Miniș, Dr. Mauch, Paradise F1;
 • târzii: Lovrin 432; Favorit, Charleston Gray, Clausita.

pepenele verde în ?

Pregătirea terenului pentru cultura de pepene verde

Alegerea și pregătirea terenului în vederea înființării culturii de pepene verde în ogor este asemănătoare cu a celorlalte plante din grupă, cu mențiunea că gunoiul de grajd trebuie să fie bine descompus pentru a evita excesul de azot, sau să se administreze culturii precedente, iar erbicidarea se face „ppi“ cu Benefex 6-8 L/ha.

Cultura se înființează prin semănat direct în câmp, iar în ultimul timp, pentru a obține o timpurietate a producțiilor, se recurge la producerea ră­sadurilor în spații cu dublă protejare sau în răsadnițe calde. Înființarea culturii prin semănat direct are loc între 25 aprilie și 10 mai. Se seamănă la adâncimea de 3-4 cm și se folosesc 4-5 kg semințe. Semănatul se face direct în cuburi nutritive sau pe brazde de țelină. Se seamănă în luna martie și sunt necesare 2 kg sămânță /ha. Plantarea în câmp se face manual sau semimecanizat, între 10 și 15 mai.

Sămânța de pepene verde se tratează înainte de semănat

Înainte de semănat, sămânța se tratează chimic cu Criptodin (2 g/kg sămânță) sau termic prin îmbăierea în apă caldă la 50°C, timp de 20 minute, în vederea prevenirii îmbolnăvirii de cladosporioză și antracnoză. Prin tratarea cu Procaină 10 mg/L, timp de 8 – 10 ore, sunt stimulate ger­minarea semințelor și ritmul de creștere al plantelor. Culturile se înființează pe teren modelat sau nemodelat, după schema 150 x 33-44 cm, realizându-se 15-20 mii plante/ha. Se poate semăna și manual, în cuiburi, câte 2-3 semințe după schema 200 x 50 cm.

Pentru a proteja plantele de curenții reci de aer, se recomandă cultivarea lor în culise de protecție, folosind pentru „perdele” porumbul sau sor­gul, câte două rânduri după fiecare 8 ale culturii, sau benzi de secară, câte una la fiecare 15 rânduri ale culturii. În gospodăriile populației și în cadrul asociațiilor familiale, unde există forță de muncă, cât și pentru o mai intensivă folosire a terenului în special în zonele sudice și pe terenuri nisipoase, se practică cultura asociată a pe­penelui verde cu cartoful timpuriu.

Cultura de cartof timpuriu se înființează în a doua jumătate a lunii martie, iar la sfârșitul lunii aprilie se seamănă pepenii verzi, printre rândurile de cartof timpuriu, respectându-se distanțele dintre rânduri ale culturii de bază (pepenele verde), după schema din figura de mai jos.

Cultura asociată a pepenelor verzi cu cartoful timpuriu, în câmp
Cultura asociată a pepenilor verzi cu cartoful timpuriu, în câmp

Din momentul înființării culturii de pepene verde și până la recoltarea cartofului timpuriu culturile sunt asociate. La sfârșitul lunii mai și în luna iunie cartoful se recoltează, pe măsura valorificării, pepenele verde rămâ­nând în cultură pură. Tot în sistem gospodăresc se pot face culturi în adăposturi individuale, după o tehnologie asemănătoare pepenelui galben.

Cum se întreține cultura de pepene verde?

Lucrările de întreținere a culturii de pepene sunt următoarele:

 • răritul la distanțele stabilite pe rând, lăsându-se 1-2 plante la cuib;
 • prășile mecanice și manuale numai până în momentul când vrejii acoperă suprafața de cultură, pentru a nu fi deranjați;
 • acoperirea vrejilor din loc în loc cu pământ, pentru a nu fi deranjați de vânt;
 • aplicarea a 2-3 udări cu norme de 300 m³ apă/ha, în special în perioada înfloririi și creșterii fructelor, evitându-se udările la începutul vegetației pentru a determina dezvoltarea în profunzime a rădăcinilor, precum și în perioada coacerii fructelor, când umiditatea abundentă provoacă de­precierea lor;
 • reducerea numărului de fructe pe plantă la 4-5 bucăți, în special la soiurile timpurii;
 • fertilizarea în perioada înfloritului în masă cu 100-125 kg/ha azotat de potasiu;
 • combaterea bolilor și dăunătorilor ca și la pepenii galbeni. Rezultate foarte bune în combaterea păianjenului roșu comun, se obțin cu acaricidul Demitan 200 SC. Acest produs se aplică în doză de 0,05 % (în 300-2000 L/ha apă, în funcție de suprafața foliară), o singură dată pe sezon și nu prezintă efecte fitotoxice.

Când și cum se recoltează pepenele verde?

Recoltarea pepenelui verde se face când acestea au ajuns la maturitatea fizio­logică deplină, deoarece nu se postmaturează. Momentul recoltării se cunoaște după sunetul înfundat când fructele sunt lovite cu degetul, uscarea cârcelului de la bază, locul de prindere a pedunculului de fruct este puțin adâncit, coaja capătă un luciu caracteristic și se zgârie ușor cu unghia, iar în vârful fructului se formează o ușoară adâncitură.

Fructele se detașează de plantă prin tăierea pedunculului cu un cuțit, fără a mișca sau călca vrejii. Producția obținută variază între 25 și 40 t/ha. Păstrarea temporară, pe o durată de 2-3 săptămâni, nu pune probleme deosebite. Fructele de pepene verde se pot păstra timp de 3-6 săptămâni în condiții de temperatură de 7 ± 3°C și umiditatea relativă de 85-90%. Soiurile tardive se păstrează mai bine decât cele timpurii.

Cum se produc semințele de pepene verde?

Sub aspect general tehnologia este asemănătoare culturii din câmp, cu unele particularități: respectarea spațiului de izolare de 2000 m; semănatul are loc între 1 și 15 mai, în teren modelat cu un rând pe strat, după schema 150 x 80-100 cm; limitarea numărului de fructe, lăsându-se pe plantă 4-5; purificarea culturii în etapa formării primelor fructe și la maturitatea deplină a acestora.

Recoltarea fructelor se face la maturitatea fiziologică deplină. În vederea extragerii semințelor, fructele se secționează și face o nouă sortare, reținându-le numai pe cele cu semințe corespunzătoare ca mărime, formă, culoare, mod de așezare specific soiului. Extragerea semințelor se poate face manual, cu o lingură, sau mecanic cu pasatricea, iar separarea de pulpă se face prin spălare cu apă curată. După uscare la soare, semințele se condiționează cu selectoare mecanice sau prin alegere la masă după forma, mărimea, dar mai ales culoarea lor. Producția de semințe este de 150-200 kg/ha.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar