Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă mixandra (floare)? Soiuri de mixandră

/
/
442 Views

Mixandra este de neînlocuit pentru grădinarii și persoanele care iubesc parfumul. În timpul zilei, parfumul mixandrei este subtil și adesea inefabil. La frig și umezeală, în zilele foarte noroase și, în special, în orele amurgului, parfumul ei devine aproape magic.

Mixandra – specii, varietăți, soiuri

Mathiola incana R. Br. are tulpina dreaptă, ierbacee sau ușor lemnificată, înaltă de 20-50 cm. Frunzele lanceolate, scurt pețiolate și așezate altern, sunt acoperite de o pubescență fină de culoare cenușie, ca întreaga de altfel. Florile simple și bătute, colorate roz, mov, galben, alb și roșu, sunt grupate într-un racem mare.

Citește și: Cum se cultivă măzărichea parfumată?

De la această specie se pot obține flori în tot cursul anului, în funcție de varietate, soi și de modul de cultură. M. incana var. annua înflorește vara, în iunie-august, soiurile cultivate fiind American Beauty, Rubi, Chimox; M. incana var. autumnalis înflorește cu circa o lună mai târziu decât varietatea precedentă, iar înflorirea durează până la îngheț. M. incana var. hibernalis înflorește primăvara devreme. Pentru flori tăiate prezintă interes numai soiurile cu flori duble.

Mixandra
Mixandra

Cum acestea au florile duble sterile, semințele se obțin de la plantele cu flori simple. Separarea plantelor ce vor da flori simple de cele cu flori bătute se face după culoarea răsadului când este în fază tânără, înainte de repicare. Astfel, răsadurile cu frunze verde închis dau flori simple, iar cele cu frunze colorate verde-gălbui dau flori duble. Pentru accentuarea diferenței de culoare a frunzelor se mențin răsadurile timp de o săptămână la 4-5°C, după care se smulg cele cu frunze verde închis. Procedând așa se obțin 100% plante cu flori involte.

Mixandra – cerințe față de sol, lumină, căldură și apă

Mixandra preferă solul bine drenat, reavăn, bogat în materie organică, soarele plin sau umbra slabă. Nu înflorește bine la căldura excesivă. Zilele reci și umede din sezoanele de primăvară și toamnă îi plac în mod deosebit. Așadar, dispune de condiții climatice favorabile în regiunile de deal și de munte, unde temperaturile din timpul verii sunt moderate. Întotdeauna este bine să i se asigure un loc cu o bună circulație a aerului.

mixandra?

Mixandra se seamănă în perioade diferite, în funcție de varietate și locul de cultură. Pentru cultura în grădină se seamănă primăvara devreme în răsadniță sau seră, în februarie-martie, iar mai târziu chiar direct afară. Răsărirea se produce în 7-10 zile de la semănare, la temperatura de 18-20°C. Repicarea răsadului se aplică sau nu, în funcție de desimea răsadului (se preferă semănatul mai rar, pentru a se exclude această lucrare). În zonele cu climat blând, se poate semăna afară toamna târziu, pentru a se obține înflorirea în anul următor ceva mai devreme. Distanțele între plante în teren sunt de 20-30 cm.

Cum se îngrijește cultura de mixandră?

Udarea și fertilizarea se fac moderat. Nu se udă niciodată la sfârșitul zilei și, mai ales, se evită excesul de umezeală, deoarece planta este sensibilă la putrezirea rădăcinilor și la apariția petelor brune sau negre pe tulpini și frunze. Boala care se manifestă astfel este putregaiul bacterian și se datorează infecției cu Pseudomonas mathiolae. De asemenea, mixandra poate fi atacată de Xanthomonas incanae, care produce arsura bacteriană ce determină ofilirea plantei. În ambele situații, semințele se tratează cu apă caldă la 53-55°C, timp de 10 minute, urmată de un șoc de apă rece și uscare; pământul în care se produce răsadul se dezinfectează termic; plantele se stropesc cu Mancozeb 0,1%. Făinarea (Erysiphae cicorecearum) apare sub forma unui praf alb pe frunze în perioadele foarte călduroase și secetoase. Se combate cu sulf și alte preparate pe bază de sulf.

Când se recoltează mixandra?

Mixandra se recoltează când florile sunt deschise pe 2/3 din inflorescență. Tijele florale se taie de la punctele de prindere sau se taie planta cu totul la nivelul suprafeței solului.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar