Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă menta? Când se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
230 Views

Frunzele de menta se folosesc la aromatizarea unor salate sau preparate din came și pește. Uleiul eteric volatil prezent în plantă în cantități de 0,2-3,6%, din care mentolul reprezintă 52,6- 63,2%, este extras și folosit în industria alimentară, la fabricarea băuturilor alcoolice sau răcoritoare, bomboanelor, țigărilor și pastei de dinți, produse farmaceutice. Frunzele de menta conțin, de asemenea, taninuri, flavonoide, caroten, enzime, vitaminele C, D, tocoferol, săruri minerale, acizi organici, hidrocarburi terpenice etc., care îi conferă o reală valoare nutritivă ți tera­peutică (colagog, antireumatic, antidiareic, bacteriostatic, antiseptic etc.). Menta este apreciată și ca o importantă plantă meliferă.

menta?

Bune premergătoare sunt plantele care lasă terenul curat de buruieni și permit întreținerea timpurie a acestuia în vederea plantării. Lucrările de pregătire a terenului, constau în efectuarea arăturii de bază când se încorporează și doze de 25-40 t/ha gunoi de grajd pentru terenurile ușoare, urmate de mărunțirea solului prin discuiri repetate, când se administrează și îngrășămintele chimice. Uneori, se impune folosirea frezei pentru a asigura un grad accentuat de mărunțire care să asigure ulterior buna acoperire a stolonilor. În vederea plantării stolonilor, se deschid rigole distanțate la 70-75 cm și adânci de 12-15 cm, folosind cultivatorul echipat cu rarițe.

Cum se înființează cultura de ?

Înființarea culturilor se poate face cu (produs în răsadnițe și repicat), sau cu stoloni rezultați din plantații vechi. Plantarea se efectuează toamna, în luna octombrie, sau primăvara, în martie-aprilie. Răsadurile se în rânduri, la distanțe de 30-50 cm între plante, iar stolonii se așază pe fundul rigolei, grupați câte doi sau trei, în șiruri, realizând o desime de minimum 20-25 plante/m. Peste rigole se așază imediat un strat de 10-12 cm pământ, asigurându-se acoperirea totală și perfectă a sto­lonilor.

Cum se îngrijește cultura de mentă?

Lucrările de îngrijire constau, în special, în menținerea terenului curat de buruieni prin prașile repetate mecanice și manuale, sau chiar prin erbicidarea preemergentă a culturii, primăvara timpuriu, cu produsul Gcsagarde 50, în cantitate de 5-7 kg/ha în 600 1 apă. La nevoie, culturile se irigă și se fertilizează.

Citește și: cum se cultivă fasolea?

Dacă se lasă cultura în exploatare doi sau trei ani, în fiecare toamnă este necesară protejarea plantelor prin bilonare, iar primăvara se desfac biloanele şi se optimizează desimea culturii, prin tăierea plantelor care depășesc lățimea rândului de 25-30 cm. Celelalte lucrări de întreținere sunt similare anului 1 de cultură.

Când se recoltează menta?

Menta se recoltează pentru frunze verzi. Menta se recoltează mecanic sau manual, prin tăierea lăstarilor la înălțimea de 8-12 cm de la sol. Pe suprafețe mici recoltarea frunzelor se poate face prin culegere cu mâna. Se recoltează de două ori pe vară. În vederea uscării, se recoltează când plantele sunt înflorite în proporție de 15-20%. Pentru extragerea uleiului volatil, menta se recoltează când peste 25% din plante sunt  înflorite. Producția medie de tulpini verzi este de 10-12 t/ha la prima recoltare (iunie-iulie) și de 6-8 t/ha la a doua recoltare. Uscarea se face așezând frunzele în strat subțire, la umbră, în condiții de ventilație naturală, sau în uscătoare speciale, la 35°C, iar materialul uscat se păstrează în saci de hârtie.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar