Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă mazărea? Cum se păstrează mazărea?

/
/
533 Views

se cultivă pentru boabele verzi bogate în proteine, hidrați de carbon, vitamine și săruri minerale. Se consumă în stare proaspătă, primăvara devreme și conservată, tot timpul anului. Se consideră că pentru o alimentație echilibrată un om matur trebuie să consume 11 kg/an, din care 8 kg sub formă de conserve.

Datorită conținutului ridicat în proteine, boabele de mazăre au propri­etăți terapeutice și se recomandă în alimentația copiilor și a persoanelor supuse unor eforturi fizice deosebite. Tulpinile verzi reprezintă un furaj valoros pentru hrana animalelor sau poate fi folosit ca îngrășământ verde care îmbogățește solul în azot. Importanța economică a culturii se datorează tehnologiei simple care poate fi mecanizată în totalitate, cheltuielilor de producție reduse și con­sumului scăzut de forță de muncă.

Mazărea – cerințe față de sol, căldură, umiditate, lumină

Mazărea este o puțin pretențioasă față de căldură, fapt ce permite însămânțarea ei primăvara devreme sau în ferestrele iernii. Temperatura minimă de germinație este de 1-2°C, pentru cultivarele cu bobul neted și 4-5°C pentru cele cu bobul zbârcit. La aceste valori, răsărirea are loc în 10-12 zile de la semănat. Plantele abia răsărite suportă temperaturi de -6…-8°C, în cazul culturilor cu neted și de -2…-3°C, la cele cu bobul zbârcit.

Temperatura optimă de creștere și dezvoltare la mazăre este de 15-18°C, iar nivelul temperaturii maxime este de 24°C. Temperaturile ridicate, de 25-30°C în perioada de fructificare reduc procentul de legare a păstăilor și grăbesc maturarea boabelor. Suma gradelor de temperatură specifică pentru ma­zăre este de: 800-850°C până la înflorire și 1700-2800°C până la matu­ritatea fiziologică a semințelor.

Mazărea nu suportă umbra

Față de lumină cerințele sunt moderate, dând însă producții scăzute pe terenurile umbrite. Cerințele față de umiditate sunt moderate (65-70% din capacitatea de câmp pentru apă), până la înflorire (75-80% din capacitatea de câmp în perioada de înflorire-fructificare). Seceta din sol și aer reduce procentul de legare a păstăilor, boabele rămân mici, grăbindu-se maturarea fiziologică a boabelor.

Cerințele față de sol sunt asemănătoare cu cele ale fasolei păstăi, soli­citând o reacție neutră, ușor alcalină, pH = 6,5-7,5. Pentru o tonă de boabe verzi plantele extrag din sol 12,5 kg s.a. azot, 2,5 kg s.a. pentaoxid de fosr, 8,5 kg s.a. oxid de potasiu. Azotul este asigurat în cea mai mare parte de către bacteriile fixatoare de azot.

Soiuri de mazăre

Soiurile cu bob zbârcit, denumite și zaharate sunt preponderente în sortimentul actual, în timp ce soiurile amidonate, cu bob neted, sunt mai puțin solicitate, mai ales de către industrie și, în consecință, sunt mai puțin cultivate. În sortimentul mondial există și soiuri de la care se consumă păstaia întreagă, denumite „mangetout” și „asparagus”. La noi în țară aceste soiuri nu sunt răspândite în cultură.

principalele soiuri de mazăre de grădini cultivate în România
Principalele soiuri de mazăre de grădini cultivate în România

Cum se cultivă mazărea?

Mazărea se cultivă în cea mai mare parte în ogor propriu, dar, în anumite zone, se poate practica și cultura de toamnă. Terenul destinat culturii de mazăre de grădină trebuie să fie bogat în elemente nutritive, permeabil, afânat și cu o bună capacitate de reținere a apei. Vor fi evitate terenurile grele, umede, reci și aride.

Pregătirea terenului pentru recoltă

Toamna se execută fertilizarea de bază cu 30-40 kg s.a./ha pentaoxid de fosfor și 60-70 kg s.a./ha oxid de potasiu, încorporate prin efectuarea arătu­rii adânci, la 28-32 cm. Primăvara, odată cu pregătirea patului germinativ, se administrează 40-60 kg azot și erbicidele ce se aplică înaintea semă­natului (Pivot 100 LC – 0,8 L/ha; Bladex 50 WP – 1-1,5 kg/ha; Digermin 24 EC – 3-5 L/ha; Treflan 24 EC – 3,5-5 L/ha; Trifsan 480 EC – 1,5 L/ha).

Cum se seamănă mazărea?

Mazărea se seamănă când în sol sunt temperaturi de 4,5°C. Adâncimea de semănat este de 4-5 cm. Perioada optimă de semănat se corelează cu destinația producției, pentru consum curent sau industria­lizare, fiind cuprinsă în perioada 25 februarie și 10 aprilie. În scopul eșalonării recoltării în vederea consumului proaspăt sau a apro­vizionării fabricilor de conserve, se recomandă fie însămânțarea aceluiași soi, în 2-3 epoci la distanță de 10-14 zile, fie cea simultană a unor soiuri cu perioadă de vegetație diferită.

În cazul semănatului din toamnă, perioada de semănat este 20-30 noiemrbie. Cantitatea de sămânță folosită este de 180-220 kg/ha, asigurând o desime de 1300-1500 mii plante/ha. Se seamănă în rânduri echidistante, sau în benzi, cu distanța între rânduri de 12,5-15 cm, realizându-se o densitate de 1-1,2 milioane plante/ha. Pe suprafețe mai mari, pentru a putea efectua tratamentele și erbicidările postemergente, după 3 parcursuri normale ale mașinii SUP-21, la al 4-lea parcurs se închid șuberele la tuburile din dreapta roții tractorului, realizându-se două benzi de 37,5 cm neînsămânțate. Pe aceste benzi se vor deplasa utilajele folosite pentru tratamente și aplicarea de erbicide.

Cum se întrețin cultura de mazăre?

Lucrările de întreținere ale culturii de mazăre sunt reduse ca volum și constau în: aplicarea a 2-3 udări prin aspersiune cu norme de 250 m³/ha în fazele critice (imediat după răsărire, înainte de înflorit, în faza de legare a boabelor); aplicarea de erbicide preemergente (Leguzin T 50 PU – 5-7 kg/ha, Topograd 50 WP – 4-5 kg/ha) și postemergente (Butaxone M 40 – 2,5-3 L/ha, Basagran CS – 2-3 L/ha).

La cultura mazării de grădină, pagube importante sunt produse de boli ca: antracnoza (Asqochyta pisi), fuzarioza (Fusarium oxysporium f. pisi), ru­gina mazării (Uromyces pisi), mana (Peronospora pisi), fainare (Erysiphe pisi). Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) se pot combate cu bune rezultate, folosind fungicidul de con­tact Sumilex 50 WP. Acest produs se aplică în doză de 0,10%, atât preventiv cât și curativ, înainte, în timpul și după înflorit, nu poate fi spălat ușor de ploaie și asigură o perioadă lungă de protecție. Dintre dăunători prezintă importanță pentru practică tripsul (Kakothrips robustus), care produce pagube, în special, la cultivarele de mazăre zaharate, gărgărița frunzelor (Sitona lineatus), păduchele verde al mazării (Acyrthosiphon pisum).

Când se recoltează mazărea?

Mazărea se recoltează când 70 % din păstăi au ajuns la dezvoltarea normală, iar boabele la maturitatea de consum. Pe suprafețe mici, recoltarea se face manual, eșalonat, când boabele sunt dulci, în 3-4 etape la 2-3 zile. Pe suprafețe mari, recoltarea se face mecanizat cu MRM-2,2 M, iar producția se batozează imediat. Lucrarea se poate efectua în câmp, cu batoze mobile (de tip Herbert, Rider, Cizholm, ICM, KBk), sau fixe, la locuri amenajate pentru batozare. Pentru a reduce cheltuielile cu transportul și încărcatul vrejilor, se recomandă folosirea combinelor specializate, care concomitent cu recoltarea vrejilor execută și separarea păstăilor și dezghiocarea boabelor verzi.

Stabilirea momentului optim de recoltare este de mare importanță la mazăre, mai ales în culturile destinate industrializării. Boabele trebuie să fie de mărimea caracteristică soiului, dulci, cu valoarea raportului între zahăr și amidon de 2:6. Aceste caracteristici se apreciază vizual și organo­leptic sau cu aparate speciale: tenderometru, penetrometru, refractometru, maturometru Mather-Platt. Indicele maturometric optim pentru recoltare este de 200-260 unități, iar cel tenderometric este de 110°.

Păstăile destinate consumului proaspăt se sortează și se ambalează în lăzi de tip C sau P. Boabele destinate industrializării, se transportă imediat după batozare, la fabricile de conserve. Producția se sortează pe 5 categorii de calitate în funcție de diametrul boabelor.

Sortearea mazării dupa diametrul boabelor
Sortearea mazării dupa diametrul boabelor

Se obțin 6-8 t/ha păstăi din care 2,5-4 t/ha boabe, în funcție de randamentul specific soiului cultivat.

Cultura de toamnă

Cultura de toamnă reușește numai în zonele colinare, unde în lunile iulie și august, când plantele înfloresc, temperaturile nu depășesc 22-25°C și pe terenurile cu posibilități de irigare. Este o cultură succesivă după cartofi timpurii, legume verdețuri, cereale păioase (orz, grâu). Rezultate bune se obțin cu soiuri timpurii și semitimpurii de mazăre (Alaska, Fină verde, Işalniţa 60, Mingomark). Terenul se pregătește ca pentru culturile succesive, cu aplicarea, dacă este cazul, a irigării de aprovizionare cu o normă de 200-250 m³ apă/ha.

Se seamănă cel mai târziu până la 20-25 iulie, iar culturile se îngrijesc ca și cele timpurii. O atenție deosebită trebuie acordată combaterii făinării, bacteriozei și antracnozei, care în condițiile umidității atmosferice reduse din vară, pot compromite culturile. Se fac tratamente preventive, repetate la 6-7 zile, în faza de înflorire și la formarea păstăilor.

Recoltarea are loc în a doua jumătate a lunii septembrie, obținându-se 6 t/ha păstăi (2-2,5 t/ha boabe verzi).

Cum se păstrează mazărea?

Mazărea este o legumă extrem de perisabilă. Păstăile și boabele verzi nu se pot păstra mai mult de 24-36 de ore în grămezi sau straturi mari. Se recomandă transportul imediat la stația de batozare și la fabricile de conserve. Întârzierea procesului de prelucrare duce la încingerea boabe­lor, pierderi de greutate și alterarea acestora. Pentru a evita aceste nea­junsuri, transportul boabelor verzi la distanțe mari se face în bazine cu apă rece.

Cum se produc semințele de mazăre?

Cultura pentru producere de sămânță se în­ființează asemănător celei de consum, asigurând un spațiu de izolare între cultivare de 50 m. Lucrările de întreținere sunt asemănătoare cu cele prezentate la cultura pentru sămânță la fasole. Momentul de recoltare se stabilește în funcție de gradul de maturare a păstăilor de la baza plantelor.

Obligatoriu se execută 2-3 purificări, eliminând toate plantele ce se deosebesc prin talie, culoarea frunzelor, a stipelelor și forma păstăilor. Se elimină toate plantele de mazăre furajeră. Recoltarea se face cu combinele reglate corespunzător. Producția de boabe se selectează și se tratează împotriva gărgăriței cu Phostoxin, o tabletă la un sac. Producția de semințe este de 1200-1500 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar