Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă lintea? Când și cum se recoltează lintea?

/
/
295 Views

Lintea se cultivă pe suprafețe mari în SUA, Africa, China, India, Asia Mică și pe suprafețe mai reduse în țările balcanice. În țara noastră lintea se cultivă pe suprafețe mici și mai mult în Transilvania și nordul Moldovei.

Lintea se cultivă pentru boabele sale ajunse la maturitate, din care se prepară diferite feluri de mâncăruri. Prețuirea acordată lintei este o consecință a valorii sale alimentare ridicate. Boabele se caracterizează printr-un conținut mare în proteine, cuprins între 23-26%, cu o bună digestibilitate. Alături de proteine, ele mai conțin hidrați de carbon în proporție de peste 52%, precum și alți principii nutritivi (vitamine, săruri minerale etc.), care sporesc și mai mult valoarea lor ca aliment. În afara preparatelor culinare, deosebit de gustoase, făina de linte poate fi introdusă (în proporție de 12%) la prepararea pâinii. Boabele de linte întregi sau uruite, reprezintă în același timp un furaj deosebit de valoros în alimentația animalelor, după cum și produsele secundare (paiele, pleava) reprezintă și ele nutrețuri cu o valoare furajeră apreciabilă. Aceste produse conțin 9-12% proteine, iar extractive neazotoase 32-35%. Semințele de linte prăjite și consumate călduțe au acțiune diuretică.

Descrierea plantei

Lintea este o plantă anuală, cu tulpina principală înaltă de 40-50 cm, subțire și muchiată, ramifică mult de la bază, dând aspectul unei tufe. Frunzele sunt paripenate, prevăzute cu 3-5 perechi de foliole lanceolate. Foliola terminală este întotdeauna terminată într-un cârcel.

Florile sunt grupate în raceme (1-4 flori), de culoare albă cu nervuri liliachii. Fructul este o păstaie turtită, de culoare galbenă-castanie, fiecare conținând două semințe de culoare cenușie, brună sau cafenie, turtite, de formă lenticulară. Facultatea germinativă este de 85% și se păstrează până la 8 ani. Lintea nu este o plantă pretențioasă față de sol, motiv pentru care se poate cultiva pe toate terenurile. Pe terenurile bogate în substanțe nutritive sau fertilizate cu organice, plantele dezvoltă masă vegetativă bogată, întârzie coacerea păstăilor, tulpinile cad pe pământ și putrezesc, mai ales dacă vremea este umedă.

lintea?

Terenul, arat din toamnă, se întreține prin lucrări de grăpat și discuit până primăvara, pentru distrugerea buruienilor și păstrarea apei. Lintea se seamănă la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, după trecerea pericolului de brumă (la care plantele sunt foarte sensibile), în teren modelat în straturi înălțate cu lățimea de 94 cm sau pe teren plan. În primul caz se însămânțează în rânduri duble, la distantă de 12 cm între rândurile din bandă și la 49-50 cm distanta între benzi. În felul acesta se realizează patru rânduri pe strat.

În cazul înființării culturii în teren plan, se însămânțează la distanța de 40-45 cm între rânduri (simple). Se folosește 70 – 80 kg de sămânță la hectar. Până la formarea tufelor, cultura se prășește de două ori și se iriga numai în caz de secetă excesivă. Se pot încerca în condiții de producție erbicidele ce se folosesc la alte leguminoase.

Când se recoltează lintea?

În ceea ce privește recoltarea, trebuie subliniat faptul că păstăile de linte se deschid foarte ușor la maturitate, provocând pierderi mari de producție. Din acest considerent, momentul recoltării trebuie bine ales și organizat pentru a se încheia într-un timp foarte scurt. Se recoltează cu combina direct din lan, iar pe suprafețe mai mici se cosesc, apoi plantele se strâng și se depozitează în șoproane, urmând a se treiera cu combina staționar. În acest caz pierderile de semințe sunt mai mari, chiar dacă se execută cositul când păstăile sunt în pârgă.

Momentul recoltării este sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Producția la hectar ajunge la 1000 – 1200 kg.

Cum se cultivă lintea?
Cum se cultivă lintea?

Soiuri cultivate la noi în țară

La noi în țară se cultivă populațiile locale provenite din soiurile mai vechi, cunoscute în cultură sub numele de:

  • Comună de Lorraine, cu bobul plat, de culoare galbena-cenușie, destul de productiv;
  • De iarnă – soi cu bobul mic, aproape rotund și de culoare roșiatică;
  • Verde de Puy – cu bobul mic, de culoare verde-deschis, pătat de un verde mai închis;
  • Pitică – cu bobul foarte mic și un tegument subțire mai puțin productiv.

Semințele de linte se valorifică ambalate la pungi de 0,5 – 1 kg sau în vrac la kg. Lintea nu ridică probleme în ceea ce privește păstrarea. Pentru producerea semințelor se asigură o distanță de izolare de 50 m între soiuri și între culturile semincere și cele de consum.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar