Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă limba mielului?

/
/
432 Views

Limba mielului se cultivă pentru frunzele folosite ca și cele de spanac. Tăiate mărunt, frunzele dau un condiment picant foarte apreciat. Gustul frunzelor proaspete se aseamănă foarte mult cu cel al castraveților, din acest motiv se mai numește și „iarbă de ”. Semințele conțin cantități mari de ulei. Datorită florilor foarte frumoase, limba mielului se folosește și ca ornamentală.

Limba mielului este originară, după cât se pare, din Orient și este cunoscută în multe țări, de foarte multă vreme, ca plantă legumicolă. La noi în ţară se consumă doar din flora spontană, fără a fi preluată în cultură.

Limba mielului – Particularități botanice și biologice

Este o plantă anuală, cu tulpina înaltă de 30-60 cm, ramificată și acoperită cu peri rigizi. Frunzele sunt simple, nedivizate, alterne, pubescente, de formă eliptică (cele de la bază) sau oval-alungită (cele de la vârf). Inflorescența este o cimă scorpioidă, cu flori de culoare albă, roșie sau albăstruie. Înflorirea are loc în iunie și iulie și fiecare floare nu rămâne deschisă decât maximum două zile. Fructul este compus, format din 2-4 nucule, separabile la maturitate. Semințele sunt de mărime mijlocie (21-65 la gram) și au o facultate germinativă de 70 %, care se păstrează 2-3 ani.

Limba mielului este o plantă foarte puțin pretențioasă la condițiile de vegetație. Rezultate bune se obțin pe solurile nisipo-calcaroase, cu umiditate moderată.

limba mielului?

Limba mielului se cultivă foarte ușor. Se autoînsămânțează prin scuturare, din care cauză face impresia unei plante perene. Pentru înființarea unei culturi, semănatul se face toamna sau primăvara, direct în câmp, în rânduri distanțate la 25-30 cm. Pentru un hectar de cultură se folosește o cantitate de 50-60 kg sămânță. Pentru obținerea semințelor, se seamănă primăvara. În luna august semințele ajung la maturitate. Întrucât ele încep să se scuture chiar înainte de maturitatea completă, plantele se recoltează încă verzi, cu flori, se usucă și apoi se bat cu bățul.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar