Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Tehnologia de cultivare a guliilor. Cum se cultivă gulia?

/
/
557 Views

se cultivă în câmp pentru obţinerea de producţie timpurie sau târzie precum şi în sere şi solarii. În cultură protejată, de obicei, se cultivă intercalată printre rândurile speciilor de bază (tomate, castraveţi), folosind astfel terenul mai intensiv.

Cum se cultivă gulia în câmp?

În câmp gulia poate fi amplasată în sola ocupată de celelalte legume vărzoase. După timpurie se pot cultiva pe acelaşi teren alte specii de le­gume pentru producţie târzie (salată, spanac sau castraveţi şi fasole oloagă pentru industrializare). Pregătirea terenului se execută ca pentru cultura verzei.

Gulia – Cultura timpurie

Pentru înfiinţarea culturii se produce răsad, în răsadniţe calde. Se sea­mănă la începutul lunii aprilie, folosind 0,8-1 kg sămânţă pentru un hectar de cultură. Pentru suprafeţe mici, răsadul se repică în cuburi nutritive de 5 x 5 cm. În perioada de producere a răsadurilor se aplică lucrările specifice de întreţinere. Temperatura se menţine la peste 12-14°C, pentru a evita vernalizarea şi formarea prematură a tulpinilor florifère. Înainte de plantare, cu aproximativ 10 zile se execută călirea răsadurilor.

Plantarea răsadurilor are loc începând din ultima decadă a lunii mar­tie până în prima decadă a lunii aprilie. Se plantează câte 5 rânduri pe un strat după schema 50+25+25+25+25/20 cm sau patru rânduri, 66+27+ 27+27/18-20 cm, realizând o desime de 130-160 mii plante la hectar. Lucrările de întreţinere constau în completarea golurilor, 1-2 praşile manuale şi mecanice, udări în perioadele secetoase şi combaterea bolilor şi dăunătorilor ca la varză.

Recoltarea se face eşalonat pe măsură ce tulpina îngroşată ajunge la un diametru de 5-10 cm, începând din luna mai. Planta se taie sub tulpina îngroşată, se îndepărtează frunzele de la bază, lăsând 3-4 frunze în vârful tulpinii şi dacă este cazul, pentru valorificare se leagă câte 3-4 bucăţi/legătură. Producţia este de 15-20 t/ha. Guliile timpurii se valorifică imediat după . Păstrarea se poate realiza pe o perioadă scurtă de timp, numai la temperaturi reduse (+1…+2°C) şi umiditate ridicată, 90%.

Gulia – Cultura de toamnă

Cultura târzie a guliilor urmează după alte culturi timpurii de legume (verdeţuri, cartofi timpurii, mazăre verde). Cultura se înfiinţează cu răsad care se seamănă de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii mai, câte 3-4 g sămânţă/mp, deoarece răsa­dul nu se repică. Vârsta răsadului la plantare trebuie să fie 40-50 zile. Plantarea se poate face începând de la sfârşitul lunii mai până în 10- 15 iulie. Se plantează la distanţe de 70+40+40/30 cm, cu 60-65 mii plante/ha. Lucrările de întreţinere sunt asemănătoare cu cele de la cultura tim­purie cu menţiunea că sunt necesare mai multe udări (4-6) şi se fac 1-2 fertilizări faziale cu 150 kg/ha azotat de amoniu şi 100 kg sare potasică.

Recoltarea guliilor are loc toamna, în octombrie. Plantele se smulg din sol, se curăţă de frunze şi pământ apoi se depozitează în vederea valorificării pe timpul iernii. Pentru valorificare imediată se taie planta sub tulpina tube- rizată şi se îndepărtează frunzele. Producţia este de 30-40 t/ha. Guliile de toamnă se păstrează peste iarnă în depozite, pivniţe sau si­lozuri, cu pierderi minime (6-10%).

Gulia – Cultura în seră

Gulia se cultivă în sere în perioada de iamă-primăvară (ciclul I), în cultură pură sau asociată cu speciile de bază (tomate, castraveţi). Pregătirea serelor se face în mod obişnuit. Producerea răsadurilor are loc în sere înmulţitor începând din noiembrie-decembrie, în funcţie de momentul când vrem să plantăm. Se pro­duce răsad repicat în cuburi de 5 x 5 cm, folosind 1,2-1,5 kg sămânţă pen­tru un hectar de cultură pură. Plantarea răsadurilor se face în perioada decembrie – februarie la distanţe de 25-30 cm între rânduri şi 20-25 cm între plante pe rând.

Lucrările de întreţinere constau în completarea golurilor, udări repe­tate cu norme de 100-200 m3/ha, pentru menţinerea umidităţii solului la 75% din capacitatea de câmp. Este necesară o fertilizare fazială, la înce­putul perioadei de îngroşare a tulpinii cu 150 kg/ha azotat de amoniu şi 100 kg/ha sulfat de potasiu. Temperatura se corelează cu intensitatea luminii. Astfel, în zile fără soare, se menţine o temperatură de 10-12°C ziua şi 6-8°C noaptea. In pe­rioadele cu lumină suficientă se asigură 15-18°C ziua şi 10-12°C, noaptea. La culturile asociate, temperatura se dirijează în funcţie de cerinţele speciei de bază. Când este cazul se iau măsuri de combatere a bolilor şi dăunătorilor.

Recoltarea guliilor se face eşalonat începând din momentul în care tulpina tuberizată a ajuns la 4-5 cm în diametru. în perioada de iarnă se poate face şi o recoltare a frunzelor, detaşând de pe fiecare plantă 2-3 bucăţi, care se valorifică în legături. Pentru recoltare se taie planta sub porţiunea tuberizată şi se îndepăr­tează frunzele bazale. Producţia este de 2,5-4 kg/m.

Gulia – cultura în solarii

Deoarece guliile timpurii se cultivă în solarii, în principal ca o cultură intercalată printre tomate, ardei, vinete, sau castraveţi, pregătirea solarii- lor are loc în funcţie de cerinţele acestora. Răsadurile se produc în sere înmulţitor sau răsadniţe calde. Semăna­tul are loc în ianuarie, folosindu-se 1,2 kg pentru un hectar de cultură pură. Răsadul se repică în cuburi nutritive de 5 x 5 cm. Plantarea răsadurilor are loc la începutul lunii martie la distanţe de 25/20 cm, câte 2 rânduri pe coronamentul stratului, lăsând astfel loc pe marginea stratului, pentru cultura principală.

Până la înfiinţarea culturii principale se face completarea golurilor, o praşilă manuală, udări şi aerisirea solarului în zilele mai călduroase. După înfiinţarea culturilor de bază, dirijarea microclimatului se face în funcţie de cerinţele acestora. Recoltarea are loc în perioada aprilie-mai procedându-se ca la cultura din sere.

Cum se produc semințele de gulii?

Producerea seminţelor durează doi ani. Alegerea terenului, a plantei premergătoare şi pregătirea terenului se fac ca pentru varză. Cultura pentru obţinerea plantelor mamă Pentru înfiinţarea culturii, se produce răsad nerepicat, semănat rar, pe strat, la începutul lunii iunie pentru soiurile târzii şi în prima decadă a lu­nii iulie, la soiurile timpurii. Sunt necesare 500 g sămânţă pentru răsadul necesar unui hectar de cultură. Răsadul se plantează în prima decadă a lunii iulie câte două rânduri pe brazdă (la distanţe de 70-75/35 cm) pentru soiurile târzii, şi în ultima decadă din iulie câte trei rânduri pe brazdă (la 70+35+35+70/25 cm), pen­tru soiurile timpurii.

Se aplică lucrările obişnuite de întreţinere. Recoltarea are loc toamna în octombrie, manual prin smulgere. Frun­zele se îndepărtează prin rupere şi se face un purificat biologic riguros, având în vedere caracterele specifice soiului. Plantele care corespund se depozitează peste iarnă în şanţuri, pivniţe sau depozite, unde se păstrează până primăvara.

Cultura pentru producerea seminţelor

Cultura seminceră se înfiinţează primăvara, în martie-aprilie. Plantele mamă se plantează la 96 cm între rânduri şi 20-25 între plante pe rând, la soiurile timpurii şi 30-35 cm la cele târzii. Se plantează în rigole deschise, mecanizat sau pe suprafeţe mici, cu un plantator de lemn. Lucrările de întreţinere sunt asemănătoare cu cele de la varză. Semincerii se recoltează începând din august, în 2-3 etape. Tulpinile semincere se taie, se lasă să se usuce şi se batozează. Producţia de seminţe este de 300-400 kg/ha la soiurile timpurii şi 500-600 kg/ha la cele târzii.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar