Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă dovlecelul patison? Când se recoltează/Cum se păstrează?

/
/
241 Views

patison este o legumă din ce în ce mai mult apreciată de consumatorii din țara noastră. Se folosesc fructele foarte tinere la prepararea diverselor mâncăruri, ca și . Fructele conțin cantități apreciabile de hidrați de carbon, săruri minerale și vitamine. Se pretează însă și la , la fel ca și castravetele.

Dovlecelul patison – descrierea plantei

Dovlecelul patison este o plantă anuală, caracterizată printr-o rădăcină pivotantă, tufă aproape compactă, în care tulpina are o lungime cuprinsă între 50-100 cm, cu poziția de la vertical până la tulpini târâtoare. Frunzele au limbul întreg până la puternic crestat, în număr de 15-30 pe plantă. Florile sunt unisexuate. Florile mascule au pedicelul mai lung și sunt grupate câte 2-3 la subsuoara frunzelor. Ele se deschid înaintea florilor femele. Polenizarea este entomofilă. Fructul este o melonidă de culoare verde-deschis sau albicioasă, cu o formă specifică, discoidală, cu margini crenelate, cu gust plăcut, pulpă mai fină și mai fondantă decât dovlecelul obișnuit. La maturitatea fiziologică, fructele pot atinge un diametru de până la 7-20 cm.

Dovlecelul patison – cerințe față de sol, căldură și apă

Dovlecelul patison are aceleași cerințe față de căldură ca și dovlecelul obișnuit. Reușita culturii de dovlecel patison este condiționată de asigurarea unui pat germinativ corespunzător, cât și a unor condiții optime de creștere și dezvoltare în timpul perioadei de vegetație.

În rotație, cele mai bune premergătoare sunt leguminoasele (mazăre, fasole verde etc.), apoi bulboasele și rădăcinoasele. Dovlecelul pati­son nu trebuie să revină pe același teren (care a fost cultivat cu o cucurbitacee) decât după minimum 3 ani. În general, preferă terenurile afinate, permeabile, bogate în humus, cu fertilitate ridicată, textură nisipo-lutoasă sau luto-nisipoasă. Terenurile trebuie să fie lipsite de buruieni, libere de boli și dăunători. În vederea udării pe brazde lungi, terenul trebuie să fie plan, ușor înclinat (panta 1-3‰).

Toamna se nivelează și fertilizează solul cu 50-60 kg pentaoxid de fosfor, 50 kg oxid de potasiu administrate o dată cu pregătirea patului germinativ și 60-70 kg azot, administrat în felul următor: 30 kg la pregătirea patului germinativ și 30-40 kg aplicat fazial în două reprize. Primăvara terenul se discuiește după ce s-au administrat îngrășămintele și se modelează în straturi înălțate, cu lățimea la coronament de 0,94 m.

Dovlecelul patison - schema de înființare a culturii
Dovlecelul patison – schema de înființare a culturii

dovlecelul patison?

Cultura de dovlecel patison poate fi înființată prin semănare direct în câmp sau prin răsad. Semănatul în câmp se face la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, când solul își menține temperatura de 10-12°C. Se seamănă la adâncimea de 10 cm, timp de 7-8 zile și când a dispărut în zonă pericolul brumelor târzii de primăvară. Adâncimea de este de 3-4 cm, folosindu-se o normă de 8-9 kg sămânță la hectar.

Schema de semănat este: 70 cm între rânduri și 35-40 cm între plante pe rând. Astfel se realizează 36000-41000 plante la ha (Fig. de mai sus). Pentru combaterea buruienilor se erbicidează cu Dual 500 (3,0-4,0 L/ha) și Cotofor (2,5-3,5 kg/ha) în amestec, imediat după semănat sau înainte de răsărit.

Pentru a realiza recolte mai timpurii se va folosi cultura prin răsad, semănând între prima decadă a lunii aprilie în răsadnițe sau sere înmulțitor. Răsadul se va produce la ghivece cu diametrul de 8 cm. Răsadul va fi bun de plantat după 25-30 zile de la semănat. Pregătirea terenului și erbicidarea se vor face în aceleași condiții ca la cultura înființată prin semănare direct în câmp.

Cum se îngrijește cultura de dovlecel patison?

În timpul perioadei de vegetație se vor executa următoarele lucrări de întreținere: răritul plantelor, la începutul formării frunzelor adevărate (pentru cultura înființată prin semănare direct în câmp). O prașilă manuală pe rândul de plante, numai în cazul în care apar buruieni și 2-3 prașile mecanice, cu care ocazie se refac rigolele de udare și se vor administra îngrășămintele faziale. Irigarea culturii de dovlecel se face de 4-5 ori pe brazde lungi, cu norme de udare de 350-400 metri cubi/ha și care să asigure în sol o umiditate de 70-75%, la adâncimea de 40-50 cm.

Pentru pătarea unghiulară a frunzelor (Pseudononas lachrimans) se vor aplica tratamente de prevenire a atacului, în faza de 1-2 frunze adevărate, cu produse cuprice (oxiclorură de cupru 0,4%) sau pe bază de Mancozeb (Dithane M-45-0,4%). La apariția petelor de făinare (Sphaerotheca fuliginea) se fac stropiri cu Morestan – 0,05%, sulf muiabil – 0,4% sau Afugan 30-0,05%. În combaterea manei (Pseudoperonospora cubensis) se va stropi cu Mancozeb (Dithane M-45), Captan (Merpan – 0,2%).

Dintre dăunători, cele mai mari probleme le ridică afidele (Cerosipha gossypii), care se combat prin tratamente pe bază de DDVP 50 (Nogos 0,1%), Malation (Carbetox 37 – 0,4%).

Când se recoltează dovlecelul patison?

Dovlecelul patison se recoltează manual, pe măsură ce fructele ajung la maturitatea de consum. Prima recoltă are loc la 35-40 zile de la plantare și 55-65 zile de la semănat. Pentru a fi comercializate, fructele trebuie să aibă diametrul de 5-6 cm. Fructele trebuie să fie fără pete produse de boli sau de loviri mecanice. În practică se execută, 2-3 recoltări pe săptămână. La hectar se realizează o producție de aproximativ 10 t. Pentru producerea semințelor de dovlecel patison nu se recoltează fructele decât atunci când ajung la maturitate fiziologică deplină, după căderea primelor brume de toamnă. În vederea obținerii unor de calitate bună, se respectă normele de producerea semințelor arătate la dovlecelul comestibil.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar