Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă ciupercile albe termofile?

/
/
540 Views

Ciupercile albe termofile au o pălărie cărnoasă, aplatizată, cu cuticula netedă (fără scvame. Au diametrul de 10 cm și grosimea de 2-3 cm. Piciorul este scurt de 3-6 cm, cărnos, plin, subțiat la bază, ca un triunghi cu vârful în jos. În partea superioară a piciorului are 2 inele, unul superior puternic dezvoltat și compact și unul inferior, care este subțire. Pulpa are textură fermă, mai compactă decât la ciuperca champignon.

ciupercile albe termofile?

Cultura clasică se execută în localuri adaptate acestui scop. De exemplu construcțiile vechi, sau în spații cu folosință mixtă. Ciupercile albe termofile se cultivă în perioada când aceste construcții sunt neocupate (răsadnițe cu 2 pante, sere înmulțitor, sere pentru forțat vița-de-vie) și în pivnițe.

Substratul de cultură este format din gunoi de cal, cu un adaos de 12- 15% paie de grâu (compost clasic), necesarul fiind de 70-80 kg/m².  are loc în 16-18 zile (compostarea aerobă) timp în care se fac 5 întoarceri. Cu 12-14 zile înainte, se face preînmuierea. Substratul pregătit trebuie să aibă culoarea brună-negricioasă, fără miros de amoniac, pH-ul 7,5-8,0, paiele să se rupă ușor, iar umiditatea de 62-65% și strâns în mână să nu o murdărească.

Citește și: Cum se cultivă păstrăvul de fag?

Substratul se așază în straturi plane, presate, cu grosimea de 16-18 cm sau în saci de polietilenă (diametrul 50 cm și înălțimea 30-35 cm). Când în substrat temperatura este de 30° C se face însămânțarea miceliului prin amestecare, folosindu-se 500-600 grame, pe suport granulat, pentru 100 kg compost. Amestecul de acoperire (turbă neagră + dolomită în proporție de 2:1) va avea grosimea de 3,5-4,0 cm.

Îngrijirea și recoltarea ciupercilor albe termofile

În perioada formării ciupercilor (4 săptămâni) temperatura mediului nu va depăși 26° C, umiditatea relativă 95-100% și necesarul de aer crește la 2 schimburi/oră. Pentru protecția fitosanitară a culturii se fac stropiri săptămânale cu Zincb 0,2% și Formalină 0,5%. Ciupercile albe termofile se recoltează ceva mai târziu ca la ciupercile champignon, adică după 28-30 zile de Ia acoperire sau după 36-40 zile de la însămânțarea miceliului. Perioada de recoltare este de 3-4 luni, timp în care se succed 6-8 valuri de recoltare. Un val durează 10-15 zile.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar