Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cultura de brojba? Cum se păstrează brojba peste iarnă?

/
/
372 Views

Brojba este o legumicolă înrudită cu varza. Se pentru rădăcinile îngroșate, cu gust dulceag și aromă pregnan­tă. Se consumă în stare crudă sau gătită. Valoarea alimentară a rădăci­nilor este dată de conținutul ridicat de glucide (4,5 %), proteine, vitaminele A și C, săruri de calciu, fosfor, iod, fier. Cultura de brojba este redată în rândurile de mai jos

Soiuri utilizate în cultura de brojba

Cele mai răspândite soiuri de brojba în cultură la ora actuală sunt soiurile: American Purple Top, Bronze Top Best of AII, Burpee’s Purple Top Yellow, Improved Long Island, Macomber, Purple Top Western, Perfection.

brojba?

Cultura de broajbă înființează prin semănat direct și mai rar, prin ră­sad. În țara noastră, în regiunile cu veri lungi, se practică de obicei, însămânțarea directă care este mai simplă și mai eficientă. Bune plante premergătoare sunt: legumele prășitoare, cerealele păioase și leguminoasele. Pregătirea terenului se face la fel ca pentru celelalte rădăcinoase, fertilizând cu cantități mari de superfosfat și aplicând amendamente, pe solurile acide.

Cultura de brojba prin semănat direct

Cultura prin semănat direct se înființează primăvara devreme, pentru a recolta vara, sau la începutul verii, în vederea recoltării rădăcinilor toamna, pentru păstrare. Se seamănă în rânduri distanțate la 40-45 cm, la adâncimea de 2,5 cm, folosind 2 kg de semințe la ha. După răsărire, când plantele au înălțimea de 2-5 cm, se răresc pe rând la distanțe de 20-25 cm.

Cultura de brojba prin

Cultura de brojba prin răsad dă rezultate bune în regiunile cu primăveri târzii și veri scurte. Această metodă permite plantelor să atingă maturitatea de recoltare până toamna. În acest caz, răsadurile se produc în răsadnițe calde, prin semănat rar, nu se repică, și se plantează la locul definitiv la sfârșitul lunii aprilie-mai, când au 4-5 bine dezvoltate.

Citește și: cum se cultivă porumbul zaharat?

Lucrările de întreținere a culturii de brojba sunt cele curente: prășit și irigat. În general, brojba este rezistentă la boli, dar în perioadele secetoase plantele pot fi atacate de puricii negri. În acest caz este necesară combaterea acestora prin stro­piri cu insecticide specifice. Recoltarea rădăcinilor poate începe în timpul verii, pentru consumul imediat și se face eșalonat, prin smulgere. În vederea consumului în timpul iernii, recoltarea se face în septembrie-octombrie, manual sau mecanizat. Dacă se protejează cu paie, frunze, iarbă uscată, plantele se pot lăsa pe te­ren, de unde se vor recolta în funcție de cerere.

În vederea valorificării sau păstrării, rădăcinile se condiționează prin scuturarea de pământ și curățirea frunzelor exterioare. În funcție de soi, se pot obține producții de 15-30 t/ha. Rădăcinile de brojbă se păstrează la temperaturi scăzute, în lăzi așezate în depozite, pivnițe sau silozuri.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar